Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Piispa Häkkinen: Pappisoikeuksien menettäminen ei ole automaatio

 

Seppo Häkkinen. Kuva: Kirkon tiedotuskeskus

Mikkelin hiippakunnan piispan Seppo Häkkisen mukaan piispojen kannanotto lähetyshiippakunnasta ei merkitse automaattisesti siinä toimivien Suomen evankelisluterilaisen kirkon pappien pappisoikeuksien menettämistä.

– Ei meillä ole eikä voisi olla tästä kollektiivista päätöstä. Jokainen tuomiokapituli harkitsee asian kunkin papin kohdalla erikseen, piispa Häkkinen kertoi Seurakuntalainen.fi:lle.

Suomen ev.lut. kirkon piispat antoivat kannanoton koskien lähetyshiippakuntaa ja sen pappeja. Kannanotossa todettiin muun muassa, että ”Suomen evankelisluterilaisen kirkon pappi ei voi kuulua lähetyshiippakunnan papistoon.”

Piispa Häkkinen, tarkoittaako tämä sitä, että lähetyshiippakunnan papit, joilla on Suomen kirkon pappisvihkimys, menettävät pappisoikeutensa Suomen kirkossa?

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

– Ei meillä ole eikä voisi olla tästä kollektiivista päätöstä. Jokainen tuomiokapituli harkitsee asian kunkin papin kohdalla. Lähetyshiippakunnassa toimivien pappien asema joutuu keskusteluun.

– Päällimmäisenä minulla on suru siitä, että näinkö jälleen kerran tapahtuu kirkossa repeäminen. Tähän on johtanut pitkä kehitys, ensin oli Luther-säätiö ja nyt lähetyshiippakunta. Meidän piispojen tehtävänä on vaalia kirkon yhteyttä. Joskus se johtaa siihen, että on näytettävä raja, Häkkinen sanoo.

Kun ihmiset kuulivat tästä piispojen kannanotosta, monet kysyivät, miksi piispat eivät tasapuolisesti vartioi myös toista laitaa?

– Jokaisen piispan täytyy huolehtia siitä, että hänen hiippakuntansa papit pysyvät tunnustuksessa ja apostolisessa uskossa. Minä vastaan siitä laumasta, mikä minulle on uskottu. Meidät piispatkin niputetaan yhteen nippuun liian helposti ja yleistetään asioita. Kyllä minulle jokainen poikkeaminen tunnustuksesta on vakava ja tärkeä kysymys, johon on puututtava, Häkkinen toteaa.