Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Eero Junkkaala: Radioraamattupiirin suosio on ylittänyt odotukset

 

Eero Junkkaala iloitsi Radio Deissä siitä, että Radioraamattupiiri-ohjelma on innostanut ihmisiä opiskelemaan Raamattua yhdessä.

Eero Junkkaala vieraili Radio Deissä kertomassa Radioraamattupiiri-ohjelman kuulumisia. Ohjelma on rohkaissut perustamaan lukuisia uusia raamattupiirejä.

Radioraamattupiiri on Suomen Raamattuopiston tuottama ohjelma, jossa teologian tohtori ja Raamatunopettaja Eero Junkkaala ja teologian maisteri ja entinen nunna, nykyään Akasia-säätiössä työskentelevä Riitta Lemmetyinen keskustelevat Raamatun sisällöstä yksi kirja ja luku kerrallaan. Ohjelman juontajana toimii Aino Viitanen.

Eero Junkkaala kuvailee Radioraamattupiirin syntyneen sen tuloksena, että Raamattuopistolla mietittiin muutama vuosi sitten, mitä keinoja Raamattuopetuksen lisäämiseksi ja levittämiseksi olisi. Opistolla myös ajateltiin, että olemassaolevia raamattupiirejä pitäisi vahvistaa ja synnyttää verkostoa piirien ympärille. Silloin syntyi ajatus siitä, että kokeiltaisiin radiossa toimivaa raamattupiiriä.

IK-opisto Neliöb. 18.-31.3.

Radioraamattupiiri-ohjelman tavoitteena on se, että sen kuuntelijat perustavat uusia raamattupiirejä. Ohjelmaa on tarkoitus käyttää raamattupiirien keskustelun runkona. Piirit yleensä ensin kokoontuvat kuuntelemaan Radioraamattupiirin ja sen jälkeen jatkavat keskustelua oman ryhmänsä kanssa.

Eero Junkkaala tuo esiin, että raamattupiirin voivat muodostaa vaikkapa kaksi ihmistä. Osa piireistä kokoontuu kodeissa, osa seurakunnan tiloissa.

Radioraamattupiiri on innostanut Raamatuntutkimusmatkalle jo kolmen vuoden ajan

Radioraamattupiiri-ohjelmaa on kuultu Radio Deissä vuoden 2013 alusta alkaen. Aloitusvuonna ohjelmalla oli noin 15000 kuuntelijaa. Kyseisenä vuonna perustettiin ohjelman tiimoilta 50 uutta raamattupiiriä. Rovaniemellä perustettiin Radioraamattupiirin innoittamana jopa kymmenen uutta piiriä.

Juontaja Aino Viitasen mukaan virallisiksi Radioraamattupiireiksi ilmoittautuneita ryhmiä on tällä hetkellä 84.

– Kentältä saamamme runsas palaute antaa kuitenkin olettaa, että melkoinen määrä ihmisiä kuuntelee ohjelmaa ilman ilmoittautumista Radioraamattupiiriin, Viitanen kertoo.

Eero Junkkaala tuo ilahtuneena esiin:

– Määrä kasvaa koko ajan. On ollut meille todella suuri ilon aihe, että idea elää ja kasvaa.

Junkkaalan mukaan ohjelmalle asetetut tavoitteet ovat täyttyneet ja ylittyneetkin:

– Emme asettaneet mitään määrää, miten paljon raamattupiirejä pitäisi syntyä, mutta emme osanneet ajatella, että näin paljon piirejä syntyisi. Myös se [on yllättänyt], että palautetta on tullut näin paljon. Kun kierrämme seurakunnissa kukin omilla tahoillamme, niin jokainen meistä kertoo tavatessamme, että siellä ja siellä ihmiset sanovat, kuuntelevansa [ohjelmaa].

– Palaute on ollut poikkeuksellisen hyvää. Siinä [ohjelmassa] on ilmeisesti joku sellainen tapa, joka tuntuu toimivan aika hyvin Raamatunopetusmetodina, raamatunopettaja pohtii.

Kuulijoihin vetoaa spontaani keskustelu ja avoimuus

Eero Junkkaalan mukaan Radioraamattupiirin suosio nousee formaatin spontaaniudesta, elämänmakuisuudesta.

– Luulen, että keskustelun spontaaniudessa on jossain mielessä sen voima, siinä, ettei se ole kirjoitettu etukäteen eikä tarkkaan sovittu.

Junkkaala kertoo, että Radioraamattupiiri nauhoitetaan aina kerralla. Ennen kunkin jakson tekoa hän saattaa sopia Lemmetyisen ja Viitasen kanssa joitain teemoja, joihin täytyy kiinnittää huomiota ohjelmassa. Tekijät eivät kuitenkaan sovi esimerkiksi siitä, kuka on mitäkin mieltä mistäkin kohdasta.

Lähetyksen aikana saattaa tulla kesken keskustelun spontaania ihmettelyä, että ”mitä sä tosta ajattelet” tai ”en mä osaa tästä sanoa mitään”. Junkkaalan mielestä tämä on hyvä asia, sillä tavallisessakin raamattupiirissä voidaan kysyä toisilta ja olla eri mieltä asioista.

– Ei meillä ole kaikkiin kysymyksiin vastausta. Olemme saaneet siitä hyvää palautettakin, että sanomme välillä, ettemme tiedä [vastausta]. Minusta se on rehellistä. Joskus ärsyttääkin sellainen kristillisyys, jossa on vastaus kaikkiin kysymyksiin, koska silloin se on väistämättä vähän pinnallista, teologian tohtori puuskahtaa.

Kuuntelijoiden on helppo havaita, että ohjelmantekijöiden henkilökemiat toimivat.

– Kun tässä on jo jokunen vuosi menty, niin on jo vähän hioutunutkin se, että uskallamme jopa pikkuisen enemmän haastaa toisiamme kesken ohjelman, [kysyä], että ajatteletko tosiaan näin.

Radioraamattupiiriläiset aikovat tarttua Uuden testamentin jälkeen Vanhaan testamenttiin

Eero Junkkaala kertoo, että Radioraamattupiirissä tullaan käymään läpi koko Uusi testamentti yksi kokonaisuus kerrallaan. Hän arvioi, että siinä tulee menemään muutama vuosi.

– On tarkoitus jatkaa vielä useampi vuosi, jos tällä ohjelmalla tällaista imua on ja meillä on intoa ja voimia, Junkkaala paljastaa.

Uuden testamentin jälkeen ohjelmantekijät ovat ajatelleet siirtyä käsittelemään Vanhaa testamenttia. Raamatunopettaja visioi, että olisi mielenkiintoista ottaa käsittelyyn peräkkäisinä lukukausina Vanhaa testamenttia ja uudelleen Uuden testamentin kirjoja.

Eero Junkkaala on tehnyt lukuoppaan jokaisesta käsitellystä kirjasta. Tähän mennessä Radioraamattupiirissä on käsitelty Johanneksen evankeliumi, Apostolien teot, Markuksen evankeliumi sekä 1. ja 2. Korinttilaiskirje. Pikkuhiljaa on tarkoitus saada kokoon oppaat kaikista Uuden testamentin kirjoista. Lukuoppaan ja ohjelmien nettiarkiston avulla kuka tahansa voi aloittaa uuden raamattupiirin koska tahansa, riippumatta Radioraamattupiirin lähetysajasta.

Tulevalla kevätkaudella Radioraamattupiirissä käsitellään Uuden testamentin viimeiset kirjeet: Johanneksen kirjeet sekä Jaakobin, Juudaksen ja Pietarin kirjeet.

Radioraamattupiiri lähetetään Radio Deissä tiistai-iltaisin kello 18.30 -19. Aiemmin nauhotettuja ohjelmia voit kuunnella Raamattuopiston sivujen kautta.

Jos haluat perustaa raamattupiirin, Raamattuopiston Meidän raamattupiiri -sivuilta löydät siihen opastusta.