Presidentti Niinistö: ”Paljon on sellaista, mistä voi mielensä hyvittää”

 

Kuvakaappaus Yle Areenan sivuilta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nosti uudenvuodenpuheessaan esiin maahanmuuton, Syyrian kriisin sekä Suomen ulkopolitiikan ja taloustilanteen.

Presidentti Sauli Niinistö aloitti uudenvuodenpuheensa pohtimalla sitä, onko vuosi 2015 tuonut mukanaan vain paljon murhetta, kuten moni ajattelee. ”Kyllä on tuonut näkyviin. Mutta onko niin, että huonon ja pahan lähde on vanhaa perua? Pato vain on nyt purkautumassa; että nyt väistämättä tulee näkyviin se, mikä on piilossa tai näkemättä jäänyt”, Niinistö sanoi.

Presidentin mukaan pakolaisuuden luonne on muuttunut. Osa pakenee hätää, osa taas hakee parempaa tulevaisuutta. Tämänhektistä tilannetta jotkut ovat käyttäneet myös väärällä tavalla hyväksi. Niinistön mukaan tulijoita olisi rajaton määrä, mutta Suomen mahdollisuudet ottaa vastaan turvapaikanhakijoita ovat rajalliset. Presidentti muistutti, että vaikka kaikki tulijat eivät tule hyvin aikein, leimaa ei tule lyödä kaikkiin turvapaikanhakijoihin. Ääri-ilmiöihin suomalaiset eivät presidentin arvion mukaan tunne yleisesti vetoa. Niinistö myös muistutti, että pakolaisiin kohdistuva vaino ja vihan lietsonta on vakava rikos.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Presidentti otti puheensa lopuksi myönteisen esimerkin innostuksen jakamisesta. Niinistö viittasi nuoreen Oscar Taipaleeseen, joka poimi satoja litroja metsämarjoja, ja teki marjoilla hyvän tilin.

”Siitä tulee semmoinen mielensähyvittäjän olo, että kyllä minua sitten niin ilahduttaa tällainen juttu, että poika kerää marjat maasta ja panee kaverinsa ja monet muut innostumaan samaan”, Niinistö kuvasi mukaillen kirjailija Tuomas Kyrön mielensäpahoittaja-hahmoa.

”Paljon on ongelmia, mutta paljon on sellaista, mistä voi mielensä hyvittää. Vaikkapa se, että halu auttaa on noussut. Vapaaehtoistyö pakolaisten keskuudessa tai lähimmäisten auttaminen ihan tavallisissa asioissa. Kyllä ne ilahduttavat: avunsaajia, avunantajia ja hyödyttävät meitä kaikkia.”

Lopuksi presidentti Niinistö toivotti kuulijoilleen hyvää alkanutta vuotta ja Jumalan siunausta.

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet