Piispaehdokas Teemu Laajasalo: Kirkon on saarnattava evankeliumia elämän kaikilla kanavilla

 

– Viime vuosina kirkossa on ollut nähtävissä liitoksien natinaa ja paljon riitelyä. Halutaanko tällä ”sisäpolitiikalla” sulkea silmät suuremmalta ”ulkopoliittiselta” kysymykseltä: Miten kirkosta vieraantuneet saadaan talutettua taivaaseen? kysyi Teemu Laajasalo Kari Pyrhösen toimittamassa piispanvaalitentissä Radio Deissä. Kuva: Kai Kortelainen

– Kirkon tulee kertoa evankeliuminsa monilla kasvoilla. Yhtä tärkeää on lähestyä ihmisiä vaikka jouluna lähiössä kuin messussa  temppelin hiljaisuudessa. Pääasia, että tullaan omista piireistä ulos, sanoo piispaehdokas Teemu Laajasalo.

Helsingin piispanvaalin ehdokas Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo pohtii kirkon julkisuuskuvaa mielellään, koska hän on ollut jo vuosia vauhdikas mediapappi. Laajasalon mukaan hyvä Jumala haluaa hyvää ja meidän tehtävämme on se omissa teoissamme kertoa.

– Olen ollut tv-alan ihmisten kodeissa pappina. Vuosia sitten juonsin uskontoa ja etiikkaa sivuavia keskusteluohjelmia mm. Yle Teemalla. Viihdeohjelmiin päädyin, koska olin esittelemässä uutta ideaani keskusteluohjelmasta ja puheeni alkoi naurattaa tv- pomoa.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Laajasalo myöntää, että toimittajan väite kirkon turhasta mediapelkoisuudesta on jossain määrin totta.

”Media on yksi saarnastuoli”

– Median pitäisi olla yksi saarnastuoli. On parempi, että kirkon tehtävästä keskustellaan kuin se, että ei puhuttaisi mitään. Media kohtelee kuitenkin kirkkoa enimmäkseen hyvin, väittää piispaehdokas Laajasalo.

Tuomasmessua aikoinaan käynnistämässä ollut Laajasalo korostaa, että hän haluaa edistää ”poissulkemattomuuden” periaatetta kirkon toimintamuodoissa. Siis mitä?

– Puuron jakaminen ostarilla ja rukoushetki kirkossa eivät ole toisiaan poissulkevia. Jos me opetamme, että rukouksella ja ehtoollisella on uutta synnyttävä merkitys, meidän tulee sitä toteuttaa.

– Jeesus sanoo: ”Minä lähetän teidät kuin lampaat susien keskelle, olkaa siis viisaat kuin käärmeet ja viattomat kuin kyyhkyset.” Tämä tarkoittaa voimallisesti sitä, että meidän pitäisi astua omista piireistämme ulos, jotta voimme toteuttaa evankeliumin iloa kaikelle kansalle.

”Tarvitsemme monenlaista messua”

– Tarvitsemme monenlaista ”messua” – pienellä kirjoitettuna. Armahdettuna olemisen ilosta nousee pyyteettömiä tekoja lähimmäisen hyväksi. Niitä ei tehdä kirkon rakenteiden takia. Silloin voi olla radikaalikin. Siitä kristillinen kirkko tunnetaan.

– Enkä pidä ”poltetaan urut ja kaikille kitarat käteen” -tyyppisestä ajattelusta. Messu isolla kirjoitettuna on saa olla perinteinen messu, joka kirkossa on ollut vuosisatoja. Suuri kuoro, isot urut ja näyttävä kulkue. Meillä saa olla niin korkeakirkollista menoa, että paavikin ihmettelisi.

”Pidetään kirkko Sanassa, ajassa – ja kasassa”

Vakaan luterilaisessa perheessä kasvanut Laajasalo lähti papin tielle paljolti innostavan uskonnonopettajansa takia. Piispan vaaliin häntä kutsui suuri joukko tuttuja.

– Piispaksi ei pyritä, siihen kutsutaan.  Jos joku muu hakijoista valitaan, olen häntä tukemassa. Piispalla on suuri tehtävä, pitää kirkko Sanassa ja ajassa – ja myös kasassa.

Teemu Laajasalo esitteli näkemyksiään Radio Dein piispanvaalitentissä keskiviikkona 10. toukouuta. Keskiviikkona 24. toukokuuta klo 9 Kari Pyrhösen haastateltavana kolmas piispakandidaatti Jaana Hallamaa.

Kuuntele Kari Pyrhösen toimittama piispanvaalitentti – haastateltavana Teemu Laajasalo