Piispa Matti Repo: yhteistyö esikoislestadiolaisten kanssa joutuu uhanalaiseksi

 

Tampereen piispa Matti Repo. Kirkon kuvapankki/Aarne Ormio

Tampereen piispa Matti Repo ohjeisti hiippakuntansa kirkkoherroja yhteistyöstä esikoislestadiolaisten kanssa.

Tampereen piispa Matti Repo lähetti eilen 14.1. hiippakuntansa kirkkoherroille kirjeen liittyen esikoislestadiolaisen herätysliikkeen järjestämiin omiin ehtoollispalveluksiin.

Esikoislestadiolaiset aloittivat maallikkovoimin toteutetut ehtoollispalvelukset joulukuussa Mikkelissä. Tampereen hiippakunnassa esikoislestadiolaiset ovat viettäneet ehtoollista omalla rukoushuoneellaan Jämsässä 20.12.2015.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

Matti Repo toteaa kirjeessään, että seurakunnasta erilliset ja ilman pappia toimitetut ehtoollispalvelukset ovat kirkon järjestyksen vastaisia. Teologisesti katsoen esikoislestadiolaisten käytäntö johtaa liikkeen ”omaksi, itsenäiseksi kirkokseen, jolla ei ole sen paremmin muodollista kuin hengellistä yhteyttä evankelis-luterilaisen kirkon kanssa”, Repo kirjoittaa.

Ei kirkkopyhiä, tiloja tai ilmoituksia

Jumalanpalvelusyhteyden katketessa myös muu yhteistyö joutuu Revon mukaan uhanalaiseksi.

”Ei ole suotavaa, että seurakunnat järjestävät esikoislestadiolaisten kirkkopyhiä tai luovuttavat yhdistyksen käyttöön tilojaan tai liittävät ilmoituksiinsa esikoislestadiolaisten seuroja paikkakunnilla, joilla yhdistyksen paikallisosasto on aloittanut omien ehtoollisten viettämisen”, Repo ohjeistaa.

Hän myös muistuttaa, että liikkeessä on lukuisia, jotka eivät pidä uutta ehtoolliskäytäntöä sopivana. Nämä ”tuntevat nyt suurta tuskaa hengellisen kotinsa hajaantumisen vuoksi ja etsivät kirkon jumalanpalveluksesta turvaa ja rohkaisua evankeliumin sanasta ja ehtoollisen sakramentista.”

”On syytä vastata tähän tarpeeseen, ottaa ihmisiä vastaan sekä jatkaa myös paikallisosaston kanssa yhteistyötä siellä, missä se on keskinäisessä luottamuksessa mahdollista”, Repo päättää kirjeensä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie