Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Päivi Räsänen ja Juhana Pohjola torstaina hovioikeuteen – apulaisprofessori: ”Tilanne on pingottunut äärimmäisyyksiin”

 

Päivi Räsänen ja hänen aviomiehensä Niilo Räsänen keskustelivat asianajaja Matti Sankamon kanssa Helsingin käräjäoikeuden istunnon tauolla viime vuoden tammikuussa. Kuva: Danielle Miettinen

Päivi Räsäsen ja Juhana Pohjolan kiihottamissyytteitä koskeva pääkäsittely alkaa Helsingin hovioikeudessa huomenna torstaina. Käsittelyn jatkuminen korkeimmassa oikeudessa vaikuttaa todennäköiseltä.

Helsingin hovioikeus valmistautuu erikoisjärjestelyin huomenna torstaina alkavaan kansanedustaja Päivi Räsäsen ja Lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjolan oikeudenistuntoon. Pääkäsittelysalin lisäksi tapahtumia voi seurata toisessa istuntosalissa videoyhteyden välityksellä samaan tapaan kuin tammikuussa 2022, jolloin juttua käsiteltiin käräjäoikeudessa.

Käsittelylle on varattu kaksi istuntopäivää. Sanan- ja uskonnonvapaus -yhdistys on ilmoittanut tälläkin kertaa järjestävänsä Salmisaaren oikeustalon edustalla mielenosoituksen molempina aamuina.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi maaliskuussa 2022 antamassaan tuomiossa yksimielisesti kaikki kolme Räsästä vastaan nostetut syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Käräjäoikeuden mukaan osa Räsäsen lausumista oli homoseksuaaleja loukkaavia, mutta ei sananvapauden ulkopuolelle jäävää vihapuhetta.

Aineisto käsitti vuonna 2019 julkaistun tviitin, Ruben Stillerin toimittaman radio-ohjelman sekä vuonna 2004 julkaistun pamfletin. Käräjäoikeus ei löytänyt radio-ohjelmasta kaikkia väitteitä, joita syyttäjä oli esittänyt Räsäsen lausuneen. Ohjelma on edelleen kuunneltavissa Yle Areenassa.

Ainutlaatuinen tapaus

– Kiinnostava tapaus, Suomessa ei ole vastaavia ollut aiemmin, Turun yliopiston rikosoikeuden apulaisprofessori Tatu Hyttinen toteaa.

Hyttinen kommentoi tapausta Ylelle tuoreeltaan vuosi sitten. Tuolloin hän piti poikkeuksellisena, että käräjäoikeus käsitteli runsaasti sitä, vastaako syyttäjän teonkuvaus Räsäsen puheita ja kirjoituksia.

– Sananvapaussensitiivisissä tapauksissa ei ole tyypillistä, että keskustellaan siitä, mitä syytetty on todellisuudessa sanonut, Hyttinen toteaa Seurakuntalaiselle uuden oikeudenkäynnin lähestyessä.

”Kiinnostava tapaus, Suomessa ei ole vastaavia ollut aiemmin.”

Hyttisen mukaan syyttäjä on tehnyt lain sallimalla tavalla päätelmiä siitä, mitä Räsänen on tarkoittanut. Räsänen puolestaan pitää monia syyttäjän tulkintoja totuudenvastaisina, kummallisina ja täysin vieraina omille näkemyksilleen. Hän painottaa, että jokaisen ihmisen yhtäläinen arvo on luovuttamaton.

– Äärimmäisyyksiin on pingottunut se tilanne, apulaisprofessori Hyttinen toteaa.

Hän pitää mahdollisena, että tapauksen käsittely jatkuu korkeimmassa oikeudessa. Perusoikeuksien punninnan näkökulmasta korkeimman oikeuden ratkaisu olisi merkittävä.

Uskonnollisten dogmien kriminalisoimisesta ei hänen mielestään ole kysymys, vaikka niin on väitetty.

– Kyllä uskonnollisista käsityksistä voi edelleen keskustella poleemisesti ilman, että syyllistyy rikokseen. Ei Raamattua olla kriminalisoimassa, sitä voi siteerata melkein mistä kohtaa tahansa syyllistymättä rikokseen. Eikä Raamatun opettaminen ole muuttumassa rangaistavaksi, Hyttinen lupailee.

Räsänen kiistää loukanneensa

Päivi Räsänen on tyytyväinen, että virheellisten väitteiden oikaiseminen sai paljon tilaa mediassa käräjäoikeuden päätöksen jälkeen. Hän kiistää edelleen syyllistyneensä rikokseen eikä ole mielestään puhunut loukkaavasti homoseksuaaleista.

Uskooko Räsänen, että jutun käsittely jatkuu korkeimmassa oikeudessa?

– Oman elämäni kannalta olisi hyvä, että käsittely päättyisi hovioikeuteen. Mutta korkeimman oikeuden vapauttavalla päätöksellä olisi sananvapauden ja tulevien vastaavien tapausten kannalta vielä isompi painoarvo.

Hovioikeuden ratkaisua joudutaan odottamaan noin kuukauden päivät, arvioi Räsäsen asianajaja, varatuomari Matti Sankamo.

– Hovioikeudessa on ruuhkaa, mutta koska tämä tapaus on paljon esillä, siellä ei nyt vitkutella. Jos päätös on langettava, me ilman muuta valitamme siitä.

Valtakunnansyyttäjä vaihtui

Syytteen Räsästä ja Pohjolaa vastaan nosti silloinen valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen. Toiviaisen jäätyä viime syksynä eläkkeee valtakunnansyyttäjän virkaan valittiin varatuomari Ari-Pekka Koivisto.

Alma-talentin Juridiikan ja talouden uutiset kysyi Koivistolta, kuka on hänen gurunsa. Hän vastasi, ettei perusta guruista, mutta arvostaa hyviä ja selkeitä puhujia, jollainen on esimerkiksi emeritus arkkipiispa Kari Mäkinen.

Voiko henkilövaihdoksella olla merkitystä jutun ratkaisun kannalta?

– Jos hovioikeus jättää vapauttavan päätöksen ennalleen, valtakunnansyyttäjän asiaan liittyvä ohjaus voi vaikuttaa siihen, valittaako syyttäjä päätöksestä, Sankamo arvioi.

Sankamo ei muista Koiviston olleen julkisuudessa esillä sananvapauskysymyksissä, vaan tämä on profiloitunut ennen muuta huume- ja talousrikosasiantuntijana.

Koivisto kieltäytyi kommentoimasta Räsäsen ja Pohjolan tapausta Seurakuntalaiselle. Hän ilmoitti, ettei halua ottaa kantaa keskeneräiseen juttuun.

Sankamo arvelee, että hovioikeudessa nähdään huomenna torstaina ja ylihuomenna perjantaina käräjäoikeuskäsittelyn toisinto. Tuomareita on myös tällä kertaa kolme, mutta nyt heitä kutsutaan hovioikeudenneuvoksiksi.

– Asiassa ei ole mikään muuttunut, istunto on varmaan hyvin samanlainen. Tiedämme jo suunnilleen, mitä syyttäjä esittää. Vaikka kehitämme omia argumentteja, kysymys on periaatteellinen, Sankamo sanoo.