Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Pappi: ”Kristinusko viittaa kauniiseen todellisuuteen”

 

Kuva: Saku Perintö / Jiffel

Salanimellä saarnaava kaapumies Pappi julkaisi keväällä uskonnollis-kristillistä pohdintaa sisältävän Syvyys-levyn. Nyt on vuorossa esikoiskirja Rukoileva kädellinen.

– Rukoileva kädellinen, siis uskonnollinen ihminen, on läntisessä maailmassa harvinaistumaan päin. Koska satun itse kuulumaan tähän eksoottiseen lajiin, olen kokenut velvollisuudekseni luodata sen sielunmaisemaa, ”ekumeeniseksi yleiskristityksi” tunnustautuva Pappi pohtii vaikuttimiaan.

Pappi lainaa elokuvaohjaaja Pirjo Honkasaloa, joka kuvailee tuoreessa Kirkko & Kaupunki -lehdessä ihmistä ”elämäänsä merkitystä etsiväksi eläimeksi”.

– Kirjassani pyrin omien tuntojeni ja erilaisten pop-kulttuuriesimerkkien avulla havainnollistamaan, kuinka tällainen lajityypillinen merkityksen haeskelu muuttuu helposti uskonnolliseksi kaipaukseksi ja siten rukoukseksi, Pappi selostaa Seurakuntalaiselle.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

– Kirjasta tuli myös eräänlainen puolustuspuheenvuoro. Monien mielestä uskonnollinen maailmankuva vaikuttaa järjettömältä ja hengellisyyden mielekkyys kyseenalaistetaan monelta rintamalta.

Papista tiedetään, että hän on Kainuussa kasvanut teologian maisteri, joka on toimittanut joitakin kirkollisia toimituksia. Syvyys-levyn perusteella hän on myös raskaaseen musiikkiin vihkiytynyt taiteilija.

– Vaikka kirja on Syvyys-levyn sisarteos, se on kuitenkin itsenäinen kokonaisuus. Kaikkea Pappi-kokonaisuudessa määrittelee tietty tyylillinen tinkimättömyys ja teologis-filosofinen pohjavire.

Entä mikä Pappi on miehiään hengellisesti. Minkälainen kristitty hän on?

– Kuulun luterilaiseen kirkkoon, mutta pidän itseäni ennen kaikkea ekumeenisena ”yleiskristittynä”. Minulle oleellista on, että kristinusko viittaa tuonpuoleiseen, kauniiseen todellisuuteen, joka kyseenalaistaa synnin ja kuoleman tämänpuoleisen mahdin.

– Ja vaikka langenneen maailman eksistentiaalinen kokemus ei kristillistä visiota aina pystyisikään todeksi tuntemaan, on se ainakin uskon, toivon ja kaipauksen kohde, Pappi filosofoi.

Katso Papin tuore musiikkivideo

Tutustu Rukoileva kädellinen -kirjaan

 
Artikkelibanneri perussanoma