Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Orpokotijuhlilla hoidettiin väsyneitä sieluja

 

Parikanniemisäätiön Orpokotijuhlia vietettiin viime viikonloppuna Parikkalassa 67. kerran. – Nämä ovat hyvin sielunhoidolliset juhlat. Puheet tähtäävät juhlavieraiden hengellisen elämän herättämiseksi ja vahvistamiseksi, Parikanniemisäätiön toiminnanjohtaja Markku Liukkonen sanoo.

Juhlien teemana oli ”Sinun sanasi on totuus”. Järjestäjän mukaan juhlien osallistujamäärä oli noin 2200, kun kaikkien kolmen päivän väkimäärät lasketaan yhteen.

Parikanniemisäätiön toiminnanjohtaja, pastori Markku Liukkosen mukaan orpokotijuhlilla oli tyypilliseen tapaan keskeisenä sanoma rististä ja anteeksiantamuksesta.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Esillä oli myös sanoma siitä, että koitetaan auttaa heikon uskon pitämistä palavana. Vähemmän oli kehotusta uskonratkaisun tekemiseen. Juhlille tulee kiusattuja ja väsyneitä kristittyjä. Koen, että nämä ovat hyvin sielunhoidolliset juhlat. Puheet ovat hyvin ihmisläheisiä, eikä niissä esiinny paljon kirkkopoliittisia linjauksia, Liukkonen sanoo.

Orpokotijuhlat ovat pyrkineet säilyttämään yksinkertaisen luonteensa: virren veisuun, puheenvuorot, raamattutunnit, yhteisen rukouksen ja Herran Pyhän ehtoollisen. Näistä peruselementeistä iloittiin tälläkin kertaa.

Helena Konttisen näkyä jatkamassa

Orpokotijuhlat ovat saaneet alkunsa 1900-luvun alussa Uukuniemellä vaikuttaneen Helena Konttisen toiminnasta. Elokuun 16. päivän aika merkitsi vuodenvaihdetta hänen profeetallisessa toiminnassaan. Hän teki silloin tiliä Jumalan edessä armolahjansa käytöstä. Samalla hän julisti horrostilassa sanaa paikalle kokoontuneille kuulijoille ja ystäville.

Jo Konttisen elinaikana näistä päivistä alkoi muodostua tapahtuma, joka kokosi yhteen suurehkon joukon sanankuulijoita Uukuniemen rajojen ulkopuoleltakin. Konttisen kuoltua juhlia alettiin viettää Parikanniemen orpokodilla. Sotien jälkeen juhlat siirtyivät nykyiselle paikalleen Saaren kirkolle.

Parikanniemisäätiö on yleishyödyllinen järjestö, joka palvelee kristillisessä hengessä huostaan otettujen lasten ja yksinäisten vanhusten parissa. Uukuniemeläiseen hengelliseen perintöön kuuluu myös vahva sanan julistus sekä halu auttaa ihmisiä henkilökohtaiseen uskoon Jeesuksen Kristukseen.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie