Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

”Olin ykskaks lapsikasan alla”

 

Muhkea laiskanlinna on koko Suomen mummon mukava lukupaikka. (Kuva Merja Ojala)

Näyttelijä Eila Roine tuntee suomalaislasten mummon kaipuun. Vuodesta 1997 hän on ollut mummona TV2:n Pikku Kakkosessa. Aluksi oli kysymys vain kolmen kuukauden kokeilusta, mutta sopimusta on jatkettu kerta toisensa perään. Näillä näkymin Eila häärii tv-mummona ainakin vuoden loppuun.

– Eiköhän tämä kerro siitä, että mummohahmolle on lasten maailmassa kysyntää. Monilla nykylapsilla ei ole enää perinteistä mummoa ollenkaan, ja kuitenkin mummo edustaa jotain sellaista, mitä lapsi tuntuu kaipaavan.

Kerran kun Eila oli nauhoittamassa Pikku Kakkosta TV2:n studioilla, sinne tuli päiväkotiryhmä vierailulle. Kun lapset saivat luvan mennä katsomaan Eilaa, kaikki ryntäsivät yhtä aikaa hänen syliinsä.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

– Olin ykskaks lapsikasan alla. Sitten sovittiin, että jokainen saa olla vuorollaan sylissäni.

Koko kansan mummona Eila ei pyri olemaan kasvattaja, mutta jos sopiva hetki tulee, hän saattaa mainita normaalielämään kuuluvista hyvistä tavoista. Kerran hän totesi osuutensa lopuksi, että muistakaa lapset siivota oma huoneenne, ennen kuin menette nukkumaan.

Seuraavana päivänä eräältä isältä tuli viesti, että tällaista lisää. Hänen lapsensa ei ollut nimittäin siivonnut vain omaa huonettaan, vaan huolehtinut lisäksi siitä, että koko koti oli siistin oloinen.

– Sitä olen joskus korostanut, että erilaisuutta pitäisi ymmärtää. Nykymaailmassa on yksi ongelma se, että lapset saavat niin paljon vaikutteita toisiltaan. Sen takia olen yrittänyt puhua myös siitä, ettei sinulla tarvitse olla kaikkea, mitä toisella lapsella on.

Eila Roineella on kaksi lasta, kuusi lastenlasta ja nyt lapsenlapsenlapsikin. Yksi paikka, jossa pikkuiset ovat hänen kodissaan viihtyneet, on hänen ”kotialttarinsa”. Kun Eila osti edesmenneen näyttelijäpuolisonsa Vili Auvisen kanssa aikoinaan huoneiston, sen olohuoneessa oli edellisen omistajan jäljiltä korotettu shakin pelaamiselle omistettu nurkkaus. Auviset omistivat nurkkauksen ikoneille. Niitä on hankittu itse ja saatu lahjaksi. Nykyisin vieraita kiinnostaa erityisesti pieni moderni hopeaikoni.

– Kun joku näkee ikonini ensimmäistä kertaa, hän yleensä kysyy, olenko ortodoksi. En ole, mutta käyn joskus ortodoksisissa jumalanpalveluksissakin niiden tunnelmallisuuden vuoksi.

 

Lue lisää Eila Roineesta ja mitä hän ajattelee vanhenemisesta Suomessa tämän viikon Sanasta.