Samuli Edelmann: ”Suuret elämän kysymykset ajoivat minut hakemaan lohtua kirkosta”

 

Oi muistatko vielä sen virren-nimeä kantava konserttikiertue käynnistyi 23.11. Järvenpää-talosta ja jatkuu aina joulun aluspäiviin asti. Kuvassa kosketinsoittaja Matti Paatelma (vas.), Samuli Edelmann ja Jukka Perko.

Valtavat määrät levyjä myynyt Samuli Edelmann kertoo, että kaiken suosion takana hän on myös joutunut pohtimaan itseensä ja koko elämään liittyviä suuria kysymyksiä. Musiikki-urasta luopuminenkin oli lähellä.

23.11.2017 alkaneella ja joulunaluspäiviin asti jatkuvalla Oi muistatko vielä sen virren-konserttikiertueella Samuli Edelmann ja Jukka Perko esittävät virsiä ja joululauluja. Konserttien ohjelmiston kerrotaan pureutuvan syvälle suomalaiseen sielunmaisemaan.

Vaikka Samuli Edelmann on julkaissut muiden levyjen ohessa jo kolme suuren suosion saanutta virsi-levyä, hän kertoo Yle:n haastattelussa, etteivät virret ja hengelliset asiat kuuluneet hänen nuoruusvuosiinsa. Edelmannin isoisä Casimir Edelmann oli ollut kanttori ja myös isä Toni Edelmann opiskeli aluksi kanttoriksi. Mutta Samuli Edelmann erosi vanhempiensa mukana kirkosta jo lapsena, ja tuo maailma jäi siten hänelle vieraaksi. Miten rakkaus virsiin myöhemmin heräsi?

Perheniemi Neliöb. vko 3-4. MJa

Edelmann kertoo virsien ja niiden aiheiden tulleen hänelle tärkeiksi elämän taitekohdassa, jota hän kuvailee uudestisyntymisvaiheeksi. Hän näkee kuitenkin jo kanttori-isoisällään olleen vaikutusta tähän.

– Olin tämän toisen elämäni alussa suurten kysymysten äärellä. Hain tukea ja lohtua kirkoista ja jumalanpalveluksista. Sitä kautta tästä asiasta tuli omakohtainen.

”Lopetetaan koko homma”

Samoihin aikoihin Samuli Edelmann kertoo menneensä levy-yhtiöön ilmoittamaan lopettavansa levyjen tekemisen. Tähän päätökseen oli ajanut kokemus siitä, ettei hänellä olisi enää mitään annettavaa. Hän oli kyllästynyt koppilaulamiseksi kuvailemaansa levyjen äänitykseen, ja halusi elämäänsä ison muutoksen. Tämä käynti levy-yhtiössä ei kuitenkaan lopettanut Edelmannin musiikki-uraa, vaan johti hänen kaipaamaansa muutokseen. Hän kuvailee kaivanneensa yhdessätekemisen meininkiä. Siksi muutosta seuranneet virsi-levytkin päädyttiin äänittämään Luhangan kirkossa.

– Halusin että kaikki tekijät ovat siellä yhdessä samassa tilassa, eletään hetkessä ja katsotaan mitä käy. Ne virsi-levyt ovat kaikki äänitetty livenä, mitään ei jälkikäteen korjailtu.

”Jäin tänne laulamaan isäni lauluja”

Samuli Edelmann on kiertueen alkaessa uudenlaisessa elämäntilanteessa. Menneenä kesänä kuoli hänen isänsä Toni Edelmann, jonka lauluja hän on esittänyt paljon. Ylen haastattelussa Samuli Edelmann kertoo, ettei osaa vielä sanoa miltä tuntuu esittää isän savellyksiä nyt, kun isää ei enää ole. Isän sielunmaisema ja ajatukset tulivat hyvin läheisiksi nimenomaan hänen laulujensa kautta.

Ajatus tämän joulun kiertueesta syntyi, kun Edelmann ja Perko totesivat jakavansa saman toiveen, tehdä musiikkiprojekti yhdessä toistensa kanssa. Edelmann oli jo kauan ollut vaikuttunut kuunnellessaan Perkon sielukasta saksofonin soittoa ja Perko puolestaan ihailee sitä, miten Edelmann näyttelijänlahjoistaan huolimatta on aina laulaessaan oma itsensä, aito, haavoittuva ja keskeneräinen ihminen. Kiertueella kaksikon rinnalla musiikillista kokonaisuutta täydentää kosketinsoittaja Matti Paatelma.