Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Rukoukset kuultiin – Jad Hashmona säästyi liekeiltä

 

Jad Hashmonaan evakuoitiin lähikylien ihmisiä. Kuva: Jerusalem Center for Bible Translators Facebook-sivu

Jad Hashmonan Raamattukodissa Israelissa kulunut viikko on ollut dramaattinen. Välillä näytti siltä, että liekit etenisivät vääjäämättä kohti Jad Hashmonaa.

Viikko sitten Israelin erämaasta alkoi puhaltaa voimakas itätuuli. Maa oli hyvin kuivaa, sillä sadepäiviä on ollut toukokuusta lähtien vain muutamia.

 

KRS Raamattukonf. 3.-16.6.

Tiistaina Jad Hashmonassa huomattiin, että vastakkaisella metsäisellä vuorenrinteellä oli alkanut metsäpalo. Voimakkaan tuulen vaikutuksesta palo levisi nopeasti kohti läheistä Nataf-nimistä kylää. Kyläläiset evakuoitiin lähialueen kyliin. Lähetystyötä vastustava ortodoksinen Jad Leachim-yhdistys varoitti, etteivät asukkaat pakenisi Jadiin.

 

Tuli jatkoi leviämistään. Jad Hashmonan alapuolla näkymä oli kuin tulimeri. Keskuksesta lähetettiin rukouspyyntöviestejä eri puolille maailmaa.

 

”Vaikein yö oli keskiviikon ja torstain välinen yö, kun ei ollut muita suojatoimenpiteitä kuin tuoda miehiä yön pikkutunteina katkaisemaan isoja puita ja laajentamaan Raamattukodin vierestä kulkevaa hiekkatietä laaksoon, jossa tuli riehui metsässä. Tuli oli tulossa siltä suunnalta ja voimakkaan tuulen kiihdyttämä palo oli kuuma ja erittäin voimakas, vaikka tuulen suunta oli idästä länteen. Näytti että sen etenemistä ei voitaisi helposti estää”, Mirja ja Haivor Rönningin poika Daniel kertoo uutiskirjeessä.

 

Uutiskirjeen mukaan viralliset palomiehet joutuivat lähtemään suojelemaan läheistä sähkövoimalaa ja Jad Hashmona jäi omilleen.

 

Tuli eteni voimakkaasti ja näytti siltä, ettei mitään olisi tehtävissä sen taltuttamiseksi. Vapaaehtoisten joukko Daniel Rönningin johdolla teki vähäisin voimavarain kaikkensa tulen sammuttamiseksi. Ihmeellisesti tulen eteneminen saatiin pysähtymään vain 300 metriä Jadin maa-alueen rajalta, eikä se ole leimahtanut uudestaan, niin kuin muualla.

Jad Hashmonassa oli jo varauduttu väen evakuointiin.

 

”Ottaen huomioon miten heikoin avuin tuli saatiin pysähtymään, ei ole epäilystäkään etteikö suurin apu olisi ollut rukouksen vastatuulet”, Mirja ja Haivor Rönningin uutiskirjeessä kerrotaan.

 

Tuli tuhosi lähialueiden kyliä ja niiden asukkaita evakuotiin Jad Hashmonaan. Evakuoitujen joukossa oli myös ortodoksijuutalaisia.

 

Israelin viranomaiset kertoivat eilen, että maata kuuden päivän ajan riepotelleet suurpalot on saatu sammutettua. Sadat maastopalopesäkkeet tuhosivat laajalti metsäalueita. Satoja asuntoja paloi ja noin 70 000 ihmistä joutui lähtemään kodeistaan evakkoon – suurin osa Haifan alueelta. Henkilöuhreilta kuitenkin vältyttiin. 23 henkilöä on pidätetty mahdollisesta tuhopoltosta.