Pohjoismaiden ja Baltian rukousaamiainen kokosi 180 vaikuttajaa Riikaan

 

Kuva (C) Risto Huvila

Laukkasen mukaan rukousaamiainen yhdistää yhteiskunnan eri vaikuttajia samojen arvojen ympärille ja tuo sen erityisen ymmärryksen, että meitä on aika paljon, joilla on sama usko, ja joiden toiminta rakentuu kristillisten arvojen varaan.

Latvian parlamentin entisen jäsenen Inese Sleseren aloitteesta syntynyt  Nordic-Baltic Prayer Breakfast toi noin 180 vaikuttajaa Latvian pääkaupunkiin Riikaan marraskuun alussa. Pohjoismaiden ja Baltian ensimmäinen yhteinen rukousaamiainen kokosi yhteen vaikuttajia 17 maasta, joskin tapahtuman ytimessä oli alueen poliitikkojen, järjestöjohtajien ja esirukoilijoiden tapaaminen. Suomesta paikalla oli puolenkymmentä osallistujaa.

Tapahtuma alkoi torstai-iltana 3.11. ulkomaisille vieraille järjestetyllä illallisella ja varsinainen rukousaamiainen oli seuraavana aamuna, minkä jälkeen tapahtuma jatkui keskustelu- ja rukousosiolla päättyen myöhäiseen lounaaseen.

Dei Neliöb. 4.-7.3.

Rukousaamiaisen teemana oli Isä meidän -rukous ja erityisesti sen jakeet Matt. 6:10 sovellettuna: Tulkoon sinun valtakuntasi. Tapahtukoon sinun tahtosi, myös Pohjoismaissa ja Baltiassa niin kuin taivaassa. 

Prinssejä, piispoja ja kansanedustajia

Liechtensteinin prinssi Nikolaus. Kuva (C) Peeter Võsu

Rukousaamiaisen puhujalista oli vaikuttava: Leichtensteinin prinssi Nikolaus, Latvian evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Jānis Vanags, Ukrainan rukousaamiaisliikkeen koordinaattori Glib Spivakov sekä kansanedustaja Antero Laukkanen.

Prinssi Nikolaus kertoi henkilökohtaisesta uskostaan Jeesukseen ja sen vaikutuksesta johtajuuteen maansa hallitsijaperheen jäsenenä. Prinssin puhetta täydensi hänen vaimonsa prinsessa Margarethan puhe, jossa hän kertoi Belgian edellisen kuningasparin kuningas Baudouinin ja kuningatar Fabiolan uskosta.

Suomalaisen ja eurooppalaisen rukousaamiaisliikkeen veteraani Antero Laukkanen itketti ja nauratti yleisöään kertoessaan sairaudestaan ja keskustelustaan Jumalan kanssa.

– Jos me kerran aiotaan viettää koko ikuisuus yhdessä, niin mihin sinulla on nyt tällainen kiire, Laukkanen kertoi kysyneensä Jumalalta syitä sairastumiseensa, ja kertoi visiostaan elää 100-vuotiaaksi.

Laukkasen mukaan Riikan rukousaamiainen oli historiallinen avaus pitkäjänteiselle työlle, jossa rakennetaan pohjoismaiden ja Baltian kansallisten parlamenttien välistä rukousyhteistyötä. Tapahtumien taustalla on vahva esirukousliike, jossa sitoutuneet ihmiset rukoilevat tulevan tapahtuman puolesta ympäri vuoden.

Rukousaamiaisen kansainvälisiä vieraita. Keltaisessa asussa rukousaamiaisen pääjärjestäjä Inese Slesere ja edessä kansanedustaja Antero Laukkanen. Kuva (C) Nordic-Baltic Prayer Breakfast

Ensimmäistä kertaa vuonna 1998 Yhdysvaltojen kansalliselle rukousaamiaiselle osallistunut Laukkanen on sen jälkeen nähnyt monenlaisia rukousaamiaisa. Washingtonissa hän on käynyt 19 kertaa, minkä innoittamana hän on ollut tukemassa rukousaamiaisten perustamista eri puolilla Eurooppaa, minkä seurauksena Virossa, Latviassa ja Liettuassa rukousaamiaiset alkoivat jo 2000-luvun alussa. Laukkasen aloitteesta Suomen kansallinen rukousaamiainen sai alkunsa vuonna 2014.

– Rukousaamiainen yhdistää yhteiskunnan eri vaikuttajia samojen arvojen ympärille ja tuo sen erityisen ymmärryksen, että meitä on aika paljon, joilla on sama usko, ja joiden toiminta rakentuu kristillisten arvojen varaan.

Puheessaan Laukkanen painotti kansakunnan hengellisen tilan ymmärtämistä ja että Jumalalla on unelma terveistä kansakunnista; Jumalan taivaasta tulevan virran tarkoitus on kansakuntien tervehtyminen.