Rullalaudalla läpi Suomen hyvällä asialla

 

Neljän miehen porukka aikoo kesällä skeitata Nuorgamista Hankoon. Tempauksella kerätään varoja Ukrainaan vietäviä sairaalabusseja varten. Mutta miten ihmeessä miehet aikovat jaksaa kulkea laudalla yli 70 kilometriä päivässä 20 päivän ajan?

 Saamme välillä lukea iltapäivälehdistä pähkähulluista ja yllytyshulluista tempauksista. Yksi tällainen projekti, joka kuitenkin tehdään hyvään tarkoitukseen, on Nuko 1414, kertoi Radio Dein Herätys!-aamuohjelman juontaja Matias Villberg maanantain 22.5.2023 lähetyksessä.

Kyse on tempauksesta, jossa kuljetaan skeittilaudalla Suomen läpi Nuorgamista Hankoon. Samalla kerätään rahaa ukrainalaisten siviilien auttamiseen. Tempaus on saanut nimensä matkan alku- ja loppupisteistä eli Nuorgamista ja Hangosta sekä niiden välisestä 1414 kilometrin etäisyydestä.

Parempi aviol. neliöb. 16.-22.9. (ilm.1/2)

Skeittaajat taittavat koko matkan rullalaudalla, ei siis millään sähköpotkulaudoilla tai muilla moottoroiduilla laitteilla.

 Muut vetävät täysin longboardeilla, mutta itselläni on sellainen – kun olen vähän jo vanhan liiton skeittaaja – itsetehty kustomoitu versio, johon sain räätälöityä itselleni sopivan paketin. Siinä on kuitenkin isommat ja pehmeämmät longboard-renkaat, koska ihan perusrullalaudalla jos Lapin asfalttipätkiä vetäisi, polvet olisivat kovilla, Joonas Heinonen perustelee.

Idea löytyi Netflix-dokumentista

Idea tempauksesta syntyi, kun Heinonen katsoi reilu vuosi sitten Netflixistä dokumentin brittiläisistä nuorista elokuvantekijöistä, jotka päättivät lähteä skeittaamaan Amerikan halki. Mukana olleet eivät olleet kokeneita skeittaajia, vaan opettelivat longboardilla kulkemisen ennen matkaa. Sillä matkalla kerättiin rahoitusta syöpäsäätiölle.

 Los Angelesista New Yorkiin on kuitenkin semmoinen viitisen tuhatta ja risat kilometriä. Ajattelin, että jos noi pystyy vetämään tommosen, niin onkohan kukaan vetänyt Nuorgamista Hankoon koskaan skeittilaudalla? Siinä illan pimeinä tunteina sain idean, Joonas Heinonen muistelee.

Matkaan on 28. heinäkuuta lähdössä neljä miestä, joista vanhin on 47-vuotias skeittaajaveteraani Markku sekä ainakin dokumentin kuvaaja Jupe. Perillä Hangossa ollaan suunnitelmien mukaan 16. elokuuta.

Yksi skeittaajista on Anton Lehtonen, joka on tutustunut Joonas Heinoseen mediapajojen työkokeiluissa.

 Kun Joonas puhui ideasta mennä Suomen päästä päähän, ajattelin, että aha, on kyllä aika hullu äijä. En ollut aikaisemmin skeitannut ollenkaan, ja kun Joonas kysyi, että lähdenkö mukaan, sanoin että joo. En edes tiedä miksi. Viime vuoden lopulla hommasin ensimmäisen laudan ja opettelin olemaan sen päällä, Lehtonen kertoo.

Hän pitää hienona, että pääsee haastamaan itseään. Lisäksi miehen sukujuuret ovat Ukrainasta, joten hän tekee mielellään hyvää äitinsä alkuperäisen kotimaan hyväksi.

Mobiilihospitaaleja Ukrainaan

Joonas Lehtonen työskentelee Hämeen Mokia Ry:ssä, jonka kautta Nuko 1414 -tempauksen tuottamat varat kanavoidaan Ukrainaan. Kristillisenä hyväntekeväisyysjärjestönä Mokia auttaa ihmisiä kriisialueilla eri puolilla maailmaa.

 Keräämme ympäri Suomea käytettyjä sairaalatarvikkeita. Kunnostamme niitä kierrätyskeskusyksikössä Hauholla, ja niitä on lähetetty 50 eri maahan. Kriisin myötä on Ukraina tullut mukaan. Sinne on lähtenyt meiltä useampi rekallinen tavaraa.

Tavoitteena on nyt kerätä skeittaamalla rahaa Ukrainaan toimitettavia liikkuvia sairaaloita eli vanhoista busseista tehtäviä mobiilihospitaaleja ja niiden laadukasta varustelua varten.

Se tarkoittaa vähintään 7,5 tuntia skeittausta 20 päivän ajan

Ilmankos myös tempauksen mukana kulkeva huoltoauto on bussi, Pekolan liikenteen vanha linja-auto, jota miesten mukaan parhaillaan elvytellään kuntoon. Samalla bussilla on aikaisemmin käyty Venäjällä tekemässä hyvää Siperiassa asti. Autossa on skeittaajille yöpaikat.

Matka tehdään 20 päivässä. Enempää ei perheellisillä miehillä tai yrittäjillä ole reissuun kesästä irrottaa. Mutta sehän tekee keskimääräiseksi päivämatkaksi yli 70 kilometriä.

 Ollaan treenailtu ja huomattu, että kymmenen kilometrin tuntivauhtia pystyy pitämään yllä. Se tarkoittaa vähintään 7,5 tuntia skeittausta 20 päivän ajan. Puhutaan siis jo ihan urheilusuorituksesta, Joonas Heinonen tunnustaa.

Treeniä on takana jo paljon, mutta runsaasti myös edessä. Heinonen sanoo, että kun on hyvät renkaat ja tehokkaat laakerit alla, on pidempikin lenkki rullannut hyvin ja tuntunut ”smoothilta”.

Kuuntele koko haastattelu Dei Plus -palvelusta

Tempausta voi seurata NUKO 1414:n sosiaalisen median kanavista ja nettisivuilta. Yritykset ja yksityiset voivat lähteä hankkeen tukijaksi ja sponsoriksi ottamalla yhteyttä Joonas Heinoseen.

 
Dei, Viikon debatti, artikkeliban. (2/2) 14.9.- MJa