Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Sadinmaa: Kirkko vaikenee yhteiskunnassa tapahtuvasta riistosta

 

Kai Sadinmaa ja Helsingin tuomiorovasti Matti Poutiainen väittelivät Sadinmaan uudesta kirjasta Radio Dein Viikon debatissa.

Kirkon pitäisi nousta vahvemmin yhteiskunnassa vallitsevaa epäoikeudenmukaisuutta vastaan, sanoo pappi ja kirjailija Kai Sadinmaa. Sadinmaa kritisoi uudessa kirjassaan 10 käskyä kirkolle evankelisluterilaista kirkkoa siitä, että se pokkuroi eliittiä ja uusliberalismia ja unohtaa köyhät.

Sadinmaan ensimmäinen käsky kirkolle on ”älä valehtele Jeesuksesta”. Sadinmaan mielestä kirkko on unohtanut Jeesuksen yhteiskunnallisen puolen.

– Osa Jeesuksen missiota oli herättää juutalaista kansaa nousemaan riistäviä valtoja ja voimia vastaan. Nykykirkko legitimoi tänä päivänä tapahtuvan riiston niin, että meidän ei tarvitse välittää siitä, koska voimme tuudittautua siihen, että kyllä tästä kohta taivaaseen päästään. 

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Sadinmaa ja Helsingin tuomiorovasti Matti Poutiainen väittelivät kirjan teeseistä Radio Dein Viikon debatissa keskiviikkona.

Sadinmaan mukaan kirkosta on tullut vallan myötäilijä, joka yrittää vain turvata oman asemansa unohtaen evankeliumin.

– Kirkon pitää olla merkki Jumalan valtakunnasta. Sen pitää näyttää, että on mahdollisuus johonkin muuhunkin kuin, että ollaan korvia myöten finanssikapitalismissa. Kirkon pitää tuoda jotain toisenlaista ja se edellyttää sitä, että olemme vastahangassa, emmekä samppajalaseja nostamassa Linnan juhlissa. Sellainen ei ole sitä nasaretilaisen esimerkkiä, Sadinmaa sanoo.

Matti Poutiainen vastaa kritiikkin muistuttamalla, että kirkon on elettävä osana sitä yhteikuntaa, jossa se toimii.

– Kristillisen uskon sisältöön kuuluu myös kritiikki yhteiskunnan rakenteita kohtaan, mutta kirkko, Kai Sadinmaa ja minä joudumme toimimaan yhteiskunnan ehdoilla. Olemme osa tätä markkinasysteemiä, jota Sadinmaa kovasti kritisoi.

Poutiainen ottaa esimerkiksi Sadinmaan tempauksen yrittää ripustaa teesinsä Helsingin Tuomiokirkon oveen.

– Kai Sadinmaa, markkinavoimien suuri vastustaja, tulee meidän kirkolle järjestämään kirjansa myynninedistämistilaisuuden. Kun kuulin siitä, ajattelin, että tämä on aprillipila, Poutiainen naurahtaa.

 

Viikon debatti uusitaan Radio Deillä sunnuntaina klo 20. Keskustelun voi kuunnella myös Radion Dein arkistosta.

Lue myös:

Sadinmaan teeseissä ”kiusallinen jännite”

Pastori Kai Sadinmaa teippasi teesinsä tuomiokirkon oveen

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)