Kirkko: Kirkon jumalanpalvelusbarometrin 2023 karu tulos: Vain 41 prosenttia papeista pitää jumalanpalvelusta erittäin tärkeänä

Riikka Pajunen: Olen saanut nähdä Jumalan avun niin pienissä kuin suurissa asioissa

 
Riikka Pajunen

Mäntsälän seurakunnan kappalainen ja mediaopiskelija Riikka Pajunen kertoo lähestyvänsä Jumalaa hyvin lapsenomaisesti ja yksinkertaisesti. Rukoileminen on hänelle erittäin tärkeää, ja hän pyytääkin johdatusta kaikkiin elämänsä valintoihin.

Helsingissä kasvaneesta Riikka Pajusesta piti tulla psykologi. Kun hänelle sitten valkeni, että samalla olisi päntättävä tilastomatematiikkaa, hän ymmärsi, ettei se ollutkaan hänen alaansa. Ystävän vinkistä hän päätyi teologiseen tiedekuntaan.

– Sanoin opiskeluaikana, ettei minusta tule ikinä ainakaan pappia, se on viimeinen ammatti, johon haluan.

Sansa Neliöb. 11.9.-10.10. MJa

Seurakuntaharjoittelu käänsi kuitenkin yllättäen Riikan kelkan, kun hän huomasi, että papin työ onkin erittäin mielenkiintoista ja monipuolista. Riikka vastaa nykyisin Mäntsälän seurakunnan aikuistyöstä.

– Erityisesti rakastan Sanan ja rukouksen iltoja.

Riikka on ollut viimeisen vuoden ajan työstään opintovapaalla Helsingin Laajasalon opistolla mediakoulutuksessa.

Lapsenusko ja omakohtainen uskonratkaisu

Riikan ollessa pieni hänen helluntailainen kummitätinsä kantoi tytölle lastenkirjoja Jeesuksesta, ja Riikka luki niitä ahkerasti. Omassa kodissa uskonasiat eivät olleet mitenkään erityisesti esillä.

– Olen hyvin kiitollinen kummitädilleni siitä, että hän antoi minulle kristillistä kasvatusta.

Kun Riikka oli toiminut papin työssä noin vuoden, hän lähti mukaan evankelista Kalevi Lehtisen missiotapahtumaan. Sinä iltana hän teki henkilökohtaisen uskonratkaisun, ja lapsenusko vaihtui selkeäksi tahtotilaksi lähteä seuraamaan Jeesusta.

– Elämäni alkoi muuttua todella ihanalla tavalla! Jumala johdatti minulle hengellisen äidin ja kotisolun, jossa opettelin rukoilemista. Sain kasvaa uskossani turvallisissa olosuhteissa.

Tärkeitä rukousvastauksia

Kiitollisuus siitä, että on tullut kuulluksi ja siunatuksi, saa Riikan luettelemaan itselleen merkityksellisiä asioita.

– Koen, että Jumala on johdattanut minut papiksi, juuri oikeaan työpaikkaan, ja antanut uskovan aviopuolison.

Keski-ikää lähestyvälle tuoreelle avioparille ei hartaasti kaivattua lasta kuitenkaan ilmaantunut, vaikka sitä paljon rukoiltiin.

– Kävimme tutkimuksissa lapsettomuusklinikalla. Siellä todettiin, että molemmat munanjohtimeni ovat tukossa, eikä olisi muuta toivoa kuin koeputkihedelmöitys. Taloudellisista syistä emme kuitenkaan voineet tuolloin ajatellakaan sellaista.

Riikka osallistui vuonna 2016 Espoon Areenalla järjestettyyn hengelliseen suurtapahtumaan. Yllättäen mikrofonin takaa tulleet profetian sanat osuivat ja upposivat: ”Sinä olet kuin Elisabet, olet 42-vuotias, ja vuoden päästä sinulla on lapsi”.

Riikka häkeltyi täysin, mutta koki, että sanoma oli tarkoitettu hänelle.

”Kun menimme klinikalle, siellä todettiin, että rouvahan on jo raskaana!”

– Meni kuukausia, ja mitään ei tapahtunut. Sitten tuli epäusko, että ymmärsinköhän nyt kaiken oikein. Päätimme mieheni kanssa lopulta lähteä lapsettomuushoitoihin. Kun menimme klinikalle, siellä todettiin, että rouvahan on jo raskaana! Eli Jumala oli todellakin jälleen aikataulussa.

Rukousohjelma Radio Deissä

Riikka toimittaa omalla vuoroviikollaan arkisin kuultavaa ja Kristityt Yhdessä ry:n kustantamaa Päivän rukous -ohjelmaa.

– Se on ihana ja samalla vaativa tehtävä. Joskus tulee sellainen ajatus, että en itse keksi mitään sanottavaa. Kun rukoilen Jumalaa, että anna Sinä minulle, mitä haluat sanoa ihmisille näiden rukousten välityksellä, niin aina on tullut aiheet.

Riikka rohkaisee, ettei rukoustaistelujen keskellä kannata luovuttaa.

– Itsellänikin on edelleen paljon asioita, joita on rukoiltu vuosikausia. Tuntuu, ettei niihin inhimillisesti ajatellen tule enää vastausta. Jossain sydämessäni silti luotan, että vielä saan vastauksia hyvin vaikeisiinkin asioihin.

”Jumalan kämmenellä minäkin haluan pysyä, ja tiukasti.”

Suhde Jumalaan on Riikalle rakkaussuhde. Häntä voi lähestyä kuin parasta ystävää. Taivaan Isä ei välitä muotomenoista eikä turhantärkeilystä. Ja kun naisen uskoa koetellaan, Psalmien kirjan sanat lohduttavat.

– Jumala joka on luonut korvan, Hänkö ei kuulisi. Joudun silloin toteamaan, että kyllähän minä tämän tiedän. Että anteeksi, yritän jaksaa odottaa!

Ilman rukousta Riikka ei ryhdy juuri mihinkään.

– Ihmisen elämä on Jumalan varassa ja kädessä. Siinä kämmenellä minäkin haluan pysyä, ja tiukasti.

Kuuntele Riikka Pajusen Kutsu vapauteen –haastattelu.
Riikka Pajusen haastattelu on alun perin julkaistu Radio Dein ystävien Aalloilla-lehdessä. Tilaa itsellesi näytenumero.

Kuva: Hanne Kiiveri

 
Dei, Mielenhuoltoa, artikkeliban. (1/2) 13.9.- MJa