Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Professori Phillip Cary: ”Jumalaa on turha etsiä omasta sydämestä”

 

Professori Phillip Cary Karkun evankelisella opistolla. Kuva: Sley

Kun kristitty kuulee sisäistä puhetta, hän kuulee vain omia ajatuksiaan. Näin paukautti yhdysvaltalainen filosofian professori Phillip Cary Sleyn Raamattu- ja lähetysteologilla päivillä Karkun evankelisella opistolla 13.8.

Caryn mukaan Jumalan tahdon etsiminen omaa sydäntä kuuntelemalla on sosiaalinen ilmiö. Käytäntö on kuitenkin hengellisesti ongelmallinen, ”koska sen perusteella ei opita tuntemaan, kuka Jumala on”.

– Varsinkin kun ei tunneta Jumalan sanaa, sydämen äänen kuuntelu Jumalan äänenä on katastrofaalista, Cary arvioi.

Hän katsoi Karkussa pitämässään luennossa, että ”sisäiset äänet ovat Jumalan lahjaa, mutta ovat silti omia ääniämme”.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Kaikki äänet sydämessänne ovat omianne, ja se on okei. Kuunnelkaa niitä, mutta älkää sekoittako niitä Jumalan ääniksi, Cary kehotti.

Cary viittasi Jeesuksen talenttivertauksen, jossa talentin haltuunsa saaneiden täytyi itse tehdä päätökset isännälle kuuliaisesti. Ihmisen tehtävänä on kasvattaa viisauttaan päätöksiä tekemällä. Kuuliaisuus on oppia tekemään omia päätöksiä.

– Jumalan lahjaa meille ovat viisaus ja pyhitys. Oman sydämemme ajatukset voivat olla myös hyviä, koska Pyhä Henki tekee meissä työtä ja johtaa meitä tiettyyn suuntaan. Oma ääni ei kuitenkaan ole erehtymätön, koska sillä ei ole Jumalan auktoriteettia.

– On myös hyvä idea rukoilla johdatusta, mutta älkää odottako Jumalan kertovan täsmälleen, mitä tulee tehdä.

Miten Jumalan voi oppia tuntemaan? Caryn mukaan vastaavalla tavalla, kuin hän tutustui vaimoonsa: eli antamalla tämän itse kertoa itsestään.

– Miten tutustumme toiseen ihmiseen? Kuuntelemmeko ääntä sydämessämme vai ulkoista ääntä? Ihmiset antavat itsensä meille sanansa kautta. Toiseen tutustumisessa korvat ovat olennaiset, koska toisella ihmisellä on oikeus sanoa itse, kuka hän on. Niin Jumalakin tekee. Emme voi päätellä Jumalaa järkemme kautta. Meidän täytyy kuunnella, mitä Jumala puhuu puolestaan. Vaikka Jumala on läsnä kaikkialla, Jumalaa tulee etsiä hänen sanastaan Raamatusta.

Phillip Cary on episkopaali, joka on tutkinut Augustinusta ja tutustunut laajasti Lutherin teoksiin.

Caryn luennosta uutisoi Sley.

Lue koko juttu tästä

Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys (Sley) järjestää kolmipäiväiset Raamattu- ja lähetysteologiset vuosittain Karkun evankelisella opistolla Sastamalassa.

Phillip Carya voi kuunnella hänen Suomen-vierailunsa aikana vielä torstaina 15.8. klo 11.00 alkaen Helsingin yliopistolla (Vuorikatu 3, 4. krs). Mukana myös professorit Risto Saarinen ja Lauri Thurén.

Caryn teos Hyvä uutinen huonoille kristityille ilmestyi suomeksi Perussanoman kautta elokuussa 2012.

 
Artikkelibanneri perussanoma