Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

”Minkälainen uskovainen toi Ilta mahtaa oikein olla” – Radio Deissä vieraillut Ilta raottaa Jumala tai naapuri -singleään

 

Ilta on tämän hetken suosituimpia artisteja, jonka uusin single on herättänyt pohtimaan jälleen huolten ja yksinäisyyden teemoja. Aiemmin näistä teemoista kertonut ”Kelle mä soitan” on kerännyt jo yli 7 miljoonaa kuuntelukertaa Spotifyssä.

Ilta Silva (o.s. Fuchs) on murtautui kotimaisen popmusiikin saralla tietoisuuteen erikoisella tavalla. Monille puskista tullut talentti päätyi Cheekin ”Sillat” kappaleeseen vierailevaksi solistiksi vuonna 2015. Tästä lähtien Ilta on muovautunut laulujaan esittäväksi artistiksi, joka tykkää laulaa ja tehdä luontevammin balladeita. Sillekin löytyy yllättävä selitys, miksi iloisena ja energisenä tunnettu Ilta esittää mieluummin voimaballadeita kuin iloisen meneviä kappaleita – niitäkin on kokeiltu.

Uran alkuräjähdys

Ilta oli vasta 18-vuotias, kun hän päätyi laulamaan uransa huipulla olleen Cheekin kappaleessa. Silta kokeneen ja orastavan artistin välille löytyi erikoisen mutkan kautta. Lauluopettajansa konsertissa esiintyneen Iltan laulamista oli ollut ihastelemassa saman opettajan toinen oppilas, joka päätyi myöhemmin musiikin monitoimitalo Fullsteamiin. Hän ryhtyi managerointitehtäviin ja tässä kohtaa päätyi manageroimaan Iltaa. Samasta talossa artistina vaikutti Cheek, jonka singleen kaivattiin toista laulajaa. Sana kiiri talon sisällä ja loppu oli historiaa. Single sijoittui Suomen virallisen listan singlelistalla parhaimmillaan ensimmäiseksi ja latauslistalla kolmanneksi. Kappaleesta tehty epävirallinen musiikkivideo on kerännyt jo yli 5 miljoonaa katselukertaa YouTube-videopalvelussa.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Radio Dein Herätys!-aamulähetyksessä 12. tammikuuta vieraillut Ilta Silva kertoo, että hän rupesi puhumaan vasta 3-vuotiaana. Ennen ensimmäistä puhuttua sanaa hän kuitenkin jo hyräili. Tässä kohtaa palataan Jyväskylään lapsuudenkotiin, josta Iltalla on hyvin lämpimät muistot. Perheen neljänneksi lapseksi syntynyt Ilta kuvailee lapsuudenperhettään hyvin musikaaliseksi. Vaikka nyttemmin Ilta viihtyy konserteissaan pianonsa ääressä, lapsuudessa teoria tuli muualta kuin pianotunneilta.

– Minä en ole käynyt pianotunneilla ikinä. Pianonsoiton vain opin jotenkin.

300 metrin päässä meidän talosta yksi nainen sanoi, että ”kuulin perjantai-iltana laulua siellä”. Olin laulanut Whitney Houstonin I will always love you -laulua.

Vaikutteet laulamiseen löytyivät jo nuorena. Iltan vahvaa ääntä ei tarvitse ihmetellä, sillä lapsuuden levysoittimen artistit inspiroivat ja opettivat nuorta laulajaa ”talon tavoille”.

– Celine Dion ja Whitney Houston. Ajattelin, että noin ne vain vetää korkealla, mutta ne vain ”belttaa” (=laulaa täysillä) sinne ylös. Ajattelin, että ok. Minäkin vedän. Se ei varmaan aina ollut hirveän kauniin kuuloista.

– Siis meidän tiellä 300 metrin päässä meidän talosta yksi nainen sanoi kerran, että ”kuulin perjantai-iltana laulua siellä”. Olin laulanut Whitney Houstonin I will always love you -laulua. Vaikka minulla on muutenkin kova ääni, äiti osti minulle vielä mikin. Sitten äiti avasi vielä ikkunat.

Vaikka äiti näki tyttärensä potentiaalin laulajana, Ilta ei itse unelmoinut olevansa laulaja.

– Koska kuuntelin Houstonia ja Dionia, ajattelin, että en minä nyt tuonne voi mennä suomeksi laulavana. Sitten kun ovet aukesi, ajattelin, että totta kai minä kokeilen. Sille tielle sitten, jos johonkin lähdetään.

Oman näköinen artisti? UMK kutsuu

Cheekin Sillat-kappale toi toivottua tulosta. Warner Music Finland tarjosi alkuvuodesta 2016 levytyssopimusta. Pian Ilta julkaisi coverversionsa Adelen kappaleista ”All I Ask” ja ”River Lea”. Seuraavana vuonna Ilta julkaisi oman singlensä ”Koukkuun”, joka ylitti kultalevyrajan.

– Jotenkin tuntui, että sieltä voisi tulla semmoista iloista poppia paljon. Tämä on itse asiassa ollut urani yksi isoimmista haasteista. Kun ihmiset näkee minut, heillä tulee tietynlainen mielikuva. Haluan kuitenkin puhua jostain syvemmästä ja koskettaa.Syvemmistä teemoista laulaminen ilman iloista popvaihdetta on vaatinut siis oman painiskelunsa. Eri tyylilajien ja eri tyylisten kappaleiden laulaminen kuitenki sujuu ja se huomattiin myös keväällä 2019, jolloin Ilta osallistui MTV3-kanavan Tähdet, tähdet -ohjelmaan sijoittuen kolmanneksi. Artisti tuli suurelle yleisölle tutummaksi ja seuraavana vuonna olikin aika julkaista debyyttialbumi Näitä hetkiä varten. Levylle piti tulla alunperin Iltalle tehtyjä kappaleita, mutta hän ei ollut kokenut laulujen olleen sitä, mitä halusi tehdä. Niinpä Ilta alkoi tekemään itse omia kappaleitaan, joita esikoisalbumilta löytyi.

Debyyttilevynsä jälkeen Ilta esiintyi vuoden 2021Uuden Musiikin Kilpailussa ”Kelle mä soitan” -kappaleellaan. Nyt hän valmistelee toista albumiaan, jonka olisi tarkoitus ilmestyä tänä keväänä. Kuten UMK-kappaleessa, uuden levyn ensimmäisellä singlellä Ilta laulaa ihmisyyden syvimmistä tunnoista. Kappaleen nimi silti saattaa yllättää.

”Jumala vai naapuri”

Jumala tai naapuri. Mistä laulu kertoo?
– Kun kantaa liikaa taakkoja ja miettii, kuka voisi ottaa nämä taakat pois. On se sitten Jumala tai naapuri, niin voitko ottaa nämä taakat pois? Ihmisenä en ole ollut aina maailman paras saamaan taakan tunnetta itsestäni pois. Välillä tuntuu, että kantaa mukanaan lastia menneisyydestä, tulevaisuudesta ja läheisten tilanteista ja toivoisi, että olisi joku joka voisi yhdellä pyynnöllä ottaa ne kokonaan pois. Laulajana halusin julkaista tän biisin, ja muistuttaa meitä siitä, että me kaikki käymme näitä asioita läpi.
– Toivon, että tämän kappaleen myötä pystyn myös rohkaisemaan kuuntelijoita, jotka ovat kyseisessä tilanteessa, puhumaan ja jakamaan painolastia, koska meitä ei ole luotu tänne kantamaan kaikkea yksin.

 

– Moni varmaan tuolla miettii, minkälainen uskovainen toi Ilta mahtaa oikein olla. Kyllä mulla on todellinen Jumala elämässä, joka pitää huolta.

Kuuntele uusi kappale alta.

Ilta – Jumala tai naapuri (Audiovideo) – YouTube

Kuuntele Ilta Silvan haastattelu Dei Plus -palvelusta (Herätys! 12.1.2023, kohdasta 1:51:50) 

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)