Ihmisiä ja ilmiöitä: Miltä helvetti näyttää? – 700 vuotta sitten kirjoitettu kuvaus vaikuttaa yhä kristittyjen näkemyksiin Elämäntaito: Säännöllinen päivärytmi ja rutiinit tuovat vakautta ADHD-perheen arkeen

”Puhuminen muuttui leirin ansiosta”

 
Anna Vilhunen ja Jyri Laurila LeviCross-perheleirin maisemissa

Anna Vilhunen ja Jyri Laurila ovat halunneet tehdä määrätietoisesti työtä suhteensa eteen. (Kuva: Minna Tuominen)

Anna Vilhunen, 22, ja Jyri Laurila, 25, olivat viime kesänä tyttärensä Viivin, 1v 9kk, kanssa LeviCross-leirillä toista kertaa peräkkäin. He ovat huomanneet, että parisuhteessa asioita pitää sekä haluta että osata käsitellä.

Anna ja Jyri ovat olleet yhdessä pian kuusi vuotta. Viime kesänä he muuttivat Pieksämäeltä Espooseen.
– Lastenleirin vetäjät Tiiu Raid-Ala ja Lauri Ala ovat myös minun sijaisvanhempani. Asuin heillä kahdeksan vuoden ajan, Jyri kertoo.

Tiiu ja Lauri toimivat Annan ja Jyrin tukiparina ja kannustivat heitä kokeilemaan, auttaisiko parisuhdeleiri suhteen haasteisiin. Pari päätti testata vinkkiä ja suuntasi ensimmäiselle leirilleen Viivi-vauva kainalossa.
– Puhuminen muuttui leirin ansiosta. Suhteestamme on tullut tosi avoin ja nykyään osaamme kertoa tunteista ja tarpeista, Anna ja Jyri kiittävät.
– Emme ole naimisissa, joten on hyvä, että tapahtumiin ovat avoparitkin tervetulleita.

Uuden Tien verkkolehti (ilmainen kuukausi)

Löytöjä elämää varten

Leirin jälkeen tilanne oli luisumassa uudelleen alamäkeen, mutta Leviltä saatujen työkalujen sekä Tiiun ja Laurin avulla kierre kääntyi myönteiseksi. Toisella leirillä on tehty uusia oivalluksia.
– Täällä löytää itsekin itsestään uusia juttuja. Olemme työstäneet molempien lapsuudesta ja aiemmista suhteista sekä persoonista nousseita asioita, Jyri listaa.

Sekä Anna että Jyri ovat elämänkokemustensa takia joutuneet kasvamaan nopeasti aikuisiksi.
– Nyt tajuan, ettei aikuinen ole koskaan valmis. Asioita pitää osata ja haluta käsitellä, Jyri toteaa.

Anna kertoo, ettei edes osannut kuvitella, millaisia muutoksia parisuhteeseen on mahdollista saada aikaan. Hän oli luullut jo tekevänsä asioita oikein.
– Meillä on halu olla yhdessä, joten on pakko opetella. Haluamme tehdä töitä suhteemme eteen. Nyt meillä on edessä uusi arki uudella paikkakunnalla, mikä on haaste, mutta myös positiivinen muutos.

Jyri ja Anna suosittelevat kokeilemaan parisuhdetapahtumia avoimin mielin ja ilman ennakko-oletuksia.
– Leireiltä saa oppia koko elämän ajaksi eikä ainoastaan parisuhteeseen, Anna summaa.