Seinän takana shamaanin vastaanotto – Säin medee -seurakunta syntyi autokoulun tiloissa

 

Seurakunnan ensimmäisiä kokoontumisia vuonna 2000. Kuva: Pentti Marttila.

Mongolian Ulaanbaatarissa toimiva luterilainen Säin medee -seurakunta vietti tänä vuonna 20-vuotissyn-
tymäpäiviä. Seurakunnan pastori, Säinaa oli ensimmäisiä kastekouluun osallistuvia, kun seurakunnan perustamistyö käynnistyi vuonna 2000.

Pentti ja Marja-Kaarina Marttila käynnistivät Säin medee -seurakunnan perustamistyön vuonna 2000 Mongolian pääkaupungissa.

– Kokoonnuimme autokoulun tiloissa, ja seinillä roikkui liikennemerkkejä. Viereisessä toimistotilassa oli shamaanin vastaanotto, Pentti Marttila muistelee.

SEKL Neliöb. vko 48. MJa

Sunnuntaikokouksien saarnat toimivat kasteopetuksena, sillä tuolloin kokouksiin osallistuvista vain yksi oli kastettu.

Aiemmin Marttilat olivat toimineet norjalaisten lähettien rinnalla Ulaanbaatarissa raamattupiirin vetäjinä vuodesta 1997 lähtien. Vuosituhannen vaihteessa norjalaiset ehdottivat Marttiloille, että he perustaisivat miljoonakaupungin toiselle laidalle seurakunnan, ja näin Säin medee -seurakunta sai alkunsa.

Pääsiäisenä vuonna 2000 Säin medee -seurakunnassa kastettiin ensimmäiset jäsenet. Sittemmin seurakunnan jäseneksi on kastettu kaikkiaan noin kaksisataa ihmistä. Aktiivisesti jumalanpalveluksiin ja seurakunnan toimintaan osallistuu nykyään 40–50 henkilöä.

– Se on tyypillinen kaupunkiseurakunta. Ihmiset muuttavat kaupungin sisällä, vaihtavat seurakuntaa ja mongolialaisia muuttaa myös paljon ulkomaille.

Pentti Marttila vihki Säinaan pappisdiakoniksi vuonna 2004.

– Työ on ollut hyvin inhimillistä, mutta Jumala on toiminut vaikeuksienkin keskellä, Marttila painottaa.

Mongolian luterilainen kirkko perustettiin uskonpuhdistuksen juhlavuonna 2017. Oma kansallinen kirkko mahdollistaa omien työntekijöiden kouluttamisen, uusien alueiden tavoitteellisen evankelioimisen ja paikallisseurakuntia yhteen kokoavat suuremmat tapahtumat.

 
Kylvaja artikkelibanneri