Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Pastorin tuulivoimala jauhaa sähköä

 

Muut Pohjoismaat ovat Suomea huimasti edellä tuulivoiman käytössä. Kuva: Istockphoto

Vapaaseurakunnan pastorin Ilkka Klingan tuulivoimala on toiminut Ikaalisten Teiharjussa vuoden päivät. Hänen tuoreempi ”myllynsä” nousi äskettäin samaan kaupunkiin, Vahon Aljonvuoreen.

Kummatkin tuulivoimalat hankittiin Saksasta käytettyinä.

– Tuulivoimaloiden pystyttäminen vaati kärsivällisyyttä, mutta työ on palkittu, Ilkka Klinga kertoo.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Hän pitää ihmeenä sitä, kun voimalat pyörivät.

– Kutsumustyöni tulee esille Teiharjun voimalan nasellista, jossa lukee yeshua.fi. Se ohjaa tutustumaan maailmankaikkeuden suurimpaan nimeen.

Tuuli on saasteetonta energiaa, mutta sen käytössä Suomi on kehitysmaa.

Suomessa on vain 130 rakennettua tuulivoimalaa, kun Ruotsissa niitä on 1655, Saksassa 21 607 ja Suomea pinta-alaltaan kahdeksan kertaa pienemmässä Tanskassa 5 500. Siellä tuulivoimalat tuottavat 24 prosenttia maan käyttämästä sähköstä.

Tuulivoimaa edistämään -selvityksen tehnyt ministeri Lauri Tarasti sanoo, että tuulivoima ei ole Suomessa saanut sille kuuluvaa painoarvoa. Tarasti esitti kesällä 16 toimenpidettä, joilla hallinnollisia esteitä voidaan purkaa tuulivoimalarakentamisen vauhdittamiseksi.

Viihdetaiteilija Jari Sillanpää esitteli Apu-lehdessä tuulivoimabisneksiään ja kertoi, ettei kadu vaikka hommaan on palanut 1,5 miljoonaa euroa. Hänen voimalansa pystytys alkoi viime helmikuussa, eikä ole vielä valmis.

– Rakennusalusta olikin suunniteltu väärin. Siipien asennusvaiheessa alusta ei kestänyt, vaan siipi romahti maahan ja meni tuhannen murskaksi. Olen pistänyt itseni kärsivällisyyskouluun. Opetusta on tullut, laulaja tilitti.