Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Pohjois-Korean avustaminen jatkuu ohjusuhan varjossa

 

Avustuslähetyksen saanut perhe kuljetti pelloille Fidan toimittamia lannoitteita Pohjois-Koreassa.

Pohjois-Korea on jatkanut ohjuskokeen valmisteluja, kertoo Etelä-Korean uutistoimisto Yonhap. Pohjois-Korean uumoiltiin yrittävän ohjuskoetta jo viikko sitten maan perustajan Kim Il-sungin syntymäpäivän kunniaksi. Viranomaislähteiden mukaan mahdollinen uusi päivä ohjuskokeelle voi olla torstai, jolloin Pohjois-Koreassa juhlitaan armeijan perustamisen vuosipäivää. Fida International kuuluu niihin harvoihin järjestöihin, jotka yhä jatkavat avustustoimintaansa Pohjois-Koreassa.

Samalla kun Pohjois-Korean valmistelee suunnitelmia testata Musudan-ohjustaan, Fida on jatkaa maassa siemenperunahanketta, jossa aliravitsemuksen runteleman maan kansalaisille opetetaan terveen siemenperunan kasvatusta ja varastointia. Fidan ja helluntaiseurakunnat kampanjoivat parhaillaan Pohjois-Koreaan järjestettävän ruokaturvan puolesta.

Pohjois-Korean kansa kärsii pitkään jatkuneesta vakavasta ruokapulasta. Maan ruokanäkymät synkkenevät entisestään, sillä edessä on pitkä kevät ennen seuraavaa satokautta.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Fidan hanketyöntekijä Markku Toimela perustelee pohjoiskorealaisten auttamista ihmisoikeuksilla.

– Ruoka on ihmisoikeus. Karu totuus on se, että lähes yksi seitsemästä maailman ihmisestä kärsii nälästä päivittäin.

Vaikka Fida vie akuutissa nälänhädässä ruoka-apua kärsiville, kehitysyhteistyöhankkeilla pyritään löytämään myös pitkäaikaisia, kestäviä ratkaisuja nälän poistamiseksi.

– Aliravitsemuksen runteleman maan kansalaisille opetetaan terveen siemenperunan kasvatusta ja varastointia, kertoo Markku Toimela, jonka työkenttänä on vakavasta ruokapulasta kärsivä Pohjois-Korea.

”Fidan ja pohjoiskorealaisten välille on syntynyt hyvä luottamus”

Fidan siemenperunahanke kohentaa ruokaturvaa muun muassa päiväkodeissa, sairaaloissa ja kouluissa. Toimelan mukaan äärimmäisen vaikeissa oloissa toteutettava avustushanke on vaatinut kärsivällisyyttä ja valtavaa työmäärää.

– Hanketta tehdään yhteistyössä, sanoo Markku Toimela.

– Fidan ja pohjoiskorealaisten välille on syntynyt hyvä luottamus.

Fida on toimittanut Jongjun kunta-alueelle Pohjois-Korean luoteisosaan vuoden sisällä 400.000 kiloa ruokaa. Maissista, pavuista ja ruokaöljystä koostunut ruoka-apu on auttanut pitämään 21 000 ihmistä hengissä.

Ruokapulaan vaikuttavat muun ohella maan vaikeat luonnonolosuhteet. Pohjois-Koreassa on eristäytymisen vuoksi pulaa lannoitteista ja polttoaineista. Myös maataloustuotanto on alikehittynyt.

Pohois-Korean kauppasuhteisiin ei ole luvassa nopeaa elpymistä, sillä maan suunnitelmat jatkaa ydinaseiden laukaisun mahdollistavien ohjusten testaamista on saanut muun muassa Yhdysvallat ja Etelä-Korean tiukentamaan Pohjois-Korean vastaisia pakotteitaan ja nostamaan sotilaallista valmiuttaan alueella.

Eteläkorealaisten viranomaislähteiden mukaan tuoreista satelliittikuvista näkyy, että Pohjois-Korea on siirtänyt kaksi uutta ohjusten laukaisualustaa Etelä-Hamgyongin maakuntaan itärannikollaan.

Ohjusten kantama on asiantuntija-arvioiden mukaan jopa 4 000 kilometriä. Ohjus voisi yltää Etelä-Koreaan ja Japaniin asti, mahdollisesti jopa Yhdysvaltojen tukikohtaan Guamin saarella Tyynellämerellä.

Markku Toimela on nähnyt karun todellisuuden Pohjois-Koreassa, jonne hän aikoo kiristyvistä tunnelmista huolimatta matkata kahden viikon kuluttua jo 22. kertaa.

– Nälkä on siellä sen verran kova, että siemenperunoitakin joudutaan syömään.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)