Pyhässä maassa suunnataan vaaliuurnille – Viikon debatti arvioi kristittyjen Israel-asenteita

 

Teologian tohtori Eero Junkkaala ja Suomi-Israel -yhdistysten liiton puheenjohtaja Risto Huvila debatoivat keskiviikkoaamun suorassa lähetyksessä Israelista.

Israelilaiset äänestävät tänään tiistaina parlamenttinsa voimasuhteista ja pää­ministeri Benjamin Netanjahun jatkokaudesta. Knessetin paikkavalinnat eivät ole ainoita asioita, jotka nostavat maan toistuvasti median kiinnostuksen kohteeksi.

Onko Israelin näkyminen uutisotsikoissa merkki Jumalan erityisestä suunnitelmasta? Koskevatko Israelille osoitetut Raamatun lupaukset kaikkia kristittyjä vai erityistä juutalaista kansaa? Kumpi on Jumalan silmäterä – Israelin valtio vai kristillinen seurakunta?

Radio Dein Viikon debatissa kysytään keskiviikkoaamuna, miten kristittyjen tulisi Israeliin ja sitä koskeviin uskonnollisiin tulkintoihin suhtautua. Suorassa lähetyksessä debatisteina ovat Suomi-Israel -yhdistysten liiton puheenjohtaja Risto Huvila ja teologian tohtori Eero Junkkaala.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kamppailee tämänpäiväisissä vaaleissa paikastaan maan johdossa. Netanjahun ja hänen edustamansa Likud-puolueen valtakausi on jatkunut Israelissa kymmenen vuotta.

Kannatusmittausten mukaan entisen asevoimien päällikön Benny Gantzin johtama keskustalainen Sininen ja valkoinen -koalitio on tasoissa Netanjahun oikeistolaisen Likud-puolueen kanssa. Täpärän asetelman vuoksi äärioikeistolaisella Israel Beitenu -populistipuolueella on mahdollisuus nousta vaa’ankielipuolueeksi tulevaa hallitusta muodostettaessa.

Asiantuntijoiden mukaan Netanjahun valtakauden päättyminen ei automaattisesti muuttaisi asetelmia suhtautumisessa niin kutsuttuun palestiinalaiskysymykseen, sillä valtapuolueiden linjoissa ei ole merkittäviä eroja kysymykseen liittyen. Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvottelut katkesivat viisi vuotta sitten.

Radio Dei keskiviikkona 18.9. kello 9.05. Uusinta kello 13.05 ja lauantaina 21.9. kello 13.35. Kuunneltavissa suoran lähetyksen jälkeen podcastina Radio Dein verkkosivulla.

 
Radio Dei RADIOT_FI 2