Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Rajatiedon maailmaan ajautunut Virpi Kätkä: Ympyrä sulkeutui kun palasin kristilliseen uskoon

 
Virpi Kätkä ja Majatalon tarinoita toimittajat

Virpi Kätkä tarinoi evankelista Ilkka Puhakan (vas.), laulaja Pekka Simojoen, toimittaja Ari Koivulahden ja pastori Jukka Jämsénin kanssa. KUVA: Antti Suonio.

Lapsena uskon isoäitinsä opetuksista löytänyt Virpi Kätkä ajautui maailmaan, jossa meediot ja enkelikirjat veivät kiinnostuksen rajatiedon alueelle. Sitten hyvä ystävä kertoi, että ne asiat eivät kuulu kristinuskoon.

Suuri yleisö tuntee Virpi Kätkän parhaiten CatCat-duosta, jossa hän laulaa siskonsa Katjan kanssa. Musiikki ja laulaminen ovat olleet aina tärkeä osa elämää ja myös ammatti.

– Äiti ja isä ovat muusikoita ja musiikinopettajia, joten ollaan laulettu ihan pienestä pitäen. Ei käynyt muuta mielessäkään. Tosin nuorena haaveilin, että voisin olla musiikin- ja uskonnonopettaja, Kätkä kertoo.

Sansa Neliöb. 14.11.-13.12. MJa

Musiikin maisteriksi hän Jyväskylän yliopistosta valmistuikin.

– Olin pienenä uskossa, ja mummi kasvatti siihen. Luettiin Johanneksen Ilmestyskirjaa.

Jo yläasteella häntä alkoivat kuitenkin kiinnostaa rajatieto ja kuoleman jälkeinen elämä. Kätkän seuraan ilmestyi elämän varrella ystäviä, jotka toivat aiheesta lisää tietoa. Yksi uskoi karmaan ja jälleensyntymiseen, toinen esitteli enkelikirjoja. Seurana olivat alan kirjallisuus ja meedio-ohjelmat.

– Aloin pikkuhiljaa mennä syvemmälle siihen. Luulin, että olin kristinuskossa, mutta otin aineksia itämaisista uskonnoista ja osia toisista uskonnoista.

– Muistelin, että Raamatussa sanotaan, ettei henkiin saa ottaa yhteyttä. Silti olin ihan myyty, kun meedio otti kuolleisiin yhteyttä, Virpi Kätkä kertoo.

 

Ystävä herätti: nämä asiat eivät kuulu kristitylle

Muutama vuosi sitten Virpi Kätkä tapasi nuoruuden ystävän, muusikon, joka oli entinen saatananpalvoja. Virpi siskonsa kanssa kertoi ystävälle innoissaan meedio-ohjelmista ja rajatiedon asioista.

 

”Tuli järkytys, kun tajusin, kuinka pimeässä asiassa olen ollut mukana”

– Hän sanoi, että nämä asiat eivät kuulu kristinuskoon. Mua oli yritetty varoitella new age -jutuista, mutta olin siitä aiemmin suuttunut. Mutta kun Sami Asp kertoi, mistä nämä asiat tulevat, oli helppo uskoa, sillä tunsin hänet nuoruudesta asti. Hän etsi myös aina Raamatusta vastauksen jokaiseen kohtaan.

– Tuli järkytys, kun tajusin, kuinka pimeässä asiassa olen ollut mukana ja olin luullut olevani kristinuskossa.

– Mutta Pyhän Hengen läsnäolo alkoi tuntua rauhana. Olen kiitollinen, kun minulle tuli uusi elämä, uudestisyntyminen. Ympyrä sulkeutui ja palasin kristilliseen uskoon, jota mummini oli minulle opettanut.


Minun tehtäväni on kertoa uskosta

Virpi Kätkä kertoo elämästään Majatalon tarinoita -ohjelmassa. Hän sanoo, että vaikka on ollut usein studiossa, Jeesus-sanan sanominen on ollut vaikeata. Jukka Jämsén, yksi ohjelman tarinoitsijoista, on törmännyt samaan. Ateismin pohjalta uskoon tulleena hän vierasti Jeesus-sanan sanomista. Oli helpompaa puhua Jumalasta.

– Siinä oli jotain pyhää, jota arkaili, Jämsén pohtii.

Nyt Virpi Kätkä uskaltaa sanoa nimen ääneen.

– Huomaan, että kun annan lehtihaastatteluja ja puhun Jeesuksesta ja Pyhästä Hengestä, sanat muutetaan niin, että olen saanut jotain ”ylhäältä”, ja termit vaihdetaan laajempaan käsitteeseen.

– Olen huomannut, että minun oli tarkoitus käydä nämä asiat läpi. Koska olen julkinen ihminen, voin puhua niistä muillekin. En loukkaa muita ihmisiä, kun kerron omista kokemuksistani. Haastatteluissa puhun joka kerta näistä asioista. Se on minun tehtäväni, laulaja vakuuttaa.

Takaisin Raamattuun

 

”Otetaan reilu kannanotto, että sanoudun näistä kaikista irti”

Ilkka Puhakka pitää tärkeänä, että Virpi Kätkä on tehnyt menneisiin kunnon pesäeron.

– Kun silmät aukeavat ja tulee ymmärrys ja usko, se suojaa ja antaa tilaa juurtumiselle ja kasvulle Kristukseen. Otetaan reilu kannanotto, että sanoudun näistä kaikista irti, Puhakka sanoo.

Kätkä kertoo, että hänen pesäeronsa myötä on syntynyt vahva kiinnostus Raamattuun. Hän on nyt palannut nuoruuden haaveeseen ja aloittanut teologian opiskelun.

– Olen myös kuunnellut Raamattu kannesta kanteen -ohjelmaa, jossa on asiat selitetty ”blondintajuisesti”. Aloin ymmärtää asioita, ja lamppu syttyy Pyhän hengen johdatuksesta, Virpi Kätkä iloitsee.

– Olen paljon osannut ulkoa, mutta en ole sisäistänyt. Raamattu on niin viisas kirja, että koko elinikä menee siihen, että ymmärrän, mitä kaikella tarkoitetaan.

– Minusta tuntuu tämä koko elämä niin ihmeelliseltä. Rukoilen jatkuvasti Jumalaa, että ohjaisi minua siihen, mikä on hänen tahtonsa.

Teksti: Heikki Paatelma, Majatalon tarinoita -haastattelun pohjalta

** Kuuntele Virpi Kätkän Majatalon tarinoita -haastattelu Radio Deistä la 14.10. klo 17.03 tai ke klo 20.03. Kaikki sarjan jaksot tulevat myös Dei Plussaan, josta voit kuunnella ne juuri silloin kuin sinulle sopii.

 
Dei, Pressavaalit, artikkeliban. (1/2) 1.11.- MJa