Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Obama tahtoo kieltää homoseksuaalien ”eheytyshoidot”

 

Valkoinen talo ilmoitti tämän viikon keskiviikkona tukevansa vetoomusta, jonka tarkoituksena on kieltää ihmisen seksuaalisen suuntautumisen muuttamiseen pyrkivä toiminta.

17-vuotiaan transsukupuolisen Leelah Alcornin itsemurhasta alkunsa saanut vetoomus on kerännyt jo yli 120 000 allekirjoitusta kolmessa kuukaudessa. Alcorn kirjoitti itsemurhaviestissään vanhempiensa pakottaneen hänet terapiaan, jossa häntä yritettiin väkisin muuttaa pojaksi.

Valkoisen talon mukaan presidentti Barack Obama haluaa kieltää alaikäisten eheytystoiminnan osavaltiotasolla. New Jerseyssä, Kaliforniassa ja Washingtonissa on jo voimassa terveydenhoitoalan ammattilaisia koskeva kielto alaikäisten eheytystoiminnasta.

KRS Krito 10.-23.6.

Yhdysvalloissa eheyttämisen puolestapuhujien mielestä presidentti Obama ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavat järjestöt ymmärtävät tahallaan väärin eheytysterapian tarkoituksen. 

Keskustelua kiellosta myös Suomessa

Myös Suomessa on käyty keskustelua niin sanotusta eheytyksestä. Helsingin Sanomat uutisoi vuonna 2012 kristillisen Aslan-yhdistyksen kurssista, jolla osallistujia pyrittiin lehden mukaan kääntämään pois homoseksuaalisuudesta.

Seta ry:n pääsihteeri Aija Salon mukaan Suomen lainsäädäntö kieltää terveydenhoitoalan ammattihenkilöitä käyttämästä ammattinimikettään eheytyshoitojen tyyppisessä toiminnassa, mutta itse toimintaa ei ole kielletty.

Vuonna 2009 Suomessa valmisteltiin vaihtoehtohoitoja koskevaa lainsäädäntöä, johon Seta olisi halunnut sisällyttää myös eheyttämishoidot. Niin kutsutun puoskarilain valmistelusta kuitenkin luovuttiin 2010. Järjestön tavoite on edelleen saada eheytyshoitojen kielto lainsäädäntöön.

– Se, että nämä kiellettäisiin erityisesti alaikäisten kohdalta kokonaan, olisi erittäin tärkeää, Salo sanoo Ylelle. Hänen mielestään ajatus siitä, että jonkun sukupuoli-identiteetti tai seksuaalinen suuntautuminen voisi olla väärä, on itsessään vahingollinen. 

Suomen evankelisluterilainen kirkko sanoutui jyrkästi irti Aslan-yhdistyksen eheytystoiminnasta. Yhdistys toimii nykyisin Elävät vedet -nimen alla ja järjestää vastaavia kursseja edelleen. Ensi kesänä järjestettävää kurssia yhdistys mainostaa verkkosivuillaan osoitettuna niille, joilla on ”ongelmia emotionaalisella ja seksuaalisella alueella”.

Lähteet: Yle.fi, Nytimes.com
Kuva: Pixabay/Unsplash