Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Radiolla rautaesiripun taakse vuonna 1973, nyt mobiilisti Aasiaan – Medialähetys Sanansaattajat 45 vuotta

 
kännykänkäyttäjiä Jakartassa

Medialähetys Sanansaattajien työn painopiste on siirtynyt yhä vahvemmin Aasiaan. Radion rinnalle ovat tulleet televisio, netti, mobiili ja muut digilaitteet. Kuva Indonesian pääkaupungista Jakartasta: Eila Murphy.

Venäjänkielisistä radio-ohjelmista ja kirjallisuustyöstä vuonna 1973 alkanut Medialähetys Sanansaattajien (Sansa) toiminta on 45 vuodessa laajentunut 36 kielelle sekä televisioon, nettiin, mobiiliin ja muihin digilaitteisiin.

Sanansaattajat r.y.:n perustamiskokous pidettiin hyvinkääläisessä autotallissa 9.6.1973. Uusi lähetysjärjestö syntyi halusta viedä Jumalan sanaa suljettuihin maihin. Nuoria perustajajäseniä innosti näky julistaa evankeliumia siellä, missä kirkkojen toimintaa rajoitettiin tai se oli kokonaan kielletty.

Aluksi tuettiin Itä-Euroopan vaikeissa oloissa eläviä kristittyjä radio-ohjelmien ja kirjallisuuden avulla. Ensimmäinen Sansan kustantama radio-ohjelma oli venäjänkielinen.

SRO Naistenpäivät neliöb. 25.-31.3.

Työ laajeni Aasiaan vuonna 1974, jolloin Sansa alkoi kustantaa FEBC:n (Far East Broadcasting Company) radioimaa mandariinikiinankielistä nuortenohjelmaa.

1980-luvulla katse muslimimaihin

Ensimmäiset lähetystyöntekijät työskentelivät silloisesta Jugoslaviasta muuttaneiden siirtotyöläisten parissa Itävallassa. 1980-luvulla Sansa lähetti työntekijöitä myös radiotyöhön, aluksi TWR:n (Trans World Radio) palvelukseen Swazimaahan.

1980-luvulla työn painopiste siirtyi muslimimaihin. Sansa alkoi tukea radio-ohjelmia Lähi-itään, Pohjois-Afrikkaan ja Keski-Aasiaan. Sansa lähetti myös työntekijöitä arabiankieliseen radiotyöhön Ranskaan.

Lähetystyöntekijöiden määrä kasvoi 1980-luvulla. Kaikkiaan Sansalla on ollut lähes 60 lähetystyöntekijää yhteistyökirkkojen ja -järjestöjen palveluksessa eri puolilla maailmaa.

Radio-ohjelmia Intiaan vuodesta 1987

Vuonna 1987 radiotyö laajeni Intiaan. Vuosikymmenten varrella Intiasta on kasvanut suurin työalue radioitavien kielten määrällä mitattuna.

1990-luku merkitsi yhteistyötä yhteiskunnallisessa murroksessa kamppailevien Kroatian, Slovakian ja Unkarin luterilaisten kirkkojen kanssa. Työ jatkui ja laajeni myös Virossa, Inkerin kirkon kanssa ja Aasiassa.

Sansa hyväksyttiin kirkon lähetysjärjestöksi vuonna 1994. Vuonna 1997 alkoi Raamattu kannesta kanteen -ohjelmasarja Suomessa. Hepreankielinen radiotyö juutalaisten tavoittamiseksi alkoi vuonna 1998.

Työ laajenee erityisesti Aasiassa

Televisiotyö alkoi virallisesti vuosituhannen vaihteessa, kun Sansa ryhtyi yhteistyöhön kristillisen satelliittitelevisio SAT-7:n kanssa. Vuonna 2018 televisiotyötä on jo seitsemällä kielellä ja usean yhteistyökumppanin kanssa.

Vuonna 2018 Sansa tuottaa ja kustantaa kristillisiä radio- ja televisio-ohjelmia sekä muuta mediasisältöä 36 kielellä Aasiassa, Afrikassa, Lähi-idässä ja Euroopassa. Lähetystyöntekijöitä on viidessä maassa, ja uusien lähettämistä Aasiaan ja Lähi-itään valmistellaan.

Työn painopiste on Aasiassa, jossa elää yli 60 prosenttia maailman väestöstä ja yli 80 prosenttia heistä, jotka eivät vielä tunne Jeesusta.

– Näkymme on alusta asti ollut, että evankeliumi kuuluu kaikille kaikkialla. Median digitalisaation myötä evankeliumi on entistä paremmin satojen miljoonien ihmisten ulottuvilla. Työmme jatkuu, jotta näky saavuttaisi täyttymyksensä, kertoo toiminnanjohtaja, rovasti Juha Auvinen.

Juhlia Mikkelissä, Joensuussa, Lapualla, Turussa ja Helsingissä

Sansan 45-vuotista taivalta juhlitaan Mikkelin Pitäjänkirkossa 23. syyskuuta, Joensuun Pielisensuun kirkossa 14. lokakuuta, Lapuan tuomiokirkossa 28. lokakuuta, Helsingin tuomiokirkossa 11. marraskuuta sekä Turun tuomiokirkossa 11. marraskuuta.

 
Sansa artikkeliban.12.2.- MJa