Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Ranskan juutalaiset ovat huolissaan turvallisuutensa puolesta

 

Pariisin terrori-iskujen jälkeen Ranskassa nostettiin liput puolisalkoon. Kuva: Jenny Kumpula.

Tammikuun alussa Pariisissa tapahtuneet terroriteot jättivät paikallisten juutalaisten keskuuteen pelon.

Iskujen yhtenä kohteena oli pariisilainen kosher-ruokakauppa, jossa kuoli neljä panttivangiksi otettua juutalaista.

Juutalaisten poismuutto Ranskasta on lisääntynyt iskujen jälkeen, vaikka maan presidentti ja pääministeri ovatkin puhuneet julkisesti juutalaisväestön turvallisuudesta huolehtimisesta. Ylen julkaisemassa artikkelissa nuori juutalaismies kertoo monien läheistensä harkinneen muuttoa jo aiemmin ja iskujen toimineen päätöksen vahvistavana tekijänä. Hänen mukaansa maasta on kuitenkin lähdetty myös kiireellä.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

Uskonnollisten symbolien käyttöä vältetään

Moni Ranskassa asuva juutalainen välttää nykyisin uskonnollisten symbolien, esimerkiksi kipa-päähineen, käyttöä juutalaisia vastaan kohdistuvan vihamielisyyden pelossa.

Kipa-päähineen aiheuttamia negatiivisia reaktioita saatiin myös videolle, kun israelilainen toimittaja Zvika Klein teki kyseiseen päähineeseen sonnustautuneena kymmenen tunnin kävelyn Pariisin kaduilla.

Rauhantapahtumia synagogien edessä

Terrori-iskujen jälkeen eri uskontojen edustajat ovat vaatineet näkyvästi rauhaa uskontojen välille. Rauhantapahtumia on järjestetty muun muassa Tukholmassa, Kööpenhaminassa ja Oslossa, missä joukko muslimeja muodosti turvarenkaan synagogan edustalle. Tapahtumien tarkoituksena on ollut uskonnonvapauden puolustaminen.

Lähteet: Yle: Ranskan juutalaiset tekevät yhä surutyötä
Yle: Synagogien edustoilla suuria rauhantapahtumia Pohjoismaissa