Poliisi etsii Perkkaan kappelin tuhopolttajaa

 

Perkkaan kappeli tuhopoltettiin kiirastoistaina 2022. Sittemmin kappelin jäännökset on purettu ja tontti on tyhjillään. Kuva: Sari Savela

Varhain kiirastorstaiaamuna syttynyt tulipalo tuhosi Perkkaan kappelin perustuksia myöten. Poliisi epäilee paloa tahallaan sytyteksi ja pyytää havaintoja kappelin paloon liittyen.

Leppävaaran seurakuntaan kuulunut Perkkaan kappeli syttyi palamaan aamuyöllä kiirastorstaina 14.4. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen sammutustyöt Perkkaan kappelilla jatkuivat iltapäivään saakka. Hirsirakenteinen kappeli tuhoutui palossa täysin. Savusukeltajat onnistuivat pelastamaan palavasta rakennuskesta ehtoollisvälineistöä ja kirkkotekstiilejä, mutta esimerkiksi kuvanvestäjä Ville Vallgrenin kappelille lahjoittama krusifiksi tuhoutui palossa. Sen sijaan jälkisammutusvaiheessa onnistuttiin vielä pelastamaan savuvahingoista kärsinyt, mutta muuten yllättävän hyvässä kunnossa ollut taiteilija Anna Sahlsténin maalaus Hyvä paimen.

Poliisi tutkii tulipaloa tuhopolttona ja pyytää yleisöltä vihjeitä tulipaloon liittyen. Kirkko ja kaupunki -media uutisoi, että Länsi-Uudenmaan poliisi on jo saanut jonkin verran vihjeitä, mutta varsinaista läpimurtoa ei ole tapahtunut. Mahdolliset havainnot kappelin läheisyydestä tai muut tiedot aiheesta pyydetään ilmoittamaan poliisille joko sähköpostilla vihjeet.espoo@poliisi.fi tai puhelimitse 0295 413 031.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Perkkaan kappeli rakennettiin vuonna 1929 ja se remontoitiin vuonna 2014. Kesällä 2009 Perkkaan kappeli yritettiin polttaa kahdesti, mutta silloin palo onnistuttiin talttumaan jo varhaisessa vaiheessa ja vahingot jäivät pieniksi.

Perkkaan kappeli oli Espoon toiseksi vanhin kirkkorakennus, vanhin on vuosina 1485-1490 rakennettu Espoon tuomiokirkko, joka on yksi jäljellä olevista kymmenistä keskiaikaisista harmaakivikirkoista Suomessa.

Menneinä vuosisatoina kirkkopalot olivat varsin yleisiä. Usein palon aiheutti salamanisku. Jos kirkkorakennus tuhoutuu nykyään tulipalossa, on yleensä kyse tuhopoltossa. Viime vuosina tahalleen sytytettyjä kirkkoapaloja ovat olleet Kiihtelysvaaran kirkko vuonna 2017 ja Ylivieskan kirkko vuonna 2016.