Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Raamattuhuoneilla suuri suosio Nokialla ja Ylöjärvellä

 

Julistustyön koordinaattori Teija Ojala on opettanut aikuisille Raamattua Godly Play -menetelmällä Ylöjärven seurakunnassa.

Monet Suomen seurakunnat opettavat Raamattua Godly Play -kerrontahetkissä. Elämykselliseen menetelmään kuuluvat varta vasten varustetut raamattuhuoneet, jotka ainakin Nokian ja Ylöjärven seurakunnissa ovat kovassa käytössä.

Raamattuhuoneessa osallistujat istahtavat pienten tyynyjen päälle, lattialle. Hyllyillä on tarkkaan määritellyssä, loogisessa järjestyksessä laatikoita, jotka sisältävät esineitä, jotka elävöittävät Raamatun vertauksia sekä pyhiä ja liturgisia kertomuksia.

Kun Godly Play -hetki käynnistyy, koulutettu ohjaaja ei anna valmiita vastauksia, vaan innostaa keskustelemaan, oivaltamaan, ihmettelemään, eläytymään ja kommentoimaan.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Godly Play on kokonaisuus, josta kertomus on yksi osa. Lyhimmillään kokonaisuus kestää puoli tuntia, mutta aiheeseen voidaan paneutua useammaksikin tunniksi. Ryhmästä ja käytössä olevasta ajasta riippuen osallistujat voivat työskennellä haluamallaan tavalla: tutkia kertomuksen materiaalia, piirtää, muovailla, maalata, lukea tai vain itsekseen pohdiskella.

Nokian seurakunnan raamattuhuoneessa kokoontuu 2-6 ryhmää viikoittain. Vuoden 2014 aikana siellä kävi kaikkiaan viitisenkymmentä päiväkotiryhmää.

– Nykyisellä henkilöstömäärällä emme pysty palvelemaan kaikkia sinne haluavia, toteaa Nokian seurakunnan varhaiskasvatuksen työalajohtaja Satu Reinikainen, joka on myös aktiivinen Godly Play -kouluttaja.

Nokian seurakunnassa Godly Play -ohjaajakoulutuksen on käynyt lähes kolmekymmentä kertojaa. Heistä suurin osa on seurakunnan työntekijöitä, mutta joukossa on pyhäkoulunohjaajiakin.

Nokialla on pidetty myös Godly Play -rippikouluja.

Vuonna 2012 valmistunut Ylöjärven raamattuhuonekin on suosittu. Sen käyttöaste on koko ajan noussut. Godly Play -ryhmiä on pidetty yksinomaan aikuisillekin. Metodia on hyödynnetty myös rippikoulussa.

Ylöjärvellä kaikki seurakunnan lastenohjaajat ovat hankkineet Godly Play -pätevyyden. Lisäksi koulutus on kuudella muulla seurakunnan työntekijällä.

Raamatun kertomuksiin liittyvän kerronta- ja työskentelymenetelmän on tuonut Suomeen pastori Juha Luodeslampi. Alun perin Godly Play on kehitetty Yhdysvalloissa.

Menetelmä luottaa ihmisen intoon ja kykyyn oppia uutta ihmettelemällä.

Suomessa on parisensataa ohjaajakoulutuksen käynyttä Godly Play -kertojaa.