Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Hamasin propaganda ohjaa länsimaista uutisointia

 

Israelin ja Gazan konfliktista uutisoiminen ei ole tasapuolista, toteaa toimittaja Ivan Puopolo IRR-TV:n Ajassa-ohjelmassa. Mistä epätasapaino johtuu? Miten konfliktin eri osapuolten tiedottamiseen tulisi suhtautua?

Niin kansainväliset kuin suomalaiset uutismediat keskittyvät tällä hetkellä Israelin toiminnan paheksumiseen.

– Se on unohtunut kokonaan, mitä on tehty aikaisemmin ja mitä tapahtuu jatkuvasti. Hamashan on terroristijärjestö, joka ei noudata mitään sodan sääntöjä tai kansainvälisiä sopimuksia. Israel kuitenkin noudattaa niitä parhaansa mukaan, sanoo toimittaja Ivan Puopolo.

Perheniemi neliöb. vko 49-50. MJa

Israelin puolustautuminen eli ampuminen takaisin nähdään Patmos Lähetyssäätiön toiminnanjohtaja Pasi Turusen mukaan mediassa kaiken alkusyynä.

– On palattu takaisin siihen, että Israel on jotenkin itse syyllinen siihen, mitä heille on tapahtunut. Tämä on aika huolestuttava ilmiö.

Israel on ilmoittanut tuhoavansa Hamasin ja pyrkivänsä minimoimaan operaatiossa siviiliuhrien määrän. Hamas taas väittää, että Israel haluaa tappaa palestiinalaiset. Media uskoo Puopolon mukaan jälkimmäistä narratiivia.

– Israel on jo viikkojen ajan ilmoittanut tekstiviestitse, puhelimitse ja lentolehtisillä palestiinalaisille, että heidän tulisi siirtyä Etelä-Gazaan turvaan. He ovat pyrkineet kaikin tavoin siirtämään siviiliväestön pois pohjoisesta, joka on sotatoimialue. Väite siitä, että Israel pyrkisi systemaattisesti tappamaan palestiinalaiset, on aivan absurdi, toimittaja napauttaa.

”Hamas valehtelee ja liioittelee”

Israelia on syytetty sähkön- ja vedenjakelun katkaisemista Gazaan sekä siitä, ettei alueelle toimiteta polttoainetta. Media ei ole ottanut Ivan Puopolon mukaan uutisoinnissa lainkaan huomioon asioiden mittasuhteita. Hän kertoo, että Israelin sähkönjakelu on ollut noin puolet Gazan sähköstä ja alueella olisi kyllä polttoainetta, mutta se on Hamasin hallussa. Israelin toimittama vedenjakelu on puolestaan vain noin 7,7 % koko Gazan vedenjakelusta.

– Terroristijärjestö Hamas valehtelee ja liioittelee koko ajan, Pasi Turunen sanoo.

– Jos Gazan terveysministeriön eli käytännössä Hamasin uutisointia uskotaan, niin silloin Israel ei ole saanut tapettua yhtään Hamasin terroristia, vaan alueella on kuollut vain tuhansia ”ihmisiä” ja ”lapsia”.

Turunen kertoo, että aiempien konfliktien jälkitutkimuksissa on todettu, että monet Hamasin väittämät lapsiuhrit ovatkin olleet aikuisia ja siviilit terroristijärjestöjen taistelijoita. Silti uutisissa siteerataan Gazan terveysministeriötä, joka on Hamasin hallinnassa. Puopolo sanoo, että tilanne on vaikea medialle, koska Israel ei päästä journalisteja Gazaan.

– Tieto pitää ottaa jostain, ja se tulee Gazan terveysministeriöstä. Pitäisi sanoa selvemmin, että se on terroristijärjestön tuottamaa tietoa eikä siksi luotettavaa.

Eri maiden medioissa suhtaudutaan kriittisesti Israelin asevoimien antamaan tietoon. Myös Israelissa on oma, vapaa lehdistö. Sillä on erityisen hyvä mahdollisuus paljastaa, jos Israelin armeija valehtelee. Tämä kokonaisuus luo Israelin asevoimille Puopolon mukaan kannustimen pyrkiä totuudenmukaiseen tiedottamiseen. Sama mekanismi ei päde Hamasiin, koska Gazassa ei ole Israelin tapaan vapaata lehdistöä, eikä valheesta kiinni jääminen olisi Hamasille samanlainen arvovaltatappio.

Hamasia ei kiinnosta rauha

Israelille ainoa keino puolustautua terroristi-iskuilta on Hamasin tuhoaminen. Tehtävä on vaikea.

– Jos Israelille on annettu oikeus tuhota Hamas, mutta järjestö on piiloutunut siviilien taakse, niin miten se tehdään, Ivan Puopolo kysyy.

– Israel on halunnut ajaa siviilit pois sotatoimialueelta. Eikö tämä ole järkevin mahdollinen tapa? Ainoa muu tapa on seurata sivusta ja levitellä käsiä, kun Hamas tekee terroristi-iskuja.

Pasi Turunen kertoo, että terroristijärjestö on rakentanut Gazan alle valtavan tunneliverkoston, joka on noin kaksi kertaa New Yorkin metron mittainen.

– Tunnelit on rakennettu Hamasin taistelijoita, ei siviilejä varten. Jihadistiäidit ja muut ovat siellä päällä ihmiskilpinä.

Muutosta ei ole näkyvissä, sillä koko yhteiskunta rakennetaan Turusen mukaan kasvattamalla Gazan asukkaat vauvasta vaariin jihadistiseen ajattelutapaan.

Megatrendit eivät välitä totuudesta

Miksi Hamasin tavoitteesta tuhota Israel ei kerrota juurikaan uutisissa? Ivan Puopolo näkee sen liittyvän moraaliseen megatrendiin, positioon, jossa asetutaan yleensä niiden puolelle, joita pidetään uhreina.

– Valittua moraalista positiota tai suuren yleisön kannattamaa megatrendiä tukevien tarinoiden, uutisten, tiedon ja väitteiden julkaisukynnys on todella matala ja todistustaakka mitätön. Kun otetaan Hamasia tukeva moraalinen positio, niin ei sillä ole niin kauheasti merkitystä, ovatko tiedot totta ja suhteellisuusperiaatteen mukaisia. Pääasia on, että se palvelee sitä moraalista tahtoa, joka ihmisellä on.

Puopolo toivoo uutisointiin tasapuolisuutta. Pasi Turunen haluaisi puolestaan nähdä sen, että syy-seuraussuhteet tuotaisiin useammin esiin.

Maailmalla jännitetään nyt, leviääkö konflikti naapurimaihin. Ivan Puopolo ei usko, että Israel haluaa sitä.

– Israelin intressien mukaista on vain tuhota Hamas, ei levittää sotaa ympäriinsä eikä tappaa kaikkia palestiinalaisia.

Miten Israel-uutisointia voisi parantaa? Mikä on YK:n rooli konfliktin ratkaisussa? Ivan Puopolo ja Pasi Turunen ruotivat Israelin ja Gazan tilannetta Ajassa-ohjelmassa Markku Tenhusen johdolla. Ohjelma esitetään televisiossa antennikanavalla 16 torstaina 9.11. klo 19.45. Ohjelma on katsottavissa myös tästä linkistä

Elina Uusikylä