Hyvät: Viikon debatti ehdolla vuoden radio-ohjelmaksi: ”Lajissaan ainutlaatuinen” – Radio Dei kisaa myös juontajatittelistä

Olli Valtonen 60 vuotta: ”Kirkossa on sallittava ajattelun erilaisuus”

 

– Jos kirkko kieltäytyy vuorovaikutuksesta, sille käy kuten Neuvostoliitolle, se romahtaa, HelsinkiMission toiminnanjohtaja Olli Valtonen sanoo.

Pastori Olli Valtonen on kuin profeetta, joka julistaa alhaalta ylös vaikuttavasta muutoksesta, kaaoksesta ja siitä, kuinka postmoderni seurakunta törmää mondernia aikaa ihannoivaan kirkkoon. Kyseessä on ”Emerging church” -liike, joka vaikuttaa nyt eri puolilla maailmaa.
Emergensissä on kyse siitä, että vanhaan järjestelmään kohdistuu paljon erilaisia vaikutuksia, jotka muhivat sen sisällä ja lopuksi syntyy uutta, jota kukaan ei voinut etukäteen ennustaa. Olli Valtosen perustama Tuomasmessu on hyvä esimerkki emergensistä. 22 vuotta sitten perustajat halusivat vain kehittää sellaisen jumalanpalveluksen ja yhteisön, jossa itse viihtyisivät eikä kukaan olisi voinut arvata millainen kansainvälinenkin liike siitä syntyi.

– Kirkko ei kuitenkaan kuukahda – siksi, että kirkolla on kaiken kaaoksen ylin ja suurin, mahtavin voima, Pyhä Henki. Pyhä Henki on kaaoksen henki ja luoja, joka tekee koko ajan uutta. Kirkon johtajat saavat valita hyväksyvätkö tämän iloiten vai itkien, hehkuttaa karismaattisessakin liikkeessä vaikuttanut pastori. Olli Valtonen näkee uudistusta kirkomme laajassa pienryhmätoiminnassa, jota maallikot vetävät.
– Voisiko tavallisen ihmisen teologia olla aivan yhtä oikeata kuin piispan, kysyy Olli Valtonen ja myöntää nöyrästi ”olemme kaikki sumussa ja menemme haparoiden eteenpäin. Jokaisen aikakauden täytyy etsiä Jumalan vastaus tälle päivälle”.

Dei Neliöb. 9.2.-3.3.

Tulevaisuudessa kirkolla on kaksi vaihtoehtoa; joko tehdä opistaan yksi suuri kompromissi, joka ei tyydytä ketään tai hyväksyä erilaisia seurakuntia, jotka ovat tulkinneet Raamattua eri tavalla.
– Kirkon tulisi sallia se, että ihmisillä on oikeus ajatella eri tavalla, sillä me kuljetaan eri tahtiin – jotkut kantaa mennyttä aikaa enemmän kuin toiset elävät postmodernissa ajassa.
Olli Valtonen toivoo, että kirkko säilyttää suurisieluisen dogmaattisuuden ja siirtyisi ortodoksiasta ortopraxiaan.
– Mitä jos keskityttäisiin hyvän tekemiseen?

Olli Valtosen haastattelu Radio Deissä tiistaina 16.2. klo 19-20.

Tiistaina 16.2. 60 vuotta täyttävä Olli Valtonen tunnetaan citypappina, Tuomasmessun perustajana ja muutenkin kirkollisena vaikuttajana. Hän on toiminut myös journalistina ja perustanut nykyään voimakkaasti levikkiään kavattavan Askel-lehden. Viimeksi kuluneet 10 vuotta hän on toiminut sosiaalityön saralla HelsinkiMission toiminnanjohtajana. Hän vaikuttaa myös Helsingin politiikassa ensimmäisen kauden valtuustoedustajana sekä sosiaalilautakunnan varapuheenjohtajana.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)