Yleinen: Arvio: Joulun ihme valkokankaalla 

Poliisi ryösti postin – luki sellissä Raamattua ja jumppasi

 
Juha Salo

”Kun annat pirulle pikkusormen, se vie koko käden”, Juha Salo toteaa. Kuva: Ali Niemelä

Kun Juha Salo saatiin kiinni postiryöstön jälkeen, poliisi ihmetteli, miksi autossa on poliisiradio. ”Koska tämä on poliisiauto ja olen poliisi”, mies vastasi. Nyt monien rikoksien ja vankilavuosien jälkeen hän saa nukkua yönsä rauhassa.

Tuusulalainen Juha Salo kertoo olevansa entinen poliisi, entinen rikollinen ja nykyinen Jeesuksen opetuslapsi. Kun hän aikoinaan haki poliisiopistoon ja siellä kysyttiin, miksi mies haluaa ammattiin, tämä vastasi, että rikos kiinnostaa.

– Ilmeisesti se oli aika totta, Salo toteaa Radio Dein Ex-Criminals -ohjelmassa.

Sansa Neliöb. 14.11.-13.12. MJa

Salo eteni ammatissaan nopeasti ja oli pian piirinsä nuorin rikoskonstaapeli. Hän työskenteli monissa yksiköissä, muun muassa ryöstöjaoksessa ja Atari-erikoisyksikössä.

 

”Viidessä minuutissa kehitettiin ajatus, että vedetään pankki.”

Kun hän oli ollut kahdeksan vuotta poliisina, ura katkesi kerrasta, eikä ihan perinteisellä tavalla. Mies ryösti ystävänsä kanssa Sipoossa postin tammikuussa 1990.

– Toin silloin harrastuksena autoja Jenkeistä. Oltiin taas lähdössä Jenkkeihin ja kaksi päivää ennen lähtöä kaverini Vesku sanoi, ettei hänellä ole yhtään rahaa. Sanoin, että hommataan sitä rahaa sulle. Viidessä minuutissa kehitettiin ajatus, että vedetään pankki, Salo selostaa päähänpistoa.

Ryöstö tehtiin poliisiin siviili-Ladalla. Kun poliisit nappasivat Juha Salon takaa-ajon päätteeksi kiinni, he ihmettelivät, miksi autossa on poliisiradio. ”No kun tämä on poliisiauto.” Salo kertoi poliisille, että miehet ovat liikkeellä hänen työautollaan ja että hän on itse poliisi.

– Silloin tuli hiljaista, nyt 60-vuotias entinen vanhempi rikoskonstaapeli muistelee.

Virallisen eropaperin poliisin töistä Salo sai Katajanokan vankilaan.

 

Asiat tärkeysjärjestykseen

 

”rahan himo on kaiken pahan alku ja juuri.”

 

Juha Salo kertoo, että rikos kadutti, mutta päällimmäinen tunne oli helpotus. Takana oli rajuja kuvioita ja elämä ei ollut enää hallinnassa. Ensimmäinen ”kakku” ei Salolla jäänyt viimeiseksi.

– Sen jälkeen on tullut kokeiltua erilaisia rikollisuuden aloja: pankkiryöstöä, varastetun tavaran kätkemistä ja talousrikoksia.

Vaasan lääninvankilassa ja Riihimäellä Salo kävi raamattupiirissä. Hän oli ollut jo nuorena ”palavasti” uskossa, ja asiat palasivat mieleen.

– Mutta rahan himo on kaiken pahan alku ja juuri. Uskonelämä oli jo hyvällä alulla, mutta sitten piti alkaa rakennusbisnestä ja tehdä rahaa. Kun annat pirulle pikkusormen, se vie koko käden, hän muistelee.

Kun Salo oli myöhemmin talousrikoksista eristyksissä, hän alkoi laittaa asioita tärkeysjärjestykseen.

– Silloin polvistuin. Sellissä luin Raamattua, jumppasin ja kirjoitin asioita muistiin.

 

Enää ei tarvitse pelätä hörhöilyä

 

”Vapauduin vuonna 2015.”

 

Ali Niemelä ja Lauri Johansson kysyvät ohjelmassa, mikä on Juha Salolle tärkeä kohta Raamatussa.

– Ylitin viime keväänä ilmeisesti Suomen vanhimpana ihmisenä Grönlannin napajäätikön. Hiihdettiin neljän viikon aikana 9–10 tuntia päivässä ja se oli fyysisesti todella raskasta. Tuli sellainen tunne, että katse on pidettävä Kristuksessa koko ajan.

– Siitä mulla nousi Sanan paikka Hebrealaiskirjeestä: Pankaamme mekin pois kaikki, mikä meitä painaa, ja synti, joka niin helposti meidät kietoo, ja juoskaamme kestävinä edessämme olevassa kilvoituksessa, silmät luotuina uskon alkajaan ja täyttäjään, Jeesukseen.

Tänä vuonna joulupäivänä Juha Salon luokse kokoontuu 15 henkeä, kun mukana ovat lapset ja lastenlapset. Ja hän saa nukkua yönsä rauhassa.

– Ei tarvitse miettiä mitään hörhöilyä eikä pelätä, koska odottaa partio pihassa. Viimeisen kerran kun katsoin kotietsintäpöytäkirjasta, asialla oli 38 poliisia ja neljä verotarkastajaa. Se oli vuonna 2008. Vapauduin vuonna 2015.

Kuuntele Juha Salon haastattelu Ex-Criminals -ohjelmassa Radio Deistä ti 20.12. klo 22.05, to 22.12. klo 01.00 tai su 25.12. klo 16.03. Sarjan kaikki jaksot löydät Dei Plus -palvelusta. Ohjelmasarjaa kustantaa Kristityt Yhdessä ry.

 
Dei, Ihmisen ääni, artikkeliban. (2/2) 3.10.- MJa