Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Papit kokoontuvat synodaalikokoukseen pohtimaan pelastusta – edellinen kokous järjestettiin 2016

 
ihmisiä istumassa kirkonpenkissä käytävän vieressä

Helsingin hiippakunnan synodaalikokous alkoi jumalanpalveluksella Helsingin tuomiokirkossa 27.9.2016. Kuva: Aarne Ormio/Kirkon kuvapankki

Tiistaina 27.9.2022 kokoontuvat Suomen evankelis-luterilaisen kirkon papit synodaalikokouksiin ympäri Suomen. Kokouksia järjestetään piispojen johdolla yhtä aikaa kirkon kaikissa yhdeksässä hiippakunnassa.

Syyskuun viimeisellä viikolla näkyykin Turun, Tampereen, Oulun, Mikkelin, Kuopion, Seinäjoen, Helsingin ja Espoon katukuvassa poikkeuksellisen suuri määrä papin virkatunnuksia eli papin paitaa pitäviä pappeja. Synodaalikokous on vuosisatainen perinne, ja se järjestetään kuuden vuoden välein. Tänä vuonna kokousten teema on Pelastus.

Yli 3000 pappia kutsuttu – synodaalikokouksista vuorovaikutusta ja vertaistukea

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa työskentelee noin 2000 seurakuntapappia. Lisäksi kirkon erityistehtävissä työskentelee noin 400 pappia ja muualla, esimerkiksi oppilaitosten ja järjestöjen tehtävissä noin 600 pappia. Myös eläkkeellä olevat papit kutsutaan lukuunottamatta Tampereen hiippakuntaa, jossa synodaalikokoukseen kutsutaan myös diakonian virkaan vihittyjä.

KRS Krito 10.-23.6.

Vuoden 2022 synodaalikokousten teema Pelastus haastaa pappeja pohtimaan vaativiakin teologisia kysymyksiä, joilla on merkitystä paitsi papin myös kirkon muiden työntekijöiden arjessa.

Teemaa käsitellään monesta eri näkökulmasta. Miten puhe pelastuksesta liittyy tähän maailmaan ja kirkon toimintaan siinä? Mitä tarkoitetaan kirkon missiolla, joka lähtee kaikkialta ja kohdistuu kaikkialle? Kun kirkossa, pappien saarnoissa ja kirkollisissa toimituksissa puhutaan pelastuksesta, niin mistä silloin puhutaan ja onko puhe ymmärrettävää aivan tavalliselle seurakuntalaiselle?

Synodaalikokoukset pidetään tiistaina 27.9.2022. Oulun ja Porvoon hiippakunnissa kokoukset ovat matkustamisesta johtuen kaksipäiväisiä. Monissa hiippakunnissa järjestetään erilaisia etkoja tai jatkoja, joko verkossa tai livetapahtumina esimerkiksi rovastikunnittain. Yksityiskohtia tapahtumista sekä hiippakuntien yhteyshenkilöt löytyvät hiippakuntien synodaalikokoussivuilta, joihin linkit tiedotteen lopussa.

Synodaalikirjasta aineksia teologiseen vuoropuheluun

Synodaalikokouksia varten on usein kirjoitettu erillinen synodaalikirja. Aikoinaan kussakin hiippakunnassa saatettiin kirjoittaa oma synodaalikirja, mutta viime vuosikymmeninä synodaalikirjat ovat olleet yhteisiä kaikille hiippakunnille. Elokuussa 2022 julkaistussa synodaalikirjassa ”Pelastus” kuvataan pelastukseen liittyviä keskeisiä teologisia näkemyksiä. Kirjan ovat toimittaneet Niko HuttunenAnna-Kaisa InkalaKari KopperiMarko Marttila ja Terhi Törmä. Teos on verkossa suomeksi ja ruotsiksi, ja se palvelee kaikkia hiippakuntia.

Kirkon viestintä