Pirkko Jalovaaran ohjelmasta kantelu JSN:lle

 

Sanan ja rukouksen iltaa Pirkko Jalovaaran seurassa kuuntelee seuraavaksi Julkisen sanan neuvosto.

Julkisen Sanan neuvostolle on tehty kantelu ”Sanan ja Rukouksen ilta” -ohjelmasta, joka lähetettiin Radio Deissä 10. päivä tammikuuta. Kantelun kohteena olevassa ohjelmassa Pirkko Jalovaara on puhunut henkilökohtaisista kiistanalaisista asioista.

Journalistiliitto on määritellyt hyvää journalistista tapaa koskevat käytännöt Journalistin ohjeissa. Eettisten ohjeiden tavoitteena on tukea sananvapauden vastuullista käyttämistä joukkoviestimissä ja edistää ammattieettistä keskustelua. Ohjeet on laadittu alan itsesääntelyä varten.

Radio Dein päätoimittaja Kirsi Rostamo kertoo, että formaatin mukaisesti Sanan ja Rukouksen illan -ohjelmassa pitäisi pitäytyä Raamatun opettamiseen ja rukouspyyntöjen puolesta rukoilemiseen.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

10. tammikuuta lähetetyssä ohjelmassa Pirkko Jalovaara otti esille muun muassa julkisuudessa esillä olleen Marjatta Lipposen edesmenneen puolison tapauksen. Tämä kertoi muutama vuosi sitten Radio Deissä Pirkko Jalovaaralle parantuneensa syövästä Jalovaaran rukoiltua paranemisen puolesta. Marjatta Lipposen aviomies kuitenkin menehtyi vuonna 2010 eturauhassyöpään.

– Jalovaaraa on syytetty erilaisista asioista eri medioissa ja hyvän journalistisen tavan mukaan näiden medioiden olisi pitänyt pyytää häneltä kannanotto. Pirkko Jalovaara käytti kuitenkin omien näkemystensä esittämiseen kiistanalaisessa asiassa Sanan ja rukouksen ilta -ohjelmaansa, mikä ei ole ohjelmaperiaatteidemme mukaista, päätoimittaja Kirsi Rostamo huomauttaa.

– Tämän tyyliset riidat eivät sovi kristilliseen mediaan, vaan ne pitäisi sopia yksityisesti.  Koska asia on ollut nyt myös meidän lähetyksessämme esillä, annamme asiassa vastineoikeuden kaikille osapuolille, Rostamo sanoo.

Kuolleen miehen kohtalo esillä

Marjatta Lipponen on viime vuonna MOT-ohjelmassa, Askel-lehdessä, YLE:n Aamusydämmellä-haastattelussa ja Hengellinen väkivalta -kirjassa esittänyt Pirkko Jalovaaran väärinkäyttäneen hänen miehensä paranemiskertomusta, koska mies lopulta menehtyi syöpään.

Marjatta Lipponen teki viime keväänä Helsingin syyttäjävirastolle Jalovaarasta kunnianloukkaussyytteen. Poliisi kuitenkin lopetti tapauksen esitutkinnan. ”On varsin todennäköistä, ettei asiassa tultaisi saamaan näyttöä kunnianloukkausrikoksen edellyttämästä tahallisuudesta”, toteaa poliisi esitutkintapöytäkirjassa, jota Jalovaara siteeraa kantelun kohteena olevassa ohjelmassa.

Marjatta Lipposen mies on antanut parantumiskertomuksen käytöstä kirjallisen luvan Jalovaaralle. Kantelun kohteena olevassa ohjelmassa Jalovaara kertoo kyseisen luvan löytymisestä arkistostaan.

Radio Dein toimituksen haastattelema Marjatta Lipponen toivoo, ettei hänen miehensä kuvittelemasta paranemisesta kerrottaisi enää mediassa.

– Mieheni kuoli vuonna 2010 eturauhassyöpään, josta hän väitti Jalovaaran hänet parantaneen. En koskaan uskonut hänen parantuneen, lääkärit eivät sellaista todistaneet ja tämä erimielisyys pilasi meidän yhteisen elämämme.

– Koska hän kuoli tähän tautiin, niin mielestäni on lopullisesti todistettu, että hän ei ollut siitä koskaan parantunut. Minulla on siitä myös häntä hoitaneen lääkärin todistus. Siksi vaadin, että Jalovaara ei enää missään väitä hänen parantuneen.

– Minun mielestäni tällainen on kuolleen miehen ja perheemme loukkaamista, Lipponen kommentoi Radio Deille.

Jäsenrekisteri kiistan kohteena

Seppo Juntunen ja Pirkko Jalovaara kiersivät vuosina 1992-2001 yhdessä seurakuntia ja rukoilivat ihmisten puolesta. Seppo Juntusen toimintaa varten oli perustettu vuonna 1989 Rukouspalvelu ry:n, jossa oli parhaimmillaan 30.000 jäsentä. Kun heidän yhteistyönsä vuonna 2002 päättyi, Jalovaara perusti toiminnalleen uuden yhdistyksen Rukousystävät ry:n ja Seppo Juntunen jatkoi toimintaansa Rukouspalvelu ry:ssä.

Seppo Juntunen on Kirkko ja Kaupunki -lehdessä (28.12. ja 15.1.) syyttänyt Jalovaaraa Rukouspalvelut ry:n jäsenrekisterin anastamisesta oman kannatuslehtensä postitustarkoituksiin. Jalovaara on puolestaan kantelun kohteena olevassa ohjelmassaan esittänyt, että Juntusen syytökset ovat ”arveluttavia keinoja mustamaalata ja tuhota” hänen työtään.

Juntunen vetoaa lakimieheensä, joka muistelee Radio Deille soittaneensa aikoinaan tietosuojavaltuutetun toimistoon ja lähettäneensä Rukousystäville kirjeen, jossa pyydettiin heitä lopettamaan Rukouspalvelu ry:n rekisterin käyttäminen. Myös henkilörekisterilaki kieltää henkilörekisterin luovuttamisen toiselle yhdistykselle.

Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. JSN ilmoittaa kanteluiden käsittelyajaksi neljä kuukautta.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)