Elämäntaito: Tuore tutkimus paljastaa: Pojat aiempaa uskonnollisempia, tytöt voivat huonosti ja etääntyvät uskonnosta Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Salanimiä ja tuhottuja SIM-kortteja – Iranista paenneet Saghar ja Shirin vierailivat Suomessa

 

Suomessa vierailleet kristityt Saghar ja Shirin kertoivat viime torstaina tositarinoita Iranin vainoista. Naiset jakoivat laittomia Raamattuja ja pitivät kotikokouksia aina pidätykseensä asti viisi vuotta sitten.

Suomesta tarkasteltuna reilun 80 miljoonan asukkaan Iran näyttäytyy usein etäisenä ja läpitunkemattoman islamistisena. Maan miljoonien maanalaisten ex-muslimien – nykyisten kristittyjen – verkostot ja niitä etsivä salainen islamilainen poliisi tulevat lähemmäs vasta tositarinoiden kautta.

Open Doors -pihaseuroissa Nummella vierailleet Saghar ja Shirin puhuttelivat kuulijoiden sydämiä omilla kokemuksillaan kiinnijäämisestä ja paosta Iranista.

Sansa Neliöb. 14.11.-13.12. MJa

Molemmat toimivat edelleen aktiivisesti iranilaisten kristittyjen tukena Euroopasta käsin. Suomessa he tapasivat ja rohkaisivat farsinkielisiä kristittyjä traumaterapian ja sielunhoidon koulutuksilla pitkäaikaisen ystävänsä ja opettajansa, laajoja opetuslapsiverkostoja palvelevan pastori Rezan kautta.

Toukokuussa kerroimme Sagharin matkasta Iranista Eurooppaan viisi vuotta sitten. Nyt vuorossa on hänen ystävänsä Shirinin tarina.

Salaista salaisempi palvelutyö

Teheranissa muslimiperheessä kasvanut Shirin oli perheensä ensimmäinen kristitty. Iranissa asuessaan hän työskenteli Sagharin kanssa psykologina eräällä mielenterveysklinikalla, jossa he myös tutustuivat.

“Minulla ja miehelläni oli kaikkea: rahaa, vakaat tulot, autoja ja talo. Enää meillä ei ole niistä mitään”, Shirin kertoo.

”Toimimme joka seurakuntaryhmän kanssa eri nimellä.”

Shirin ja Saghar osallistuivat yhdessä pastori Rezan koulutuksiin opetuslapsiryhmien johtamisesta. He ehtivät käydä myös usean vuoden ajan ulkomailla toteutetuissa koulutuksissa. Iranin ulkopuolella he saivat ensi kerran lukea ja säilyttää Raamattuja avoimesti, laulaa ääneen Herralle ja kuunnella kristillistä opetusta vapaasti.

Sagharin tapaan myös Shirinillä oli pastori Rezan avulla mahdollisuus osallistua Raamattujen salakuljetukseen kotiseurakuntalaisten käyttöön. Molemmat säilyttivät kotonaan noin 500–1 000 laitonta Raamattua jakelua varten.

Vuosi kuulusteluja ja valvontaa

Kaikki muuttui, kun eräs tuttava käräytti Sagharin laittoman seurakuntatyön viranomaisille viisi vuotta sitten.

“Olimme hyvin varovaisia pastori Rezan ohjeiden mukaisesti. Toimimme joka seurakuntaryhmän kanssa eri nimellä ja jokaista raamattutoimitusta varten käytimme omaa SIM-korttia, jonka myöhemmin tuhosimme”, Saghar selittää.

Tästä huolimatta usean kotiseurakunnan johtajat jäivät samalla kertaa kiinni. Myös Shirinille seuraukset olivat välittömät, ja oma työsuhde päättyi heti.

“Mieheltäni kysyttiin, että tiedättekö vaimonne kääntyneen kristityksi ja että hänellä on yhteyksiä CIA-agenttina pidettyyn pastori Rezaan”, Shirin kertaa.

Rohkea nainen ei kuitenkaan luovuttanut, vaan päätti asiaa rukoiltuaan jäädä maahan. Sagharin ja muiden johtajien paettua joko laillisesti tai laittomasti Shirin valitsi kokonaisen vuoden kestäneet päivittäiset kuulustelut ja uhkailut.

“En lopulta enää tiennyt, kuka olin. Olin menettänyt kaiken. Persoonallisuuteni oli otettu pois”, hän sanoo.

Pako salakuljettajien kätkemänä

Lopulta Shirinille luettiin viiden vuoden vankiltatuomio. Sen jälkeen oli selvää, että hänen oli pakko lähteä maasta.

“Lähdin hyvästelemättä poikaani, kun hän nukkui. Hän kysyi vielä kuukausien ajan, miksi tein niin, mutta en vain pystynyt siihen”, Shirin kuvaa yhtä tuskallisimmista muistoistaan.

Matka oli suoritettava ainoalla mahdollisella mutta sitäkin vaarallisemmalla tavalla. Salakuljettajat ottivat Shirinin mukaansa kahdeksan tunnin matkalle, jonka aikana hänet kuljetettiin hevoskyydillä vuoristoteitä pitkin Turkkiin. Hän koki ihmeellistä varjelusta paitsi jyrkillä teillä myös turvattomien yöpymisten aikana.

“Vapaa elämä lännessä ei tuota minulle iloa. Olen mieluummin veneessä myrskyssä Jeesuksen kanssa.”

Kolmen kuukauden pakomatkan jälkeen Shirinin onnistui päästä meritse Keski-Eurooppaan, jossa häntä odottivat hänen miehensä ja poikansa. Muu perhe oli lentänyt paikalle edeltä, mutta Shirinillä ei ollut ollut mahdollisuutta pitää heihin mitään yhteyttä.

Sydän Iranin kristityille

Nyt 40-vuotias Shirin on kokemustensa jälkeen kovien paineiden muokkaama, mutta halu Iranin kristittyjen tukemiseen ja varustamiseen on vain vahvistunut.

“Kipuni ei ole tapahtumien tähden. Me olemme vain yksi esimerkki monista. Itken niiden puolesta, jotka ovat Iranissa”, hän sanoo.

“Vapaa elämä lännessä ei tuota minulle iloa. Olen mieluummin veneessä myrskyssä Jeesuksen kanssa.”

Shirinä on puhutellut Jeesuksen ja Pietarin keskustelu, jossa Jeesus sanoo: ”Ruoki minun lampaitani.” Hän kokee kutsukseen palvella Pietarin tavoin Jeesuksen iranilaisia seuraajia ja sanoo löytäneensä itsensä myös vertauksesta kadonneesta lampaasta.

“Haluan olla Herran kätenä kadonneiden löytämiseksi.”

 

 
Open Doors tilaa ilmaislehti punainen