One Way Missionin perustaja Tapani Suonto: ”Näyn pitää mennä kuoleman laakson kautta”

 

Tapani Suonto (vas.) siunaa Esa-Pekka Mattilan One Way Missionin toiminnanjohtajaksi. Kuva: Penti Tuovinen

One Way Missionin työ kasvaa. Ulkomaan kenttien lisäksi Suomessa on 17 paikkakuntaa, joissa 35 vuotta toiminut lähetysjärjestö on käynnistämässä tai jo käynnistänyt seurakuntatoimintaa. 20 vuotta sitten työ oli aallonpohjassa.

Teksti: Ulla-Maija Lammi-Ketoja

– Näky on ollut minulla koko ajan selkeä ja kirkas: Jumalan valtakunnan kasvu ja menestys, sanoo One Way Missionin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Tapani Suonto. Hän aloitti Herran työkentällä jo 19-vuotiaana.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Näky on matkan varrella koeteltu. Vaikein hetki oli 1990-luvun lopulla, kun Perjantai Kristukselle -toiminta alkoi hiipua sellaisena, kuin se silloin oli.

– Näyn pitää mennä kuoleman laakson kautta. Sen kautta Jumala näyttää, että hän kaiken tekee. Ihminen on sivustakatsoja. Jumala käyttää ihmisiä toiminnassa, mutta Jumalan Pyhä Henki vaikuttaa sen, mitä tapahtuu. Kaikki se, miten One Way Mission on vuosikymmenien aikana kasvanut ja laajentunut, on ollut suuri ilo ja ihmeellistä nähdä. Sen läpieläneenä tiedän, että se ei ole meistä ihmisistä lähtöisin. Asioita vie eteenpäin joku suurempi ja korkeampi. Pyhä Henki toimii ja saa aikaan. Itse saa vain kiittää Herraa.

Meillä on vihollinen ja vastustaja, josta ei selvitä ilman yliluonnollisen Jumalan apua.

Kun Jumala luo uutta, taistelu on kovaa.

– Meillä on vihollinen ja vastustaja, josta ei selvitä ilman yliluonnollisen Jumalan apua. Hänen tulee ilmestyä, auttaa ja varjella.

Kuluneet yli kolme vuosikymmentä ovat olleet suurelle joukolle koulua siitä, mitä on Jumalan valtakunnan työ ja mikä on ihmisen rooli siinä.

Armo vaikuttaa kaikessa

– Kun en itse ole enää toiminnanjohtaja minun ei tarvitse juosta ympäri maailmaa eikä ratkoa kaikkia päivänpoliittisia kysymyksiä. Voin keskittyä muihin asioihin, kuten kotimaassa uusien seurakuntien syntymiseen. Suomessa on 17 paikkakuntaa, joissa on käynnistymässä tai jo käynnistynyt pitkällä olevaa seurakuntatyötä. Minulla on nyt enemmän aikaa myös julistamiseen ja mediatyöhön. Olen nykyisin siis erilaisessa roolissa. Juoskoon ne, jotka ovat nuorempia ja energisempiä!

– Olen iloinen ja kiitollinen nuoremmasta polvesta ja sen energisyydestä. Iloitsen siitä, että meillä on uusi toiminnanjohtaja, joka on kypsä tehtäväänsä.

Suurin haaste Tapani Suonnon mukaan on muutos, joka tällä hetkellä maailmassa vallitsee.

– Tilanteet kiristyvät lähetyskentillä, kristittyjä vainotaan. Myös Euroopassa ja Suomessa hajaannus on suurta liberalismin vyöryessä eteenpäin. Se on valtava haaste aidolle kristillisyydelle

tulevina vuosina. Siksi pitää olla hereillä. Olemme menossa kohti vaikeimpia aikoja ja lopulta tulee yö, jolloin ei kukaan voi työtä tehdä. On julistettava rohkeasti evankeliumia, kun vielä sen aika on.

One Way Mission toimii kymmenellä lähetyskentällä. Kuva Mongolian naistenkodilta, jossa tehdään työtä mm. alkoholisoituneiden naisten parissa. Kuva: Tuija Niskanen

– Jumala on uskollinen eikä hän kutsumistansa kadu. Lopulta se on kuitenkin Jumalan armo, joka kaikessa vaikuttaa, ei meidän erinomaisuutemme.

Elämänkokemuksesta apua

One Way Missionin nykyinen toiminnanjohtaja Esa-Pekka Mattila näkee lähetysjärjestön tulevaisuuden valoisana.

– Päätehtävämme on välittää evankeliumia, ilosanomaa kotimaassa ja ulkomailla. Pidämme huolta heikommista lapsista vanhuksiin. Meillä on tällä hetkellä kymmenen ulkomaan kenttää.

Esa-Pekka Mattila on työskennellyt tehtävässään elokuusta 2016 lähtien.

– Olimme vaimoni Soilen kanssa toimineet One Wayssa jo vuosina 2005–2007, joten työ oli meille tuttua. Kun meitä kutsuttiin työhön uudestaan 2013, vastasin, että voin tulla pastoriksi, mutta toiminnanjohtajaksi en ryhdy. Ajattelin, ettei minusta ole siihen. Pohdinnoissani tulin tulokseen, että voin kyllä tehdä kaikkea muuta, kohdata ihmisiä kadulla, saarnata ja johtaa ylistystä. Painiskelin paljon itseni kanssa, mutta Jumala näki toisin. Nyt koen olevani oikealla paikalla. Saan tehtävässäni paljon tukea ja rohkaisua toisilta. Päätämme asioista yhdessä.

Minulle, silloiselle ateistille, hän sanoi: ”Esa-Pekka, jonakin päivänä sinä tulet uskoon.”

Esa-Pekka Mattila kokee, että koko hänen aikaisempi elämänkokemuksensa on ollut koulutusta nykyiseen tehtävään.

– Jumala käyttää kaikkea, jopa niitä vuosia, kun en ollut edes uskossa. Lukion jälkeen vietin vuoden Irlannissa. Minulla oli kämppäkaverina pastori, joka puhui minulle Jeesuksesta. Minulle, silloiselle ateistille, hän sanoi: ”Esa-Pekka, jonakin päivänä sinä tulet uskoon.” Se ei tapahtunut vielä silloin, vaan muutamaa vuotta myöhemmin. Tuona Irlannin vuonna opin kuitenkin englannin kielen, josta on ollut paljon hyötyä One Wayn eri seurakunnissa ympäri maailmaa.

Myös aikaisemmalla kotiseurakunnalla ja omalla perheellä on ollut tärkeä merkitys kasvun tiellä.

– Eikä vähiten Viron vuosilla, jossa olimme pariin otteeseen perheenä Herran työssä.

Kutsun Jumalan valtakunnan työhön Esa-Pekka sai yhdessä vaimonsa Soilen kanssa jo pian heidän avioitumisensa jälkeen 1995.

Soihtu palamassa

– Lähetystyön puolella One Way Missionin suurin haaste on se, että maailma jatkuvasti tiukkenee. Aasiassa ongelmia tuovat erilaiset poliittiset tilanteet ja se, miten ne vaikeuttavat kristillisten seurakuntien toimintaa.

– Koska kristilliset arvot eivät ole enää maassamme muodissa, kohtaamme vastustusta. Antikristillisyyden keskellä on pidettävä soihtua palamassa. Tämä ei ole kuitenkaan pelkästään negatiivista, vaikeuksien keskellä seurakunta yleensä voi hyvin.

Nykyään ihmiset villiintyvät erilaisiin spekulointeihin. Kaikilla tuntuu olevan omat mielipiteensä kuten Korintin seurakunnassa.

– Media tuo omat haasteensa. Nykyään ihmiset villiintyvät erilaisiin spekulointeihin. Kaikilla tuntuu olevan omat mielipiteensä kuten Korintin seurakunnassa. Tämä tosin on koko kristillisen kentän haaste, ei vain One Way Missionin.

– Kun katse on käännettynä Jeesukseen, silloin ihmiset elävät lähellä toisiaan. Kun Herraan katsominen hämärtyy, yhteys toisiin ihmisiin myös heikkenee.

One Way perhekuntana rohkaisee toisiaan ja pitää toisistaan huolta.

– Edustamme yhteiskunnan laajaa kirjoa ja tulemme varsin erilaisista taustoista, mutta meillä kaikilla on suuri kaipuu palvella elävää Jumalaa. Hän on uskollinen, kannustaa, rohkaisee ja on todella hyvä.