Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Piispat kehottavat rukoukseen rauhan puolesta ja Ukrainan auttamiseen

 

Kuvituskuva: Istockphoto

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispojen lähettämässä paastovetoomuksessa kristittyjä ja seurakuntia kutsutaan rukoukseen rauhan puolesta ja auttamaan sodasta kärsiviä ukrainalaisia osallistumalla keräyksiin.

Olemme järkyttyneitä Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Sydämemme särkyy nähdessämme ihmisten joutuvan sodan jalkoihin. Sadat tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa ja pakenemaan sotaa. Heidän joukossaan on paljon naisia, lapsia ja vanhuksia.

Paastonaika kutsuu rauhan ja oikeudenmukaisuuden tekoihin. Venäjän hyökkäys on rikos kansainvälistä oikeutta ja synti Jumalaa vastaan. Kristinuskon ydinsanoma kärsivästä Kristuksesta on sanoma sovituksesta, sovinnosta ja rauhasta. Kristus itse kutsuu rauhantekijöitä Jumalan lapsiksi. Vetoamme kaikkiin, jotka kantavat vastuun Venäjän sotatoimien käynnistämisestä ja mahdollistamisesta. Tehkää kaikkenne hyökkäyksen pysäyttämiseksi. Vetoamme Venäjän ortodoksiseen kirkkoon ja muihin Venäjän uskonnollisiin yhteisöihin, että ne toimisivat sodan pysäyttämiseksi ja rauhan puolesta.

KRS Krito 10.-23.6.

Paastonaika kutsuu kääntämään katseemme pois itsestä lähimmäisen hätään. Pyydämme auttamaan sodasta kärsiviä ukrainalaisia osallistumalla keräyksiin Kirkon Ulkomaanavun, Suomen Lähetysseuran tai muiden avustusjärjestöjen kautta.

Sotaa pakenevat lähimmäisemme voivat pian olla maassamme etsimässä turvaa. Silloin olemme valmiina auttamaan heitä ja ottamaan heidät vastaan.

Keskuudessamme eläviä venäläisiä ei pidä syyttää sodasta. Vihaa ei saa kohdistaa heihin, vaan heitä on kohdeltava lähimmäisinä.

Paastonaika kutsuu syvemmälle hengelliseen elämään. Pyydämme edelleen seurakuntia ja kaikkia kristittyjä ja hyvän tahdon ihmisiä rukoukseen rauhan puolesta, Ukrainan kansan puolesta, väkivallan ja pelon keskellä elävien puolesta sekä niiden puolesta, joiden käsissä ovat rauhan avaimet.

Herra, armahda meitä.

Paastonajan alkaessa 2022

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat   Tapio Luoma, arkkipiispa  Matti Repo, Tampereen piispa  Seppo Häkkinen, Mikkelin piispa  Jari Jolkkonen, Kuopion piispa  Teemu Laajasalo, Helsingin piispa  Jukka Keskitalo, Oulun piispa  Kaisamari Hintikka, Espoon piispa  Bo-Göran Åstrand, Porvoon piispa  Mari Leppänen, Turun arkkihiippakunnan piispa  Matti Salomäki, Lapuan piispa

Laskiaissunnuntaita seuraavana keskiviikkona vietetään tuhkakeskiviikkoa, josta alkava paastonaika kestää pääsiäissunnuntaihin. Paastonaika kestää 40 päivää.