Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Räsäsen ja Pohjolan oikeudenkäynti raastuvassa kuullun toisintoa – syyttäjä kertasi käräjäoikeuden kumoamia väitteitä

 

Päivi Räsänen jaksoi hymyillä kotimaisen ja kansainvälisen median edustajille Helsingin hovioikeuden salissa. Vierellä Räsäsen asianajaja Matti Sankamo. Kuva: Danielle MIettinen

Helsingin hovioikeudessa ei torstaina koettu yllätyksiä, kun kansanedustaja Päivi Räsänen ja piispa Juhana Pohjola olivat vastaamassa syytteisiin kiihottamisesta kansanryhmä vastaan. Media ja tukijat täyttivät oikeussalin ja sen pihan.

Suomalaisia ja ulkomaalaisia kansanedustaja Päivi Räsäsen tukijoita sekä median edustajia oli torstaina runsaasti liikkeellä Helsingin hovioikeuden käytävillä ja pihamaalla. Räsäsen lakimies Matti Sankamo lähti päivän päätteeksi kotiin tyytyväisenä.

”Me olemme kaikki Päivi.” Helsingin hovioikeuteen pyrkiviä oli torstaiaamuna vastassa mielenosoituskylttejä ja banderolleja, kun alkamassa oli kansanedustaja Päivi Räsäsen ja Lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjolan tapauksen pääkäsittely.

Sansa neliöb. 1.-30.5.
Mielenosoittajat kokoontuivat oikeustalolle Päivi Räsäsen tueksi. Kuva: Danielle Miettinen

Espoon Olarin seurakunnan kappalainen Antti Kruus saapui mielenosoitukseen papinpaidassa.

– Haluan tukea Päiviä, koska hän edustaa klassista kristinuskoa. Pastorina olen myös huolestunut omasta sananvapaudestani, Kroos totesi.

Oikeustalossa turvatarkastuksessa työskennellyt vartija kurkisteli laukkuihin ja ohjasi yleisöä metallinpaljastimen läpi.

– En muista, että näin paljon olisi ollut väkeä liikkeellä sitten Cannonballin oikeudenkäynnin, hän totesi.

Räsänen antoi medialle lausuntoja ennen istunnon alkua ja kaikilla tauoilla. Valtakunnan suuret mediat kysyivät samoja kysymyksiä kuin viime vuoden tammikuussa, kun asiaa käsiteltiin Helsingin raastuvanoikeudessa, ja Räsänen vastasi samalla tavalla kuin aiemmin.

Hän ei katunut puheitaan, ei pitänyt niitä syrjivinä ja toi mikrofoni mikrofonin jälkeen esiin saman viestin: Olemme kaikki syntisiä, mutta Jumalan armo Kristuksessa avaa syntiselle oven iankaikkiseen elämään.

Kysymyksiä identiteetistä

Syyttäjä vaatii Räsäselle sakkorangaistusta kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syytteiden mukaan hän on solvannut homoseksuaaleja tviitissä, Luther-säätiön julkaisemassa pamfletissa ja Ylen radiohaastattelussa. Syyttäjän mukaan kyse on syrjimättömyydestä ja yhdenvertaisuudesta, puolustuksen mukaan sanan- ja uskonnonvapaudesta.

Räsäsen lakimies Matti Sankamo ounasteli Seurakuntalaiselle jo ennalta, että tänään tullaan näkemään jotakuinkin toisinto siitä, mitä kuultiin käräjäoikeudessa. Suunnilleen niin tapahtui. Valtionsyyttäjä Anu Mantila esiintyi nyt rauhallisemmin ja tiivisti hieman pitkää puhettaan.

– Väite, että homoseksuaalisuus on syntiä, rikkoo heidän identiteettinsä, hän totesi.

Käräjäoikeus oli viime vuoden maaliskuussa vapauttavan tuomion perusteluissaan todennut, että syyttäjä oli esittänyt Räsäsen puhuneen asioita, joita tämä ei ollut sanonut. Syyttäjä kuitenkin toisti useita aiempia tulkintojaan. Tämä muun muassa totesi Räsäsen solvaavan ja syrjivän homoseksuaaleja väittämällä, ettei Jumala ole luonut homoseksuaaleja samalla tavalla kuin heteroseksuaaleja.

Syyttäjä myös totesi Räsäsen alempiarvoistavan homoseksuaaleja, mistä käräjäoikeus oli todennut, ettei tällaista väitettä löydy syytteenalaisesta aineistosta.

Seksuaaliset oikeudet ihmisoikeuksia

Mantila nosti esille Räsäsen tviitissä olleen kuvan Roomalaiskirjeen ensimmäisestä luvusta, jossa puhutaan synnistä ja häpeästä homoseksuaalisten tekojen yhteydessä. Hän totesi, että uskonnollisessa kontekstissa häpeästä puhuminen on erittäin haitallista, koska tässä puheessa auktoriteettina on Jumala.

– Seksuaaliset oikeudet ovat ihmisoikeuksia, Mantila sanoi.

Puolustuspuheenvuorossaan Matti Sankamo totesi Räsäsen puolustavan voimakkaasti kaikkien ihmisten yhtäläistä ihmisarvoa.

– Hänen kirjoituksensa ja puheensa nousevat kristillisestä ihmiskuvasta, Jumalan tahdosta ja avioliitosta miehen ja naisen välisenä liittona, Sankamo esitti.

Sankamo sanoi, että syyttäjällä on poliittinen agenda.

Lounastauolla Räsänen totesi medialle, että salissa puhuttiin paljon synnistä.

– On aika poikkeuksellista, että näistä teologisista käsitteistä käydään käräjillä keskustelua, hän kommentoi MTV:lle.

– Minäkin olen syntinen. Syntisyys ei pienennä ihmisen arvoa. Jos niin olisi, se tekisi tyhjäksi koko kristinuskon keskeisen sanoman, Räsänen kertasi.

Päivi Räsästä oikeusprosessissa tukeneen Alliance Defending Freedom Internationalin (ADFI) toiminnanjohtaja Paul Coleman seurasi kansanedustajaa hovioikeuteen torstaina. Kuva: Danielle Miettinen

Ilmoituksen merkitys

Viimeisellä tauolla piispa Juhana Pohjola oli surullinen siitä, että syyttäjä näkee klassisen kristinuskon sisältävän vihaa ja syrjintää.

– Raamatun ilmoituksella jokaisen ihmisen mittaamattomasta arvosta Jumalan luomana ei nähdä merkitystä. Samaan aikaan totean, että Jumalan hyvän tahdon ja luomisjärjestyksen mukaan seksi kuuluu miehen ja naisen väliseen avioliittoon, Pohjola sanoi.

Istunnon päätyttyä Sankamo oli tyytyväinen päivän kulkuun, mutta muistutti, että ei pidä olla liian itsevarma.

– Huomenna jatketaan, ja ehkä tarvitaan vielä kolmaskin päivä, Sankamo arvioi.

Perjantaina päivä aloitetaan suullisilla kuulusteluilla.