Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Paavo Arhinmäki: Suomen pitää kantaa isompi vastuu pakolaisista

 

Radio Dein Vaaliekstrassa Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki vaatii, että Suomen pitäisi ottaa esimerkkiä Ruotsista ja kantaa isompi vastuu Syyrian pakolaisista.

– Ei voi ajatella niin, että maailman köyhät unohdetaan silloin,

Paavo Arhinmäki kiittää hallitusta siitä, että pakolaiskiintiö nostettiin väliaikaisesti 750:stä 1050:een.  Arhinmäen mielestä pakolaiskiintiö voitaisiin nostaa 1500:aan.

Myös kehitysapua pitäisi Vasemmistoliiton puheenjohtajan mielestä nostaa. Arhinmäki huomauttaa, että Iso-Britannia on päässyt kansainväliseen tavoitteeseen 0,7 prosenttiin taloudellisesta kriisistä huolimatta.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

– Pidän erittäin ikävänä, että Perussuomalaisten lisäksi myös Kokoomus ja Keskusta ovat puhuneet siitä, että kehitysapua leikattaisiin.

Monet puolueet ovat tulleet aiempaa kriittisemmiksi maahanmuuttoa kohtaan. Paavo Arhinmäen mielestä Suomen pitää jatkossa pitää maahanmuuttajista parempaa huolta.

– Kielikoulutus ja kultttuurin tuntemus on ihan oleellista, jotta pääsee työelämään kiinni ja pystyy elämään täällä.

Arhinmäen mielestä on outoa ajatella, että Suomeen ei voisi tulla maahanmuuttajia myös työn perässä, kuten suomalaisetkin ovat itse toimineet muuttaessaan ulkomaille töihin kautta historian.

– Suomesta on aina lähdetty työn perässä Ruotsiin, Yhdysvaltoihin, Australiaan. Miksi me nyt sanoisimme, että Suomeen ei voi tulla?

Arhinmäki pitää kohtuuttomana, että yksittäisten maahanmuuttajien tekojen perusteella pyritään leimaamaan kaikki maahanmuuttajat.

Kasankirkkojen erityisasemasta voidaan luopua

Vasemmistoliiton puheenjohtaja ottaa Radio Dein Vaaliekstrassa kantaa myös uskonnon rooliin suomalaisessa yhteiskunnassa. Arhinmäen mielestä ihmisiä ei tule uskonnon tai syntyperän vuoksi laittaa erilaiseen asemaan.

Arhinmäen mukaan  kaikilla uskontokunnilla tulisi olla samanlainen asema ja kansankirkkojen erityisasemasta voitaisiin luopua. Esimerkiksi kouluissa pitäisi lopettaa oman uskonnonopetus.

– Kaikille opetettaisiin nykyisen elämänkatsomustiedon kaltaista uskontotietoa, jossa käytäisiin erilaisia uskontoja ja filosofisia ajattelutapoja läpi kaikki yhdessä, eikä niin että uskonnollisen taustan mukaan eriteltäisiin.

Paavo Arhinmäki kuitenkin myöntää, että oleellinen osa Suomen kulttuurihistoriaa nousee nimenomaan kristinuskosta.  Arhinmäki ei halua kieltää koulujen kevätjuhlissa Suvivirren laulamista.

– Itse koen, että Suvivirttä ei enää yhdistetä uskontoon, vaan se on enemmän tällainen kesän alkutraditio.

Vaikka Paavo Erkki Arhinmäki ei ole koskaan kuulunut evankelis-luterilaiseen kirkkoon, niin side kirkkoon kuitenkin löytyy isoisän Erkki Arhinmäen kautta.

Erkki Arhinmäki oli Munkkiniemen seurakunnan kirkkoherra, joka kuoli Paavon ollessa kolmen kuukauden ikäinen. Paavo Arhinmäki on tutustunut isoisäänsä lehtileikkeiden ja aikalaisten tarinoiden avulla.

– Erkki Arhinmäki oli kirkkoa uudistava ja uudenlainen kirkkoherra. Hän osallistui paljon yhteiskunnalliseen toimintaan – siinä mielessä hyvin samankaltaisia ollaan.

Vasemmistoliitonpuheenjohtaja Paavo Arhinmäki Kirsi Rostamon vieraana torstaina 16.4 Vaaliekstrassa klo 9.05 ja uusinta klo 13.05. Vaaliekstran haastattelut löytyvät myös Radio Dein nettiarkistosta.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)