Sanan Suvipäivät opetti enkeleistä ja rukoili sadetta viljelijöille

 

Sanan Suvipäivien päiväjuhlan kohokohtia oli tuhannen ihmisen kajauttama onnittelulaulu 60 vuotta täyttävälle piispa Seppo Häkkiselle (keskellä) sekä Jukka Jämsénin (vas.) Pelkkänä korvana -kirjan julkistaminen. Kuvassa myös (vas.) Kangasniemen kirkkoherra Matti Tolvanen, kunnanjohtaja Risto Nylund sekä järjestäjätiimistä viestintätalkoolainen Päivi Kettunen ja kuvataiteilija Taina Pietilä.

Enkeliluento, Jukka Jämsénin uusi kirja rukouksesta sekä Taika-Petterin sirkusmylläkkä olivat Sanan Suvipäivien vetonauloja Kangasniemellä viikonvaihteessa.

– Juhlavieraiden kokonaismäärä tapahtumissa ylittää viikonvaihteen aikana 5500 kävijän rajan, mikä jatkaa viime vuosien korkeita Suvipäivien kävijämääriä, sanoi Kansan Raamattuseuran varatoiminnanjohtaja Kalle Virta lauantai-iltana.

Enkeliluento oli Kangasniemen seurakuntalaisten esittämä toive, koska seudulla on kiinnitetty huomiota uushenkisyyden nostattamaan enkelibuumiin. Rovasti Hannu Nyman toi selvyyttä enkelikäsitteiden sekaannukseen.

Rukous2025, 19.1.-16.2. neliöb, MJa

– Uushenkisyyden mukaan jokaisella olisi oma enkeli jonkinlaisena voimaolentona, jonka ihminen voi koska tahansa kutsua omalla käskyllään antamaan apua ja energiaa. Tällaisessa ajattelussa ihminen on kaiken keskipiste. Raamattu ei opeta tällaista, vaan enkelit ovat Jumalan tahdon mukaan palvelevia sanansaattajia. Raamatun sana kehottaa ihmistä olemaan luottavaisessa suhteessa Jumalaan, ei enkeleihin. Jumala ohjaa ja varjelee ihmistä, ja hänen vallassaan on antaa enkeleitä auttamaan ja suojelemaan ihmistä.

Maa- ja metsätalousministeri ja maanvelijelija Jari Leppä oli SanaForumissa Suvipäivillä keskustelemassa toivosta.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä oli yksi Heli Karhumäen vieraista SanaForumissa Suvipäivillä. Toivon voimasta elämässään kertoivat myös pastori Virpi Nyman ja Mikko Hokkanen.

Helle helli Suvipäivien juhlaväkeä läpi viikonlopun, mutta säätä ihastellessaan monet myös murehtivat maanviljelijöiden ahdinkoa ennätyspitkän sateettoman jakson jälkeen. Juhlien SanaForum-haastattelussa vieraillut maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, itsekin maanviljelijä, toivoi taivaan antavan mahdollisimman pian kunnon sadetta. Alhainen tuotto on tämän hetken kriittisin ongelma maataloudessa, ja kuivuudesta johtuvat sadonmenetykset ovat monille viljelijöille todella rankka lisäkoettelemus.

– En toivo rajua rankkasadetta, vaan pari päivää tasaista sadetta, joka kastelee maan syvälle, hän esitti täsmätoiveenaan. Haastattelun päätteeksi yli tuhannen hengen kuulijakunta liittyi päätoimittaja Heli Karhumäen johdolla yhteiseen rukoukseen sateen saamiseksi.

Raamattua ja rukousopetusta

Sanan Suvipäivien ytimessä ovat olleet Raamattu ja rukous. Nyt julkistettiin pitkään odotettu kirja Pelkkänä korvana (Karas-Sana 2018), jossa Lapuan hiippakuntasihteeri, pastori Jukka Jämsén kertoo kuuntelevasta rukouksesta ja armolahjoista. Kirjassaan hän kertoo sen asemasta lähetysteologiassa ja kirkkohistoriassa sekä merkityksestä tämän hetken kasvavissa seurakunnissa. Hän kertoo kirjassa yli 50 tapauskertomusta rukoukseen liittyvästä johdatuksesta ja rukousvastauksista.

Sanan Suvipäivien juhlateltassa ja Kangasniemen kirkossa pidettyjen lyhyiden raamatunopetusluentojen yhteenlaskettu kävijämäärä oli noin 2000. Luennoissa käytiin läpi Johanneksen evankeliumi.

– Taustalla on suvipäiväkävijöiden selkeä toive, siitä suuri kävijämäärä. Syvennymme joka kesä perusteellisesti yhteen Uuden Testamentin kokonaisuuteen. Luennoilla haluamme rohkaista ja innostaa ihmisiä myös omaehtoiseen Raamatun lukemiseen, toteaa KRS:n toiminnanjohtaja Ulla Saunaluoma.

Yhteisö syntyy tekemällä

Suvipäivien yhteydessä pidettiin seurakuntien työntekijöille ja luottamushenkilöille suunnattu Seurakuntaseminaari. Sen punaisena lankana kulki yhteisöllisyyden vahvistaminen, josta kertoivat kokemuksiaan Kangasniemen kirkkoherra Matti Tolvanen, kirkkoneuvos Pekka Huokuna ja yhteisöinspiraattori Johanna Sandberg.

Sanan Suvipäivien valmistelua helpotti Kangasniemen seurakunnan erityisen poikkeuksellinen talkooinnostus, joka on saatu aikaan määrätietoisella kehittämisellä. Alkusysäyksenä oli seurakuntalaisten selvästi ilmaisema muutoksen tarve, johon kirkkoherra Matti Tolvanen päätti vastata. Hän kutsui seurakuntalaisia koolle miettimään, mitä halutaan ja antoi heille valtuudet  toimia. Nyt seurakuntaa elävöittävät messutiimien valmistamat messut, kuukausittaiset gospel-messut ja musiikkipitoiset Majataloillat.

Kirkkoneuvos Pekka Huokuna kirkkohallituksesta kannusti juuri tällaista rohkeutta seurakunnissa. Yhteisöllisyys ei synny itsestään vain hurskaasta toiveesta, vaan ryhtymällä toimimaan ja kokeilemaan. Kokemuksia kannattaa hankkia ensin vaikka pienillä hankkeilla.

Rentous ja runsaus puhutti

Juhlien palautteissa kiitettiin kautta linjan koettua rentoutta ja huumoria, erityisesti Mikko Vaismaan stand-up -showssa ja Mika Lahtisen dramatisoimassa raamattuopetuksessa. Päälavalla oli panostettu keskusteluihin, haastatteluihin ja musiikkiin, mikä rytmitti ja toi vaihtelua ohjelmaan. Perheiden päivän lastenohjelmaan osallistui 130 henkeä mm. taikuriesityksen ja nukkenäytelmien aikana.

Jonkin verran kritiikkiä tuli ohjelman runsaudesta, minkä vuoksi kuulijoiden oli valittava päällekkäisten tilaisuuksien välillä.

Teksti Heli Karhumäki.