Nuorten päätöksentekijöiden määrä lähti nousuun

 

Hämeenkyrössä seurakuntavaalien ylivoimaiseksi äänikuninkaaksi nousi nuorin ehdokas, Eelis Mäkipää, joka keräsi kaikista annetuista äänistä yli 10 prosenttia. Kuva: Erja Taura-Jokinen

Seurakuntavaaleissa 40 prosenttia nuorista ehdokkaista tuli valituksi. Edellisiin seurakuntavaaleihin verrattuna kasvua tuli 0,3 prosenttiyksikköä.

Nuoria valittiin nyt kirkkovaltuustoihin 5,7 % ja seurakuntaneuvostoihin 8,5 %.

Valtakunnallisesti alle 30-vuotiaita oli ehdolla kirkkovaltuustoihin yhteensä 814 henkilöä. Valituksi tuli 319 eli 39,19 %.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Seurakuntaneuvostoihin oli ehdolla 365 nuorta, joista 148 valittiin eli 40,55 %.

– Kun vaalien yleinen äänestysaktiivisuus laski, on nuorten tulos rohkaiseva. Erityisesti voimme iloita, että ehdolle lähteneet nuoret saivat vahvan mandaatin seurakuntalaisilta toimia tehtävissään, kommentoi Suomen Partiolaisten yhteiskuntasuhdevaliokunnan puheenjohtaja Jari Nieminen.

Usealla paikkakunnalla nuoret nousivat myös paikkakuntansa ääniharaviksi.

Juuan seurakunnan äänikuninkaaksi nousi 24-vuotias Jussi Huttunen:

– On kyllä käsittämätön olo. Tämä ei ole pelkkä luottamustehtävä meikäläiselle. Seurakunta on rakas ja tahdon kehittää sitä, summasi Huttunen tuntemuksiaan valintaa seuraavana päivänä.

Samoilla linjoilla on 23-vuotias Reetta Suonpää Jyväskylästä:

– Olen tosi onnellinen! Edellisissä vaaleissa Jyväskylästä pääsi yksi alle 30-vuotias ja nyt viisi. Haluan, että lasten ja nuorten ääni kuuluu seurakunnan päätöksenteossa, ja että partiolaisten ja vapaaehtoisten merkitys tunnustetaan.

Seurakuntavaalit ovat ainoat valtakunnalliset vaalit, joissa jo 16-vuotiailla on äänioikeus.

Alle 18-vuotiaiden äänestysaktiivisuus vaihteli suuresti.

Kinnulassa seurakunnan nuoret löivät osaltaan ennätyksiä: 16-17-vuotiaiden äänestysprosentti oli 51,5, kun koko väestön äänestysprosentti oli 48,1.

Mikkelissäkin nuoret olivat aktiivisempia äänestäjiä kuin kaupunkilaiset keskimäärin. Siellä kokonaisäänestysprosentti oli 12,2, mutta 16-17-vuotiaista tytöistä äänesti 16 % ja pojista 11 %.

Seurakuntavaaleissa yhteistyötä tehneet nuorisojärjestöt jatkavat yhteistyötä nuorten luottamushenkilöiden tukemiseksi.

Joulukuussa järjestetään nuorille, uusille luottamushenkilöille suunnattu webinaari seurakuntavaikuttamisesta. Maaliskuussa on luvassa koulutusviikonloppu Pieksämäellä, Partaharjun toimintakeskuksessa.

lähde: Nuori Kirkko ry