Presidentti Niinistö: ”Pelkoa on vaikea häivyttää – ei sitä unohduksiin voi painaa”

 
Sauli Niinistö

– Tämä aamu on ollut meille syvä järkytys, kuvaili tasavallan presidentti tuntojaan Ukrainan sotaa käsittelevässä tiedotustilaisuudessa tänään torstaina. Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

– Pelkoa on vaikea häivyttää. Ei sitä sillä tavalla unohduksiin voi painaakaan, kommentoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö Venäjän tämänaamuista hyökkäystä Ukrainaan.

Presidentti Sauli Niinistö otti tänään Helsingin Sanomien haastattelussa  kantaa kysymykseen, voisiko Ukrainan sotatilanne toistua Suomessa. Haastattelussa Niinistö lausuu, että huoli on oikea.

­– On syytä olla varuillaan.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Samalla Niinistö kuitenkin painotti, että välitöntä uhkaa ei suomalaisiin kohdistu. Itämeren alue on rauhallinen. Presidentin mukaan kyse on varautumisesta ja Venäjän toiminnan tarkkailemisesta. Vaara piilee presidentin mielestä siinä, että hyökättyään Ukrainaan Venäjä saattaa kokea menestyneensä ja näyttäneensä muulle maailmalle.

­– Minä, poliittiset tahot ja viranomaiset seuraamme tapahtumia hyvin tarkkaan ja vedämme sitten johtopäätöksiä jos niin on tehtävä. Varaudumme tekemättä siitä numeroa, muotoili Niinistö Helsingin Sanomille.

”Varaudumme tekemättä siitä numeroa.”

Sauli Niinistön mielestä on ymmärrettävää, että Suomessa koetaan tällä hetkellä pelkoa. Presidentti kuitenkin painottaa, että Venäjän huomio on joulukuussa alkaen keskustelun ajan ollut Ukrainassa, ei meidän raja-alueillamme.

– Olemme kuitenkin huolella valmistautuneet erilaisiin skenaarioihin. Me olemme tilanteen tasalla ja pysymme, totesi Niinistö tänään pitämässää lehdistötilaisuudessa.

Niinistö sanoi uskovansa, että jokainen miettii nyt Suomen Nato-jäsenyyttä.

– Jos Venäjä laajentaa sotilaallista toimintaa, päädytään kylmempään kuin kylmän sodan vuosina, ja varmasti pitkäksi aikaa.