Rukous on myös taitoa kuunnella

 

Vielä 20 vuotta sitten Maria Tanttu olisi todennut, ettei hänestä ikinä olisi sielunhoidollisiin tehtäviin. Jumala on kuitenkin kasvattanut hänestä sekä lempeän että kuuntelevan ihmisten rinnalla kulkijan ja esirukoilijan.

Keravalainen luokanopettaja Maria Tanttu sai viime syksynä mielenkiintoisen haasteen tulla toimittamaan Rukousasema-ohjelmaa. Hän otti kiinnostuneena vastaan uuden vapaaehtoistehtävän. Marian ääntä kuullaan Kristityt Yhdessä ry:n kustantamassa ohjelmassa vuorollaan noin joka viides viikko.

Peräänantamaton rukous

IK neliöb. vko 25-26.MJa

 

”Jumala vastaa rukouksiin aina ajallaan – ja tavallaan.”

Ihmisten puolesta paljon rukoileva Maria pohtii sitä, miksi kestävä rukous on monille meistä niin vaikeaa. Ihmettelemme, miksei Jumala vastaa rukouksiimme, vaikka olemme sinnikkäästi pyytäneet ehkä jo vuosikymmenet. Marian lukemassa Pete Graigin Jumala äänettömällä -kirjassa todettiin osuvasti:

Kun kevään ylioppilas pyytää kaunista säätä juhlapäiväksi, viljelijä rukoilee sadetta. Toinen heistä joutuu odottamaan ja pettymään.

 

– Inhimillisinä ihmisinä voimme kuitenkin toivoa, että ylioppilaan aurinkoisen päivän jälkeen Jumala voi antaa viljelijällekin sateen seuraavaksi yöksi. Jumala vastaa rukouksiin aina ajallaan – ja tavallaan, pohdiskelee Maria.

Sielunhoitajan opintiellä

Maria on opiskellut sielunhoitoa Suomen Helluntaiherätyksen IK-opistossa saadakseen välineitä ihmisten kohtaamiseen.

– Loppujen lopuksi kyse on siitä, että ohjataan ihmistä itseään löytämään ratkaisuja ongelmiinsa. Voin kuunnella myötätuntoisesti ja rukoilla, kulkea rinnalla ja esittää oikeita kysymyksiä. Mutta valmiita ratkaisuja en voi tarjota, koska ne eivät todennäköisesti toimisi hänen elämässään.

Kuunteleminen tärkeää myös radiossa

Radio Dein perjantai-iltaiselle Rukousasemalle voi lähettää omia kiitos- ja rukousaiheita.

– Myös radiossa rukoiltavien pyyntöjen kohdalla kuuntelemisen jalo taito on tärkeää. Kun aiheet tulevat paperilla käteeni, en tietenkään ”kuule” ihmisen ääntä. Mutta kyllä ihmisen tarve, hätä ja halu olla yhteydessä Jumalaan välittyvät niistäkin selkeästi.

Rukousohjelman juontajan on osattava asettaa myös omat sanansa oikein, koska joillakin on todella henkilökohtaisia aiheita. Tässä tehtävässä tarvitaan siis ehdottomasti hienotunteisuutta.

– Olen mukana nöyrällä asenteella ja rukoilen, että voisin tällä tavoin palvella omilla lahjoillani ja kutsumuksellani.

Maria Tantun haastattelu on alun perin julkaistu Radio Dein ystävien Aalloilla-lehdessä (1/2022). Voit tilata lehdestä näytenumeron.

Kuva: Maria Tantun albumi

 
Dei, artikkeliban. 29.6.- MJa