Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Pertti Kurikan nimipäivät haastaa ennakkoluuloja

 

Pertti Kurikan Nimipäivät: Kari Aalto

Suomen UMK-kilpailun voittanut kehitysvammaisten muodostama punk-yhtye Pertti Kurikan nimipäivät herättää maailmalla huomiota kehitysvammaisten oikeuksiin.

Punk-yhtye Pertti Kurikan nimipäivät voitti Uuden Musiikin Kilpailun 28.2. kappaleellaan Aina mun pitää, ja edustaa siten Suomea vuoden 2015 Itävallan Euroviisuissa. Yhtyeen voitto on herättänyt kansainvälistä huomiota paitsi bändin jäsenten kehitysvammaisuudella, myöskin Euroviisuissa epätavallisella musiikkityylillä.

Pertti Kurikan nimipäivät on ensimmäinen kehitysvammainen esiintyjä Euroviisu-kilpailuissa, ja tulee siten saamaan valtavasti huomiota kehitysvammaisille ja heidän elämäänsä liittyviin ongelmiin. Aikaisemmin Euroviisuissa ovat olleet esillä lähinnä seksuaalivähemmistöjen oikeudet: Dana Internationalin voitto 1998, sekä vuoden 2014 Euroviisujen voittaja Conchita Wurst haastoivat ennakkoluuloja, ja toivat huomiota eri seksuaalivähemmistöihin kuuluville. Nyt Pertti Kurikan nimipäivät nostavat lauluissaan esille kehitysvammaisten oikeudet.

KRS Krito 10.-23.6.

PKN:n voitto on herättänyt valtavasti huomiota myös kansainvälisellä tasolla. Asiasta ovat uutisoineet muunmuassa Svenska Dagbladet, Aftonbladet, englantilainen Metro, The Guardian sekä The Independent. Kaiken kaikkiaan kehitysvammaisuudesta puhutaan nyt erittäin positiiviseen sävyyn – kiitos Pertti Kurikan nimipäivien menestyksen.

Pertti Kurikan nimipäivillä on myös Gospel-yhteyksiä. Bändin basisti Sami Helle kertoo olevansa Jaakko Löytty -fani. ”Kun ensi kerran kuulin häntä, ajattelin: Tämä on hyvää”, Helle kertoi Kotimaa24:lle. Helle on kuullut Löyttyä viime kesän Herättäjäjuhlilla, ja aikoo myös mennä Löytyn 60-vuotisjuhlakonserttiin.

 

Lähde: yle.fi

Kuva: J-P Passi