Piispanvaalin voittaja Mari Leppänen: ”Olo on tosi hämmentynyt”

 
Mari Leppänen kuvailee mennyttä viikkoa intensiiviseksi.

Mari Leppänen kuvailee mennyttä viikkoa intensiiviseksi.

− Olo on tosi hämmentynyt. Ajattelin koko ajan, että ei tässä tiedä, miten käy. Pidin ihan mahdollisena kumpaa tahansa lopputulosta, kuvaili Turun arkkihiippakunnan piispanvaalin voittaja Mari Leppänen tuntojaan Radio Deille vaalin jälkeen.

Mari Leppänen kokosi Turun arkkihiippakunnassa järjestetyssä piispanvaalissa vajaa sata ääntä toisen kierroksen kilpakumppaniaan Jouni Lehikoista enemmän. Ääniä annettiin alustavan laskennan mukaan 1032, joista Leppänen sai 54,6 prosenttia.

− Nöyrä ja kiitollinen on olo. Kyse ei ole vain minusta vaan laajemmin siitä, minkälaiseen suuntaan arkkihiippakuntaa ja koko kirkkoa toivottiin ja haluttiin lähteä viemään, kommentoi Mari Leppänen Radio Deille välittömästi tuloksen selviämisen jälkeen.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

”Kirkon tehtävä on jakaa ihmisten elämänkysymykset, ei käpertyä omaan todellisuuteen − rohkeasti Jeesuksen esimerkkiä seuraten elää heikkojen ja eri tavalla alaspainettujen rinnalla.”

Vaalikampanjassaan Mari Leppänen esitti suomalaisten tarvitsevan rohkeaa, rukoilevaa ja rakastavaa kirkkoa.

− Kirkon tehtävä on jakaa ihmisten elämänkysymykset, ei käpertyä omaan todellisuuteen − rohkeasti Jeesuksen esimerkkiä seuraten elää heikkojen ja eri tavalla alaspainettujen rinnalla.

Piispa on hiippakuntaansa kuuluvien seurakuntien ja pappien ylin kaitsija. Mari Leppänen on kolmas Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispanvirkaan valittu nainen. Tällä hetkellä Suomessa on yksi naispiispa, Espoon hiippakunnan Kaisamari Hintikka. Suomen ensimmäinen naispiispa Irja Askola siirtyi Helsingin piispanvirasta eläkkeelle kolme vuotta sitten. Hänen seuraajakseen valittiin Teemu Laajasalo.

− Toivosin, että piispana voisin olla pappien ja kaikkien hiippakunnan työntekijöiden rohkaisija, rinnalla kulkija, arkisen työn haasteiden jakaja sekä yhteisen näyn vahvistaja, Mari Leppnen linjaa.

− Olen monella tavalla päättäväinen, mutta toivottavasti myös lempeä, elämän koulima ja haurautta tunnistava.

Tuleva piispa uskoo kuluvan vuoden muuttavan sekä kirkon että suomalaisten elämää perustavalla tavalla,

− Vaikka omassa elämässä kaikki olisi nyt hyvin, niin tämä aika jättää meihin jälkensä. On paljon yksinäisyyttä, erillään oloa ja kosketuksen kaipuuta.

Pandemia-aikana Mari Leppästä on puhutellut ensimmäisen joulun tapahtumat ja olosuhteet, jotka olivat nekin monella tavoin poikkeukselliset ja ennakoimatomat.

− Joulun perinne alkoi poikkeusoloissa. Mikään ei ollut tuttua ja turvallista, ja silti kaikki toteutuui parhaalla mahdollisella tavalla. Joulun kertomus ja odotus on sidottu meidän arkeen ja kaikkiin sen huokauksiin. Toivon, että kukaan ei jää yksin, vaikka joudumme olemaan erillään. Kirkkojen ovet ovat auki ja olemme toinen toisiamme varten.

Kuuntele hiippakuntadekaani Mari Leppäsen haastattelu piispanvaalin tuloksen selvittyä [Radio Dei 3.12.2020, toimittaja Anu Lehtipuu]:

Kuuntele Turun Mikaelin seurakunnan Jouni Lehikoisen haastattelu piispanvaalin tuloksen selvittyä [Radio Dei 3.12.2020, toimittaja Anu Lehtipuu]:

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)