”Raamattu on Jumalan oma Kaiken käsikirja”

 

Hengellisten syventymispäivien pääjuhlassa esitettiin myös Arto Myllärisen Muroma-draama. Kuva: Taneli Törölä.

Suomen Raamattuopiston Hengellisten syventymispäivien pääjuhlassa puhuivat 30.8. Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma ja Suomen Raamattuopiston toiminnanjohtaja Timo Junkkaala.

Piispa Luoma totesi Raamatun olevan ”rosoinen kirjakokoelma, jonka keskellä puhuu nöyryyteen suostunut Jumala”. Junkkaala korosti Raamatun ainutlaatuisuutta kuolemattomuuden lääkkeenä.

Piispa Luoma välitti 75-vuotista taivaltaan juhlistavalle Raamattuopistolle Suomen evankelis-luterilaisen kirkon onnittelut.

– Raamattuopisto vie ansiokkaasti eteenpäin Urho Muroman perinnettä. Kuulin itsekin nuoruudessani Muroman saarnaäänitteitä, ja kun häntä kuunteli, ei oikein voinut lopettaa, Luoma totesi.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– On valitettavaa, jos Raamatun tuntemus vähenee. Onkin tärkeää, että sitä opetetaan ja sen lukemiseen kannustetaan. Kyse on juuri siitä työstä, jota Raamattuopisto tekee.

Luoman mukaan Raamatun merkitystä länsimaiselle kulttuurille ei voi liioitella. Raamattu on silti kirjakokoelma, jossa näkyy myös inhimillisyys. Piispa painotti, että ”kirkon kirjana Raamattu ei koskaan ole pelkkä analyysin kohde tai elämäntaito-opas”.

– Kätemme on Raamatulla, jotta kuulisimme sieltä Jumalan äänen, Luoma sanoi viitaten Raamattuopiston juhlavuoden teemaan.

– Rosoisuuden keskellä puhuu se Jumala, joka suostui nöyryyteen ja tuli ihmiseksi osoittaakseen, mitä hänen rakkautensa on.

Piispa totesi Jumalan ilmaisevan itsensä ”ristiriitaisilta näyttävissä ja ihmisen julmuutta estoitta kuvaavissa kirjoissa”.

– Vajavaisille ihmisille pitää puhua vajavaisella tavalla. Raamatulta ei tulekaan vaatia täydellisyyttä, koska se on vain Jumalan ominaisuus. Mutta Jumala luopui täydellisyydestään ja tuli ihmiseksi, Luoma sanoi.

– Epätäydellisyydessään Raamattu tarjoaa kaiken sen, mitä pelastukseen ja ihmisenä elämiseen tarvitaan.

”Kuoleman voittaminen Raamatun keskeinen sanoma”

Timo Junkkaala korosti, että Raamattua opetetaan siksi, että ”ihmiset kuolevat sadan prosentin todennäköisyydellä”.

– Jos tähän tulee muutos, lupaamme heti lopettaa Raamatun opettamisen.

– Meidänkin kuolemamme on voitettu, ja Raamattu on varsinainen kuolemattomuuden lääke, kuten ehtoollinenkin, Junkkaala sanoi.

Hän huomautti, että Raamatusta löytyvät myös elämän ohjeet.

– Mitä paremmin pidämme ne, sitä paremmin menee. Toisaalta me emme koskaan osaa niitä pitää.

Junkkaala kertoi lukeneensa hiljattain Kaiken käsikirja -nimisen teoksen. Siitä ei kuitenkaan löytynyt niksejä ihan kaikkeen.

– Oman pahuuden ongelmaan sieltä ei löytynyt vastausta. Jeesus antoi sen sijaan opetuslapsilleen vallan julistaa syntejä anteeksi. Tämä on käsittämätön lahja.

– Rippi olisikin hyvän omantunnon lääke, mutta olemme luovuttaneet sen katolilaisille ja lestadiolaisille, Junkkaala kuvaili.

– Jumalan tapa selvittää asioita tässä maailmassa on antaa synnit anteeksi, ja hän odottaa, että voisi olla armollinen. Tällaisen avun tuo Jumalan oma Kaiken käsikirja Raamattu.

Helsingin Johanneksenkirkossa vietetyssä juhlassa nähtiin myös teatteriohjaaja Arto Myllärisen Muroma-draama, jossa esitettiin kolme merkittävää välähdystä Raamattuopiston perustajan Urho Muroman elämästä sekä uskosta musiikin ja teatterin keinoin.

Johanneksenkirkossa, Temppeliaukion kirkossa ja Cygnaeuksen koululla järjestettävien Hengellisten syventymispäivien ohjelma löytyy osoitteesta sro.fi/hsp.

Ohjelmaa voi seurata myös Radio Deissä vielä huomenna 31.8. klo 10-11.

 
Artikkelibanneri perussanoma