Pienistä nenistä suuri voima – Burundissa Nenäpäivä-varoilla tuetaan tyttöjen, vammaisten lasten ja batwojen unelmien toteutumista

 
Joukko burundilaisia lapsia pesee käsiään ulkona käsienpesupaikalla.

Burundi tunnetaan sydämellisestä väestöstään ja maagisista maisemistaan. Jokaisella burundilaisella on unelmia ja toiveita, mutta monille esimerkiksi koulunkäynnin keskeytyminen lapsena luo unelmien toteutumiselle suuren haasteen.

Fidan tiimi työskentelee yhdessä burundilaisen helluntaikirkko CEPBU:n kanssa, jotta tyttöjen, vammaisten lasten ja batwa-alkuperäiskansan unelmat voisivat toteutua.

Nenäpäivä on suomalaisille tuttu hyväntekeväisyystapahtuma jo yli 15 vuoden ajalta. Vuonna 2023 Nenäpäivä kokoaa jälleen voimansa auttaakseen niitä, joilla ei ole yhtä helppoa kuin meillä Suomessa. Nenäpäivän varoilla tuetaan suomalaisten järjestöjen tekemää pitkäjänteistä kehitysyhteistyötä 17 maassa. Yksi näistä on maailman köyhimpiin maihin lukeutuva Burundi.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Osa Nenäpäivänä lahjoitetuista rahoista kanavoituu Fidan kautta Burundiin. Nenäpäivä-varoilla Fida tukee Burundissa erityisesti tyttöjä, vammaisia lapsia ja batwa-alkuperäiskansan oikeuksia. Tavoitteena on, että jokainen lapsi saa mahdollisuuden koulutukseen, terveydenhuoltoon, turvaan ja riittävään ravintoon.

Unelmien edessä olevat haasteet ratkaistaan yhdessä

Burundi on maa, jossa unelmat kohtaavat haasteita päivittäin. Taloudellinen tilanne on vaikea, ja iso osa väestöstä elää maatalouden varassa. Moni lapsi joutuu jättämään koulun kesken. Liian aikaisin päättynyt koulunkäynti rajoittaa mahdollisuuksia tulevaisuudessa.

Nenäpäivän lahjoitusten avulla Fida on burundilaisen kumppaninsa, CEPBU-helluntaikirkon kanssa pystynyt tekemään merkittävää työtä. Paikkalliset opettajat ovat saaneet koulutusta ja esiopetusmateriaaleja varhaiskasvatukseen. Lasten koulunkäyntimahdollisuudet ovat parantuneet ja he osallistuvat kerhotoimintaan. Nuoret saavat yrittäjyyskoulutusta sekä ammattikoulutusta, mikä parantaa toimeentuloa ja työllistymistä. Tytöille on tarjottu tietoa muun muassa kuukautisista, jotta heillä olisi paremmat mahdollisuudet osallistua yhteiskuntaan ja käydä koulua. Nuorille on rakennettu ammattitaitokeskuksia, joissa he voivat oppia käytännön taitoja.

Yhdessä Nenäpäivä-lahjoittajien kanssa saavutettuja tuloksia

Nenäpäivä-lahjoitusten avulla on saatu paljon aikaan. Nenäpäivän tuella vuosien 2014–2021 aikana:

  • Yli 15 000 ihmistä sai koulutusta modernista maanviljelystä ja karjaeläinten hoidosta, mikä paransi heidän ruokaturvaansa.
  • Yli 5 500 lapsen mahdollisuudet koulunkäyntiin ovat parantuneet opettajien kouluttamisen ansiosta.
  • Burundiin on rakennettu viisi nuorisokeskusta, joissa lähes tuhat nuorta on käynyt erilaisia teknisiä ja ammatillisia kursseja.
  • Burundiin on rakennettu peruskoulu erityisesti batwa-lasten koulunkäynnin mahdollistamiseksi. Batwat ovat Burundin alkuperäiskansaa.
  • Yli 4 800 lasta ja vanhempaa on saanut psykososiaalista tukea haastavien elämäntilanteiden, kuten lastensuojelu- tai perheväkivaltatilanteiden käsittelyyn sekä mielenterveyden ylläpitoon.
  • 173 burundilaisen kumppaniorganisaation jäsentä ja työntekijää on saanut koulutusten myötä paremmat mahdollisuudet edistää heikoimmassa asemassa olevien oikeuksia.

Nenäpäivää vietetään perjantaina 10.11. Katso suora lähetys YLEn TV2-kanavalta.

 
Fida artikkeli

Aiheet