Pesäpallotermit kimpoilevat juuri nyt Sanan Suvipäivillä

 

Kansan Raamattuseuran toiminnanjohtaja Kalle Virta jututti perjantaina Sanan Suvipäivillä Ikaalisten seurakunnan kirkkoherraa, Juha Ailaa. Kuva: Erja Taura-Jokinen

Ikaalisten ihmiset olivat Kansan Raamattuseuran kesäjuhlan avajaispäivänä avaintekijöitä. Perjantai-iltana estradilla jututettiin kirkkoherraa, kunnanjohtajaa ja aktiiviseurakuntalaista.

Sanan Suvipäiviä vietetään 14.–16.6.2024 Ikaalisissa. Edellisen kerran tapahtuma järjestettiin samassa kaupungissa 14 vuotta sitten, jolloin Ulla Saunaluoma emännöi sitä tuoreena toiminnanjohtajana.

Nyt perjantain suvipäiväkävijät kätteli tervetulleiksi uusi toiminnanjohtaja, Kalle Virta.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

– Monet toivottivat minulle onnea ja siunausta uuteen tehtävääni, mutta se sama Kallehan minä olen, joka olen KRS:ssä työskennellyt jo 14 vuotta.

Virran haastattelussa kirkkoherra Juha Aila luonnehti Ikaalista pieneksi suureksi kaupungiksi, seurakuntaa puolestaan aktiiviseksi, kansankirkolliseksi ja hengellisesti vireäksi.

– Seurakuntamme ei ole profiloitunut konservatiiviseksi tai liberaaliksi. Meillä ollaan Kristus-keskeisiä.

Suvipäivien sloganiksi valikoitui jo varhaisessa vaiheessa Tuu kotiin.

– Idea tuli alun perin seurakunnan luottamushenkilöltä. Ja hyvinhän se toimii, sillä seurakunta tekee yhteistyötä paikallisen pesisseuran, Tarmon, kanssa.

Pesiskentältä lainattuja sanoja näkyy Sanan Suvipäivillä myös ohjelmien otsikoissa, kuten Yhtä joukkuetta -paneelikeskustelussa, Pallo hukassa -raamattuopetuksessa ja Kunnari tuli! -konsertissa.

Eläkkeelle jääneellä, yhä raamatunopettajana palvelevalla Ulla Saunaluomalla on vahva pesishistoria.

Avajaisillassa Kalle Virta kysyi kirkkoherralta, mitä yhdessä voisimme rukoilla Ikaalisten hyväksi.

– Yhteiskunnassa tapahtuu juuri nyt muutoksia, jotka koskevat myös Ikaalista. Terveydenhoitoon ja vanhustenhuoltoon sekä tuulimyllypuistoihin liittyvät asiat huolestuttavat kaupunkilaisia ja aiheuttavat ristiriitoja. Myös kyläkoulun kohtalo on ajankohtainen asia, Aila luetteli.

Raamattuosuudesta vastasi perjantaina KRS:n koulutusjohtaja Lea Kujanpää, joka haastoi osallistujia miettimään, mihin perustuu kunkin itse luomat mielikuvat Jumalasta ja Jeesuksesta.

– Tunteemme ja ajatuksemme eivät kerro totuutta, hän muistutti.

Eikä Vanha testamentti anna niin ankaraa kuvaa Jumalasta kuin moni muistaa.

– Viidennessä Mooseksen kirjassa luvataan, että Hän on meitä lähellä aina, kun me häntä rukoilemme.

Suuri on lupaus myös Ilmestyskirjan kolmannessa luvussa:

Minä seison ovella ja kolkutan. Jos joku kuulee minun ääneni ja avaa oven, minä tulen hänen luokseen, ja me aterioimme yhdessä, minä ja hän.

Avausiltaan sisältyi myös Sana-lehden päätoimittajan, Ilkka Enkenbergin, luotsaama keskustelu, johon osallistuivat kaupunginjohtaja Eeva Viitanen, puheterapeutti ja aktiiviseurakuntalainen Anni Karjalainen sekä KRS:n Krito-työn koordinaattori Merja Lehtinen.

Lauantaina yleisön eteen astuvat esimerkiksi Ida-Elina, yleisurheilun EM-kisoista juuri kotiutunut juoksija Samuli Samuelsson, psykoterapeutti Maaret Kallio, onnellisuusprofessori Markku Ojanen sekä laulaja Pasi Kaunisto.

Sanan Suvipäivillä on myös useita raamattuopetuksia sekä ohjelmaa lapsille.