Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström eroaa tehtävästään – Porvoossa piispanvaalit keväällä 2019

 

Kuva: Sari Savela

Porvoon hiippakunta järjestää piispanvaalin ensi keväänä. Tuomiokapituli hyväksyi tänään 18.9.2018 piispa Björn Vikströmin irtisanomisilmoituksen ja päätti vaalin aikataulusta.

Piispanvaalin ensimmäinen kierros järjestetään 19. maaliskuuta 2019. Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli 50 prosenttia äänistä ensimmäisellä kierroksella, järjestetään toinen vaalikierros 10.4. kahden eniten ääniä saanen ehdokkaan kesken. Uusi piispa aloittaa tehtävässä 1.9.2019 ja hänet vihitään virkaansa 29.9.2019 Porvoon tuomiokirkossa.

Porvoon piispana toiminut Björn Vikström aloittaa Åbo Akademin teologisen etiikan ja uskonnonfilosofian opettajana 1.9.2019.

Parikanniemisäätiö Neliöb. 24.-30.6 (ilm.1/2)

Ehdokasasettelu alkaa syksyllä 2018

Vaalin ehdokasasettelu käynnistyy 15.11.2018 ja päättyy 15.1.2019. Ehdokkaan voi asettaa valitsijayhdistys, jonka muodostaa vähintään 30 vaalissa äänioikeutettua henkilöä. Piispaehdokkaan tulee olla Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vihitty pappi.

Äänioikeutetuista puolet on Porvoon hiippakunnan pappeja ja lehtoreita, toisen puolen muodostavat maallikkoäänestäjät. Porvoon hiippakunnassa on noin 350 pappia ja lehtoria. Maalikoita on saman verran. Yhteensä äänioikeutettuja on siis noin 700.

Maallikkovalitsijoina toimivat hiippakuntavaltuuston maallikkojäsenet, Porvoon hiippakunnasta kirkolliskokoukseen valitut maallikkoedustajat ja kirkkohallituksen jäsen sekä tuomiokapitulin lakimiesasessori ja maallikkojäsen. Seurakuntien kirkkovaltuustot tai seurakuntaneuvostot valitsevat loput maallikkovalitsijat suhteessa seurakuntien väkimääriin ja ilmoittavat siitä tuomiokapituliin 2.11.2018 mennessä.

Tuomiokapituli järjestää vaalipaneeleja ei puolilla hiippakuntaa ennen vaaleja.