Luterilaisten naapurit saivat uudet johtajat – onko heidän ruohonsa vihreää?

 
Papin mustaan paitaan pukeutunut Raimo Goyarrola. Tommi Koivusella on sininen neule ja kauluspaita.

Helsingin katolisen hiippakunnan piispa Raimo Goyarrola kertoo katolilaisten määrän Suomessa kasvavan kasteiden, maahanmuuton ja kirkkokuntaa vaihtavien myötä. Suomen Vapaakirkon johtajana aloittava Tommi Koivunen sanoo, että Vapaakirkossakaan kaikki viralliset jäsenet eivät ole aktiivisia, ja toisaalta toimintaan osallistuu Vapaakirkkoon paperilla kuulumatonta väkeä. KUVAT: KAROLIINA RAUHIO-POKKA JA SUSANNA SARIMAA

Suomen katolilaisten uusi piispa Raimo Goyarrola ja Suomen Vapaakirkon johtajana aloittava Tommi Koivunen kertovat johtamiensa kirkkojen iloista ja haasteista.

Katolilaisten uuden piispan Raimo Goyarrolan unelmien lista on pitkä kasvavassa kirkossa

Suomen katolisten kristittyjen neljän vuoden odotus palkittiin, kun pappi ja teologian tohtori Raimo Goyarrola vihittiin marraskuussa Helsingin katolisen hiippakunnan piispaksi. Lääketieteen lisensiaatin koulutuksenkin saaneen piispan uusi arki on ollut kiireistä.

– Minulla on kaksi työlistaa. Ensimmäinen on haasteiden lista. Toinen on yhtä pitkä mutta sitäkin innostavampi unelmien lista, hyväntuulinen Goyarrola kertoo.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Haasteista suurin on talous. Helsingin hiippakunta on ehkä jopa Euroopan köyhin katolinen hiippakunta.

– Meillä on paljon kirkon jäseninä lapsia, nuoria, maahanmuuttajia ja pakolaisia, jotka eivät pysty maksamaan kirkon vapaaehtoista jäsenmaksua. Valtio tuskin tukee.

Goyarrola korostaa, ettei köyhyys ole pelkästään huono asia.

– Silloin rukoilemme enemmän, koska tarvitsemme Jumalaa. Luotan Jeesukseen. Siksi en pelkää mitään.

Katolisessa kirkossa houkuttelee ”koko kakku”

Piispa uskoo, että Jumalaan turvaaminen tuottaa hyvää hedelmää.

– Meillä on kasvava kirkko. Ihmisiä tulee kirkon jäseniksi kasteiden ja kirkkoon liittymisten kautta.

– Tällä hetkellä lainaamme 25 kirkkoa, joissa pidetään säännöllisesti katolisia messuja. On upeaa, että luterilaiset ja ortodoksit antavat kirkkojaan käyttöömme, mutta samalla se tarkoittaa sitä, että tarvitsisimme ainakin sen verran lisää kirkkoja ja kappeleita. Uusien kirkkojen rakentaminen tai ostaminen vaatisi lisää rahaa.

Me uskomme, että Kristuksen kirkon koko täyteys on katolisessa kirkossa.

Katoliseen hiippakuntaan kuuluu tällä hetkellä lähes 17 000 jäsentä, joukossa yli sata kansalaisuutta. Seurakuntia on kahdeksan eri puolilla Suomea. Joka vuosi jäsenmäärä nousee noin viidelläsadalla. Goyarrolan arvion mukaan noin puolet heistä on lapsia, neljännes maahanmuuttajia ja neljännes suomalaisia aikuisia.

Monet suomalaiset aikuiset ovat kirkkokunnan vaihtajia. Goyarrolan mukaan katolisessa kirkossa ei yleensä houkuttele mikään yksittäinen asia vaan kokonaisuus.

– Me uskomme, että Kristuksen kirkon koko täyteys on katolisessa kirkossa. Ihminen, joka liittyy katoliseen kirkkoon, haluaa koko kakun – ei vain kermavaahtoa tai hilloa!

***

Miten Raimo Goyarrola arvioi enemmistökirkon eli Suomen evankelis-luterilaisen kirkon nykytilannetta? Entä miten Suomen Vapaakirkon johtajana aloittava Tommi Koivunen ajattelee oman kirkkokuntansa tilasta?

Lue koko artikkeli Uuden Tien verkkolehdessä. Artikkelin lukeminen edellyttää Uusi Tie -lehden tilausta.

 
artikkelibanneri Uusi Tie