Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Rkp:n Anna-Maja Henriksson Radio Deissä: ”Olemme se varsinainen liberaalipuolue Suomessa”

 

– Niiden turvapaikanhakijoiden, jotka saavat oleskeluluvan, olisi tärkeä päästä sisään yhteiskuntaan niin nopeasti kuin mahdollista. Se tapahtuu parhaiten työn kautta, avasi rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson puolueensa maahanmuuttajapolitiikkaa Tapani Ruokasen isännöimässä Radio Dein tentissä. Kuva: Stas Voronin

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson paalutti Radio Dein tentissä puolueensa maan ainoaksi varsinaiseksi liberaalipuolueeksi ja on valmis hallitukseen kaikkien muiden paitsi perussuomalaisten kanssa.

Viimeksi kuluneet neljä vuotta ovat olleet rkp:lle hämmentävää aikaa. Ruotsalainen kansanpuolue ehti istua hallituksessa yhtäjaksoisesti 36 vuotta, kunnes ministerilento katkesi kuluvaan vaalikauteen. Suomen itsenäisyyden aikana puolueella on ollut vähintään yksi ministerinsalkku 49:ssä maata johtaneista 72:sta hallituksesta.

Puolue janoaa takaisin ”normaaliin päiväjärjestykseen” eli päättäjien paikoille neljän viikon päästä käytävissä eduskuntavaaleissa ja niitä seuraavissa hallitusneuvotteluissa.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

Tietysti meillä on omia tavoitteita, mutta meidän tavaramerkki on se, että olemme ratkaisukeskeisiä, sanoitti rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson Radio Dein puheenjohtajatentissä puolueen elastisuusvalmiutta, jotta viime vaalien jälkeinen oppositioon luiskahtaminen ei pääsisi toistumaan.

– Tarvitaan hallituskoalitio, joka pystyy työskentelemään yhdessä ja pystyy tekemään päätöksiä yhdessä, ja jossa on hyvä yhteistyön meininki alusta lähtien.

”Vaikuttaa hyvin hankalalta olla perussuomalaisten kanssa samassa hallituksessa. Meidän arvomaailma on niin erilainen.”

– Meidän roolimme hallituksessa on ollut sillanrakentajan rooli. Usein hallituksessa on ollut kaksi isompaa puoluetta, silloin on hyvä, että mukana on puolue, joka osaa yhdistää ihmisiä, kun tulee tiukka paikka.

Yhden rajauksen rkp:n kykyyn joustaa Henriksson kuitenkin tekee.

– Rkp on pragmaattinen puolue. Emme yleensä sulje mitään vaihtoehtoja pois, mutta sanoisin näin, että tällä hetkellä vaikuttaa hyvin hankalalta olla perussuomalaisten kanssa samassa hallituksessa. Meidän arvomaailma on niin erilainen.

Rkp:n puheenjohtaja ei lähde määrittelemään perussuomalaisten arvopohjaa, mutta oman puolueensa hän nimeää kotimaan nykypolitiikan ykköspuolueeksi, mitä tulee liberaalien arvojen ajamiseen.

– Tällä hetkellä olemme se varsinainen liberaalipuolue Suomessa, joka seisoo jalat maassa ja harjoittaa sellaista taloudellista politiikkaa, että se on kestävällä pohjalla, mutta se tehdään suurella sydämellä.

– Puhutaan arvomaailmasta, liberaaleista arvoista – sitten taas talouspolitiikassa puhutaan toisenlaisista asioista.

– Kun puhutaan ihmisarvosta, siitä miten tärkeää se on, että jokaista kohdellaan yhdenvertaisesti, niin tässä näen rkp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton olevan keskeisessä roolissa. Se tulee enemmän esiin meidän politiikassa kuin isompien puolueiden politiikassa.

Anna-Maja Henriksson pitää tulevan vaalikauden keskeisimpänä asiana, että vaalien jälkeisissä neuvotteluissa saadaan synnytettyä hallituskoalitio, jolla on kykyä saada aikaan isoja päätöksiä.

– Hallitusohjelmassa on löydettävä ratkaisuja niihin kysymyksiin, jotka nyt ovat pöydällä. Siinä on sote-uudistus ja sotu-uudistus.

Perussuomalaisissa arvoliberaalin puolueen viittaa rkp:n hartioille tiiviisti kietovaa Henrikssonia ärsyttää jyrkimmin puolueen maahanmuuttopolitiikka.

”Minun ajattelutapani on se, että pitäisi kohdella ihmisiä sillä tavalla kuin itse haluaisi tulla kohdelluksi.”

– Pakolaispolitiikka on globaali kysymys, jossa tarvitaan EU-yhteistyötä. Täytyy muistaa, että turvapaikanhakijoita on tullut Suomeen tänä vuonna ja viime vuonna paljon vähemmän kuin 2015.

– Niiden turvapaikanhakijoiden, jotka saavat oleskeluluvan, olisi tärkeä päästä sisään yhteiskuntaan niin nopeasti kuin mahdollista. Se tapahtuu parhaiten työn kautta. Sen takia meidän pitäisi löytää niitä keinoja, jotka työllistävät niitä, jotka ovat oleskeluluvan saaneet.

– Uskon, että jokainen suomalainen ajattelee, että jos hän itse joutuisi olemaan jossakin laitoksessa kuukausi kuukaudelta eikä saisi tehdä mitään, niin siellä turhautuisi. Minun ajattelutapani on se, että pitäisi kohdella ihmisiä sillä tavalla kuin itse haluaisi tulla kohdelluksi.

Rkp:n puoluejohtajan mukaan paras lääke maahanmuuttajien tekemien rikosten ehkäisemiseksi on tarjota töitä ja saada oleskeluluvan saaneet kokemaan olonsa tervetulleiksi.

– Totta kai on sitten niin, että kun ollaan täällä Suomessa, niin täällä noudatetaan Suomen lakia. Se koskee meitä kaikkia yhtä lailla. Jos lakia rikotaan, niin siitä rangaistaan.

Radio Dein puoluejohtajatentit lähetetään perjantaisin kello 16 ja ne kuullaan uusintana tiistai-iltaisin kello 19.

 
Dei, retroäijät, artikkeliban 31.5.- (1/2)